Vinete coapte la congelator, reteta video atasata
Vinete coapte la congelator pentru iarna, cum se prepara pentru a fi tinute la congelator, o modalitate naturala de a ne bucura de vinete gustoase si iarna.
De-a lungul timpului, am avut o relatie de dragoste -ura cu aceste legume naravase. Cand eram mica, le invinuiam pentru crizele de fiere si, de multe ori, le evitam. Intre timp, am revenit la sentimente mai bune, ba chiar am inceput sa le includ mai des in alimentatia familiei, mai ales vara, in plin sezon. In ultimii ani, nici nu mi-au mai cauzat probleme, asa ca am tot marit numarul de retete preparate cu vinete. Gasiti aici o intreaga colectie cu retete de pe blog, mancaruri diverse si savuroase.
Mici barfe despre vinete
Vinetele sunt niste legume foarte sanatoase, contin potasiu si calciu, fibre numai bune pentru sanatatea colonului si au foarte putine calorii.
Ele fac parte din asa numita categorie a legumelor fructoase din care fac parte si rosiile, ardeii, castravetii, dovleceii, pepenii verzi si galbeni. De la acest gen de plante se consuma fructul care se recolteaza treptat.
Au si ceva contraindincatii, cei ce au boli inflamatorii, artrita, guta, osteoporoza, ar trebui sa le evite.
In fapt, vinetele sunt in mare parte apa, pana la 90%. Celulele din pulpa contin mult aer care se elibereaza atunci cand vinetele sunt gatite, motiv pentru care aceste legume prin expunere la temperaturi mari scad foarte mult in dimensiuni. Sucul care se scurge din vinete are un gust usor acid si e mai bine sa il scurgem cat de mult posibil.
De ce sunt unele vinete amare.
Gustul amar al unor vinete se datoreaza unor compusi numiti alcaloizi. Ei se dezvolta in planta, atunci cand aceasta nu are destula apa in timp ce creste si se dezvolta. Pamantul trebuie sa fie in permanenta umed, altfel legumele vor fi amare.
Vinete coapte la congelator – reteta completa, printabila
Vinete coapte la congelator
Reteta video
Ingrediente
- 2 bucati vinete mari sau 3 mai mici
- 1 lingurita sare
Mod de preparare
- Vinetele se aleg sa fie lucioase, cu codita verde, textura ferma, usor elastica la atingere, fara stricaciuni vizibile.
- Se spala sub un jet de apa si se pun la copt. Ideal este pe un gratar la foc cu carbuni. Capata o aroma si un gust grozav. Daca nu aveti posibilitatea, le puteti coace si pe aragaz, pe flacara. Eu folosesc un disc de fonta de care sunt foarte multumita. Am incercat si sa le coc la cuptor o data, nu am fost deloc multumita, ca urmare nu pot recomanda. Daca voua va place le puteti prepara si asa.
- Pe masura ce se coc, intorc vinetele pe toate partile. Pentru asta folosesc de obicei un cleste de bucatarie, ca sa ma feresc de arsuri, mai folosesc si o manusa termica.
- Vinetele sunt gata cand arsa, neagra si sfaramicioasa dar nu in adancime ci la suprafata. de aceea eu intorc vinetele destul de des pe foc, pentru a evita carbonizarea exagerata a pulpei de vinete.
- Le-am luat de pe foc pe un suport de plastic, le-am sarat si le-am acoperit cu un prosop de bucatarie sa se racoreasca putin.
- Dupa 10 minute, m-am pus pe curatat coaja. Treaba e destul de migaloasa. Cu un deget incerc sa desprind pulpa de coaja arsa pentru a pierde cat mai putin material. Pun la indemana un bol cu apa curata in care imi inmoi mana pentru a ma ajuta la inlaturarea bucatelelor mici de coaja arsa.
- Stiu ca este o practica dar eu una nu spal niciodata vinetele sub jet de apa, mi se pare ca se duce tot gustul. In plus, eu incerc sa elimin lichidul in exces din vinete, motiv pentru care, dupa ce le-am curatat, le-am lasat sa se scurga intr-o strecuratoare de inox. Nota. Doar inoxul dintre toate metalele poate fi folosit in siguranta atunci cand preparam vinete. Orice alt metal innegreste vinetele si le da un gust metalic. Cele mai bune instrumente pentru vinete sunt cele din lemn.
- Vinetele coapte, curatate si minutios pigulite :))) se pun intregi intr-o punga. Eu folosesc pungi cu inchidere etansa, imi plac foarte mult. Cat congelati intr-o punga, este la latitudinea voastra sa decideti, puneti atata cantitate intr-o punga cat mancati in familie. Noi, de pilda, mancam salata din doua vinete, portie mica pe care o terminam repede cat e proaspata.
- Ma stradui sa elimin aerul din punga. Inchid ermetic punga si o compactez inca o data cu doua elastice.
- Le puteti si eticheta, eu una nu prea o fac, cam stiu in ce perioada am pus pachetele de vinete. Dar totusi am un sistem. Eliberez congelatorul inainte de perioada de legume proaspete iar cand incep sa pun pachete le pun in acelasi loc, vinete cu vinete, ardei cu ardei, pasta de fasole langa pastai de fasole, in sir indian, primele le pun in fata iar urmatoarele in spate, in asa fel incat atunci cand incep sa le consum, sa iau usor pachetele in ordinea punerii lor. Noi punem 10 – 12 pachete de vinete, cateodata le-am pus toate o data cand am apucat sa le fac la gratar. Dar cel mai ades le pun pe rand cate o punga, de-a lungul verii. Mi se pare mai putin stresant iar eu una chiar evit sa ma incarc cu prea multa munca – am foarte multe de facut zilnic si asa.
- Perioada ideala de a consuma aceste pachete este de maxim 5 luni. In aceasta perioada, nutrientii din vinete sunt inca activi, legumele se pot consuma si dupa dar nu mai sunt atat de hranitoare.
- Cand decongelam, punem pachetul la frigider peste noapte, scurgem de eventualul lichid pe care vinetele il mai lasa si le preparam ca de obicei.