Uscatele - minciunele

Uscatele, minciunele, reteta spornica, traditionala in Marginimea Sibiului si poate si in alte parti ale tarii, desert crocant, parfumat, gata in jumatate de ora .Uscatele - minciunele

Este foarte usor de facut, aluatul este mai subtire si fiind indoit, devine usor crocant la prajire. Gustoasa rau. Bunica mea mai avea o varianta a acestei retete – era mai simpla, in sensul ca nu se indoia aluatul ci doar se intindea destul de subtire si de taia in patrate care se puneau apoi la prajit in ulei incins. Bunica le spunea scoverzi. Tin minte ca pentru a le taia, avea o rotita din acea dantelata care ma fascina de-a dreptul.

Uscatele, minciunele – reteta printabila

Uscatele - minciunele

Uscatele

O reteta traditionala, din zona Sibiului
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta Desert
Bucatarie romaneasca
Cuvinte cheie minciunele, uscatele
Calorii 1511kcal
Author Laura

Reteta video

Ingrediente

  • 4 bucati ou
  • 400 g faina cat cuprinde ca aluatul sa nu fie nici prea moale dar nici prea vartos - explica bunica
  • 1 lingura zahar pudra
  • 1 esenta vanilie
  • 1 plic amoniu pentru prajituri
  • 1 lingurita rom
  • 4 linguri smantana grasa
  • sare doar putina
  • ulei pentru prajit

Pentru ornat

  • 2 - 3 linguri zahar pudra
  • 1/2 lingurita scortisoara pudra

Mod de preparare

  • Amestecam ouale, faina, zaharul, sarea pana cand capata omogenitatea unui aluat de taitei, nici moale, nici vartos.
  • Il impartim in trei parti si il lasam sa se odihneasca o jumatate de ora, acoperit de un stergar curat.
  • Fiecare parte o intindem apoi intr-o foaie subtire si o taiem in fasii lungi si late de circa 3 cm.
  • Pe mijlocul dreptungiului, de-a lungul lui, mai taiem un centimetru, lasam putin aluatul sa se usuce si impletim fiecare uscatea,trecand un capat al ei prin taietura din mijloc. Va rezulta o interesanta bucla.
  • Pregatim o oala cu ulei turnat de grosimea unui deget in care, dupa ce il incingem, asezam usor bucatelele de aluat pregatite.
  • Ca sa se umfle cat mai repede, eu am obiceiul sa scutur usor oala deasupra focului dar cu atentie sa nu sara uleiul incins.
  • Uscatelele se fac foarte repede, asadar stam langa ele si le intoarcem pe o parte si pe alta sa se rumeneasca usor cat mai frumos.
  • Cand sunt gata, le scoatem si le asezam pe un servetel absorbant ca sa scapam de excesul de grasime.
  • Pregatim cateva lingurite cu zahar pudra pe care le amestecam cu 1/2 sau chiar o lingurita de scortisoara pudra. Cu acest amestec, presaram peste uscatelele calde cu o sita (cea de ceai e buna) pe ambele parti. Vor avea o aroma imbietoare si un gust splendid.

Uscatele

Pofta buna!

CategoriesAluaturi Desert
Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.