| |

Uscatele dospite

Uscatele, minciunele, reteta cu aluat dospit, foarte, spornica, desert parfumat, reteta traditionala in Marginimea Sibiului si poate si in alte parti ale Ardealului.

Uscatele - minciunele

In primul rand, trebuie sa va spun ca exista doua tipuri de minciunele. Si cand zic minciunele ma refer la reteta de minciunele nu la micile infloriri si inadevertente pe care vrem noi sa le mai trecem drept adevaruri. Hai ca asta explicatie e chiar comica.

Bun, acum ca m-am prostit nitel, revin la minciunele. Eu personal cunosc doua retete: una cu aluat dospit si una cu aluat crocant.

Cand eram mica, am fost multa vreme confuza. Mergeam in vizita uneori la cineva care ne oferea minciunele si venea cu un fel de gogosi umflate, taiate la mijloc si impletite o data. Alteori imi promitea buni uscatele, ma asteptam la gogosile mai sus pomenite si primeam un aluat foarte crocant, parfumat si usor friabil, foarte fraged. Dar, spre deosebire de restul omenirii, bunica nu le taia la mijloc si nici nu le impletea, ci doar le intindea destul de subtire si le taia in patrate care se puneau apoi la prajit in ulei incins. Bunica le zicea scoverzi dar, mai apoi, m-am prins ca lumea le cam numeste uscatele sau minciunele.

Despre gastronomia locala – cate bordeie, atatea obiceie

A durat nitel pana sa ma prind ca ambele variante si cea dospita si cea nedospita sunt la fel de legitime si ca sunt variante locale.

E un fenomen interesant aceste specificitati locale. Si pot fi o sursa de interminabile discutii.

Ca un blogger culinar cu influente regionale destul de pregnante, am ajuns adesea sa dezbat pe retelele sociale de ce o anumita reteta care se face in Ardeal e la fel de legitima in varianta ei ca aceeasi reteta din Ardeal, facuta altfel.

publicitate

Sa va dau un exemplu. Am postat ciorba de ardei umpluti pe facebook. stiam ca e o ciorba care se face doar in Ardeal. Dar am ramas surprinsa sa am contestatii la reteta pe motiv ca nu se face asa. Inca nu am lamurit intreaga incalceala de variante regionale dar dupa lungi discutii, am dedus ca in zona Clujului, in special, ar fi o alta varianta decat a mea.

Respectiva varianta se face cu sos de rosii si leustean, nu dreasa cu ou cum o fac eu. Era in special un domn care contesta calitatea de ciorba ardeleneasca cu care imi impaunasem eu reteta. Pentru ca – nu-i asa? – adevarata varianta ardeleneasca este cea cunoscuta de dansul. ei, eu una nu sunt de acord cu dansul.

Ciorba de ardei umpluti este o specialitate regionala a Ardealului dar asta nu inseamna ca o varianta este mai legitima decat cealalta. Poate fi o preferinta personala pentru una din ele dar asta nu anuleaza dreptul celorlalte variante de a fi la fel de reprezentative.

Si pentru ca era atata dezbatere, am intrebat lumea care participa la discutie ce varianta fac acasa. Interesant si deloc surprinzator, cei dinspre Cluj faceau ciorba cu sos de rosii, cei din zona mea o fac dreasa cu ou si smantana. De unde am tras concluzia, eu de capul meu, ca e o varianta mai inspre sud, la Sibiu, si o varianta mai de la centrul-nordul Transilvaniei.

Revenind la reteta noastra de uscatele dospite…

Cele doua variante nu au iscat atatea pasiuni si dezbateri ca ciorba de ardei umpluti. Lumea pare sa accepte mai usor ca sunt doua variante si cu asta basta. Ceea ce imi face si mie viata de foodblogger nitel mai usoara. A, sa nu uit inainte de a ne apuca de reteta, te-ai abonat la canalul meu Youtube Casuta Laurei? Daca nu, da click aici si se rezolva imediat, aduc retete noi in fiecare saptamana si sunt incantata sa gatim impreuna si sa stau alaturi de tine fie si virtual in timp ce faci ceva bun.

Uscatele, minciunele dospite – reteta printabila

Uscatele - minciunele

Uscatele dospite

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
O reteta traditionala, din Ardealului
timp de pregatire 1 hour
timp de gatire 5 minutes
fel de mancare Desert
bucatarie romaneasca, ungureasca
portii 4 portii
calorii 1511 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 4 bucati ou
  • 400 g faina cat cuprinde ca aluatul sa nu fie nici prea moale dar nici prea vartos – explica bunica
  • 1 lingura zahar pudra
  • 1 esenta vanilie
  • 25 g drojdie proaspata
  • 1 lingurita rom
  • 4 linguri smantana grasa
  • sare doar putina
  • ulei pentru prajit

Pentru ornat

  • 2 – 3 linguri zahar pudra
  • 1/2 lingurita scortisoara pudra

Mod de preparare
 

  • Amestecam ouale, faina, zaharul, sarea pana cand capata omogenitate – nici moale, nici vartoasa.
  • Il impartim in trei parti si il lasam sa se odihneasca o jumatate de ora, acoperit de un stergar curat.
  • Fiecare parte o intindem apoi intr-o foaie subtire si o taiem in fasii lungi si late de circa 3 cm.
  • Pe mijlocul dreptungiului, de-a lungul lui, mai taiem un centimetru, lasam putin aluatul sa se usuce si impletim fiecare uscatea,trecand un capat al ei prin taietura din mijloc. Va rezulta o interesanta bucla.
  • Pregatim o oala cu ulei turnat de grosimea unui deget in care, dupa ce il incingem, asezam usor bucatelele de aluat pregatite.
  • Ca sa se umfle cat mai repede, eu am obiceiul sa scutur usor oala deasupra focului dar cu atentie sa nu sara uleiul incins.
    uscatele dospite preparare pas cu pas colaj
  • Uscatelele se fac foarte repede, asadar stam langa ele si le intoarcem pe o parte si pe alta sa se rumeneasca usor cat mai frumos.
  • Cand sunt gata, le scoatem si le asezam pe un servetel absorbant ca sa scapam de excesul de grasime.
  • Pregatim cateva lingurite cu zahar pudra pe care le amestecam cu 1/2 sau chiar o lingurita de scortisoara pudra. Cu acest amestec, presaram peste uscatelele calde cu o sita (cea de ceai e buna) pe ambele parti. Vor avea o aroma imbietoare si un gust splendid.

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

publicitate

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.