Unt ghee

Astazi am facut unt ghee….adica, am clarifiat niste unt. Ceea ce e minunat, dat fiind ca habar n-aveam de asa ceva inainte de acest inaltator proces.

Unt ghee

S-a ivit insa in cale in timp ce ma pregateam pentru un nou experiment culinar si am profitat ca sa ma mai “cultiv” si eu nitel. Poate nu stiati ca untul e format din trei componente: grasime (80%), apa (18%), materie solida (circa 1%). El se obtine din smantana din lapte. Trebuie sa spun ca untul ghee si untul clarifiat nu e chiar acelasi lucru si iata de ce….

Unt ghee vs. unt clarifiat

Untul clarifiat este cel din care s-au inlaturat materiile solide si apa. Untul se incalzeste pana la punctul in care compenentele sale se separa in fuctie de densitatea si structura chimica. Materia solida formeaza o spuma deasupra, spuma ce poate fi inlaturata cu o sita sau o lingura. La baza avem un strat subtire ce contine proteine si fosfolipide si un strat apos format din apa, lactoza si minerale. La untul clarifiat, stratul de cazeina poate fi inlaturat cand untul se raceste. Untul clarifiat are un punct de prajire mai inalt decat untul obisnuit si se va pastra mai bine la frigide (pana la patru saptamani) sau la congelator (pana la 6 luni) fara sa prinda arome si gusturi ciudate.

Untul ghee este foarte folosit in bucataria indiana si este in fapt unt clarifiat al carui proces merge mai departe prin gatirea untului pana cand apa se evapora iar materia solida se rumeneste, dand produsului final un gust subtil si, aroma de nuca. Untul cghee e foarte apreciat in bucataria indiana si mult laudat de medicina ayurvedica.

Interesant este ca e laudat chiar si de studii medicale care zic diverse lucruri de bine despre valoarea lui tamaduitoare. Daca va intereseaza toate acestea, uite un link destul de cuprinzator, m-am mai inspirat si de aici, eu doar ma limitez a va spune ca e un produs ce contine doar lipide si cu un punct de fierbere foarte ridicat, motiv pentru care e ideal la prajeli. Partea minus este pretul destul de piperat al materiei prime – ideal e untul cu peste 80% grasime, adica din cel scump. Deci m-am hotarat sa fac ghee, m-am documentat sarguincios si iata ce am invatat….

Vezi cum se prepara unt ghee / unt clarifiat ( durata 2:51 minute)

Unt ghee /  unt clarifiat – reteta completa, printabila

Unt ghee
Tipareste reteta

Unt ghee

Tip de reteta: Fel de baza
Bucatarie: indiana
Timp de gatire: 20 minutes
timp total: 20 minutes
Autor: Laura - www.casutalaurei.ro
Unt ghee, facut in casa, un preparat considerat terapeutic atat de medicina alternativa ayurvedica cat si de medicina moderna

Ingrediente

  • cu unt nesarat peste 80% grasime – eu am gasit Meegle Alpenmilch parca, nu stiu daca e bio sau neaditivat, numai pe asta l-am gasit la procentul ala de grasime.
  • rabdare

Mod de preparare

  1. Am pus untul intr-o cratita (de preferinta cu fundul gros) pe foc mic, a inceput a se topi. Mda, stiu, multi zic ca nu trebuie amestecat ca sa nu zapacim straturile (cel de grasime si cel apos de dedesubt) dar eu am amestecat, cel putin la inceput.
  2. A inceput a se face spuma – asta e cazeina, inutila in ghee si deci cea pe care o vom elimina prin spumuire, pentru asta eu am folosit o sita de ceai. 
  3. Am gasit prin diverse locuri ca spumuirea in faza asta ar elimina inclusiv din partea buna de grasime, eu am incercat sa evit asta, scuturand usor sita de fiecare dupa dupa ce spumuiam inante de a arunca particulele solide ce le”pescuiam” din lichid. Parerea mea? N-am pierdut prea mult dar poate data viitoare o sa spumuiesc doar la final sa vad daca imi iese altfel (mai bine adica). N-am pastrat spuma rezultata dar din lecturile de documentare, inteleg ca ar fi buna si aceea fie in cosmetica dar si culinar.
  4. Produsul ar cam fi gata cand nu mai face spuma. 
  5. L-am mai lasat sa fiarba pana cand a capatat o culoare aurie, mi s-a parut mie ca e gata, cam toata apa ramasa s-a evaporat, pe fundul cratitei mai erau niste reziduri (normale de altfel). Atentie mare, in momentul asta, untul trebuie sa capete o culoare aurie dar nu sa se arda. Dupa cum vedeti in poza de mai sus, facuta in fapt de seara chiar cand soarele apunea, produsul final e unul limpede, auriu si transparent. Si pentru asta, trebuie sa trecem la ultima operatiune: strecuratul.
  6. Ultima operatiune va spuneam: strecurarea lichidului rezultat printr-un tifon in vasul in care urmeaza a fi pastrat – acest vas musai sa fie de sticla, nu de plastic.

Poate fi pastrat in camara, personal am preferat sa-l pun la frigider pe a carui usa interioara, ma asteapta cuminte si solidificat sa-l folosesc. Abia astept si sunt chiar foarte curioasa.

Retete pe care le-am preparat folosind unt ghee:

Curry de miel

Curry de miel

Orez Biryani cu pui

Orez Biryani cu pui

Curry de pui

Curry indian de pui

5 Comments

  1. Strumful 2013-08-11 Reply
  2. dyamar 2013-08-12 Reply
  3. dyamar 2013-08-12 Reply
  4. madi 2013-08-13 Reply
  5. cristina 2015-04-16 Reply

Leave a Reply

5 Shares
Share
Pin5
+1
WhatsApp