Unt ghee facut in casa

Astazi am facut unt ghee….adica, am clarifiat niste unt. Ceea ce e minunat, dat fiind ca habar n-aveam de asa ceva inainte de acest inaltator proces.

Unt ghee facut in casa

S-a ivit insa in cale in timp ce ma pregateam pentru un nou experiment culinar si am profitat ca sa ma mai “cultiv” si eu nitel. Poate nu stiati ca untul e format din trei componente: grasime (80%), apa (18%), materie solida (circa 1%). El se obtine din smantana din lapte. Despre cum se prepara untul in casa sin smantana naturala am povestit aici.

Untul clarifiat este untul de calitate, 80% grasime minim, adus la un alt nivel, superior, prin eliminarea apei si materilor solide cin compozitie. Trebuie sa spun ca untul ghee si untul clarifiat nu e chiar acelasi lucru si iata de ce….

Unt ghee vs. unt clarifiat

Untul clarifiat este cel din care s-au inlaturat materiile solide si apa. Untul se incalzeste pana la punctul in care componentele sale se separa in functie de densitatea si structura chimica. Materia solida formeaza o spuma deasupra, spuma ce poate fi inlaturata cu o sita sau o lingura. La baza avem un strat subtire ce contine proteine si fosfolipide si un strat apos format din apa, lactoza si minerale.

La untul clarifiat, stratul de cazeina poate fi inlaturat cand untul se raceste. Untul clarifiat are un punct de prajire mai inalt decat untul obisnuit si se va pastra mai bine la frigider (pana la patru saptamani) sau la congelator (pana la 6 luni) fara sa prinda arome si gusturi ciudate.

Untul ghee este foarte folosit in bucataria indiana. Este in fapt unt clarifiat al carui proces merge mai departe prin gatirea untului pana cand apa se evapora. Materia solida se rumeneste, dand produsului final un gust subtil si, aroma de nuca. Untul ghee e foarte apreciat in bucataria indiana si mult laudat de medicina ayurvedica.

Folosinta

Interesant este ca e laudat chiar si de studii medicale care zic diverse lucruri de bine despre valoarea lui tamaduitoare. Daca va intereseaza toate acestea, uite un link destul de cuprinzator. Eu doar ma limitez a va spune ca e un produs ce contine doar lipide si cu un punct de fierbere foarte ridicat, motiv pentru care e ideal la prajeli.

Partea minus este pretul destul de piperat al materiei prime – ideal e untul cu peste 80% grasime, adica din cel scump. Deci m-am hotarat sa fac ghee, m-am documentat sarguincios si iata ce am invatat….

Unele mancaruri – ca ouale, cartofii sau scoicile – se gatesc, in mod deosebit, mult mai bine in unt. Dupa cum spuneam, untul contine si materii solide care ard usor. Folosind unt ghee, din care s-au inlaturat acele materii solide, temperatura la care se poate prepara cu unt fara a se arde creste semnificativ.

Doamna Comsa despre topirea untului – operatiune de la 1925 – punctul de vedere vintage asupra problemei.

Unt ghee /  unt clarifiat – reteta completa, video si printabila

Si avem si reteta video…..

Nu uitati sa va abonati si la canal, asa va aduce aminte Youtube ca aveti un nou video in care gatim impreuna. Aboneaza-te dand click pe bannerul de mai jos.

banner abonare pentru Youtube

Unt ghee facut in casa

Unt ghee

Unt ghee, facut in casa, un preparat considerat terapeutic atat de medicina alternativa ayurvedica cat si de medicina moderna
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta Fel de baza
Bucatarie indiana
Cuvinte cheie unt clarifiat, unt ghee
Timp de gatire 20 minutes
Timp total 20 minutes
Calorii 3585kcal
Author Laura

Reteta video

Ingrediente

  • unt nesarat, peste 80% procent in grasime

Mod de preparare

  • Am pus untul intr-o cratita (de preferinta cu fundul gros) pe foc mic, a inceput a se topi. Mda, stiu, multi zic ca nu trebuie amestecat ca sa nu zapacim straturile (cel de grasime si cel apos de dedesubt) dar eu am amestecat, cel putin la inceput.
  • A inceput a se face spuma – asta e cazeina, inutila in ghee si deci cea pe care o vom elimina prin spumuire, pentru asta eu am folosit o sita de ceai. 
  • Am gasit prin diverse locuri ca spumuirea in faza asta ar elimina inclusiv din partea buna de grasime, eu am incercat sa evit asta, scuturand usor sita de fiecare dupa dupa ce spumuiam inante de a arunca particulele solide ce le”pescuiam” din lichid. Parerea mea? N-am pierdut prea mult dar poate data viitoare o sa spumuiesc doar la final sa vad daca imi iese altfel (mai bine adica). N-am pastrat spuma rezultata dar din lecturile de documentare, inteleg ca ar fi buna si aceea fie in cosmetica dar si culinar.
  • Produsul ar cam fi gata cand nu mai face spuma. 
  • L-am mai lasat sa fiarba pana cand a capatat o culoare aurie, mi s-a parut mie ca e gata, cam toata apa ramasa s-a evaporat, pe fundul cratitei mai erau niste reziduri (normale de altfel). Atentie mare, in momentul asta, untul trebuie sa capete o culoare aurie dar nu sa se arda. Dupa cum vedeti in poza de mai sus, facuta in fapt de seara chiar cand soarele apunea, produsul final e unul limpede, auriu si transparent. Si pentru asta, trebuie sa trecem la ultima operatiune: strecuratul.
  • Ultima operatiune va spuneam: strecurarea lichidului rezultat printr-un tifon in vasul in care urmeaza a fi pastrat – acest vas musai sa fie de sticla, nu de plastic.

Poate fi pastrat in camara. Personal am preferat sa-l pun la frigider pe a carui usa interioara, ma asteapta cuminte si solidificat sa-l folosesc. Abia astept si sunt chiar foarte curioasa.

Untul clarifiat si untul ghee pot fi pastrate la frigider cateva saptamani. Inghetat la congelator poate fi pastrat pe timp nedefinit, atata timp cat e tinut intr-un container inchis care va impiedica ca untul sa absoarba mirosurile din frigider.

topirea untului spumarea materiilor solide pentru a face unt ghee

Retete pe care le-am preparat folosind unt ghee:

Curry de miel

Curry de miel

Orez Biryani cu pui

Orez Biryani cu pui

Curry de pui

Curry indian de pui

Tags
Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

  1. dyamar says:

    🙂 Eu m-am documentat despre beneficiile lui dar nu am avut curaj sa il fac singura acasa 🙂
    Acum cred ca o sa ma inspir si eu din postarea ta si o sa imi fac curaj. NU e chiar asa de greu de facut 😉

  2. dyamar says:

    🙂 Eu m-am documentat despre beneficiile lui dar nu am avut curaj sa il fac singura acasa 🙂
    Acum cred ca o sa ma inspir si eu din postarea ta si o sa imi fac curaj. NU e chiar asa de greu de facut 😉

  3. madi says:

    eu fac destul de des unt clarifiat. E singurul tip de unt pe care-l poate manca sotul meu, care e alergic la lactate. Am facut si din unt de casa. S-a facut mai repede, pentru ca are mai putina apa in compozitie

  4. cristina says:

    este excelent si pentru creme de fata si de corp,se toarna fierbinte peste cacao ,sau galbenele sau musetel ,ceai verde .Se odihneste la intuneric si rece 2-3 zile,o saptamana zic eu si se incalzeste si se strecoara.

  5. Pingback:Cum facem unt in casa? din smantana naturala grasa ~ Casuta Laurei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.