Ulei de cocos. De ce sa-l folosesc?

Ulei de cocos
70 Shares

Ulei de cocos – nutrienti, beneficii si folosinta – de ce e bine sa folosim uleiul de nuca de cocos?

Ulei de cocos

Cu uleiul de cocos am facut cunostiinta in dieta Dukan. Am cumparat la inceput ocazional. De ceva vreme, si-a facut loc pe nesimtite in stilul meu de viata si asta datorita beneficiilor pe care am aflat ca le ofera. Categoric, a consuma ulei din nuca de cocos nu este un moft. Are beneficii atat daca-l consumam (moderat) cat si ca uz cosmetic. Nu stiu voi cum sunteti, dar eu cand incepe iarna simt o nevoie acuta sa mananc grasimi – mai precis, untura. E o pofta ciudata si greu de tinut in frau, as manca si cu lingura. Va inchipuiti, asemenea pofta aduce si kilograme. Iarna trecuta, m-a salvat uleiul de cocos. Il mancam dimineata pe paine si pofta irezistibila disparea…pana a doua zi de dimineata. Bonus, poate fi considerat aliment de post.

Din punct de vedere alimentar, uleiul de cocos este format din 92% grasimi saturate, adica grasimi bune pentru organismul uman, e mai sigur pentru gatit si copt, e stabil termic, rezista la temperaturi inalte si e mai putin probabil sa atraga radicalii liberi (adica acei…dusmani interiori care ne accelereaza imbatranirea si predispun la boli ). In fapt, chiar am gatit cartofi prajiti folosind jumatate ulei de floarea soarelui, jumatate ulei de cocos. Cat se faceau era de-a dreptul comic, se formase o spuma in care pareau ca fierb, s-au facut mai incet dar ce gust la final…Cum sa va explic, moi in interior si crocanto-pufosi la exterior. Foarte interesant. Noua ne-a placut foarte mult.

In functie de temperatura spatiului in care sta, poate avea diverse consistente: solida la temperaturi mici, semi-solid pana la temperatura de 25 grade C, peste aceasta temperatura in mediul ambiant, devine lichid. In fotografia de mai sus, consistenta e data de faptul ca tinusem cutia la frigider. Cand o tineam in camara, era lichid – normal ca doar e foarte cald afara. La temperaturi meteo mai normale, fara canicula, are o consistenta moale, nu musai lichida. Un bonus al acestui produs e ca poate fi tinut in camara, rancezeste foarte greu datorita compozitie chimice stabile.

Trei componente ale sale  sunt importante:

  • acidul lauric, preluat si transformat de corp in manolaurin,  este un acid gras extrem de benefic organismului uman, care are proprietatea de a sustine sistemul imunitar: distruge bacterii patogene ce sunt distruse, de obicei, cu antibiotic, are actiune antifungica (Impotriva Candida in special), anti-virala. Acidul lauric este unicul acid gras care  poate distruge Helicopter pylori, fiind recomandat persoanelor cu probleme la sistemul digestiv. Inca este in studiu pentru a fi confirmate eventualele efecte pozitive ale uleiului de cocos in boala Chron si hepatita C.
  • acidul capric este preluat foarte usor de ficat si transformat in energie, crescand rata metabolica a organismului cu pana la 48%. Alte beneficii sunt date de senzatia de satietate ce se instaleaza mai repede ca si de stabilizarea glicemiei – asta da implicatii …placute in controlul greutatii. Fiind usor prelucrat de ficat, uleiul de cocos poate fi inclus si in alimentatia timpurie a bebelusilor. (Vezi detalii aici)
  • acid caprilic este un acid gras esential care are rol important anti-infectios si anti-fungic.

Dat fiind componenta sa, e de la sine inteles ca uleiul de cocos poate avea multiple folosinte cosmetice.

  • Daca aveti parul uscat, il puteti folosi pe post de balsam dupa spalare, dupa care clatiti. Am auzit chiar variante in care previne matreata dar, dat fiind ca nu am matreata, n-am avut prilejul sa testez:).
  • Pentru ca contine natural anti-oxidanti, e alegerea fireasca ca produs antiimbatranire. Usor topit, este excelent pentru indepartarea machiajului de pe fata inaintea demachierii. Este bun ca hidratant pentru piele si se absoarbe foarte repede.
  • uleiul de cocos are proprietati de vindecare a ranilor. Daca aveti buzele crapate, il puteti folosi ca balsam de buze cu zero risc daca …gustati putintel din el. Si da, poate fi folosit pentru a vindeca iritatia de scutec la bebelusi.
  • Efect de protectie moderata contra soarelui?

Ce retete am preparat cu ulei de cocos

Coconut Latte

Oua umplute cu avocado

De unde cumparam ulei de cocos?

In principiu, de la magazinele naturiste.

Online sunt multe variante:

Magazinul Sanovita are uu ulei de cocos foarte fin si bun in trei tipuri de gramaje: 1 litru, 500 ml si 200 ml.

Adiograsime – au fost foarte draguti si mi-au dat sa testez ulei de cocos de la doua firme. Cel de la Herbavital e alb, are o textura fina, l-am folosit inclusiv cu uz cosmetic, mi-a placut foarte mult si intentionez sa-l mai folosesc, costa 12 lei – 500 ml. Alimentar vorbind, am facut o pasiune pentru untul alimentar pe care l-am consumat iute si cu mare placere in sandwichuri. E o combinatie de ulei de cocos cu ulei de palmier, colorat ca Morcoveata cu beta-carotina. E in doua variante 8 lei – 250 ml si 15 lei – 500 ml.

La Biovital, gasiti multe sortimente la preturi diferite si probabil un preferat poate fi stabilit testand, testand, testand. Personal am folosit pe cel de la Solaris care mi-a placut si continutul si ambalajul care e lucratura domneasca.

La Plafar si Vegis, gasim atat ulei de cocos ca atare cat si produse cosmetice ce il au in compozitie.

Cu atatea oferte e un prilej de a explora firme, preturi si de a gasi acel produs care ne satisface la raportul calitate – pret.

Alte surse de inspiratie

70 Shares

Published by

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Comments · 2

  1. Nu mai stiu, era permis uleiul de cocos in Dukan? Oricum, eu nu atunci m-am imprietenit cu el, ci cand am primit o cutiuta cadou si am inceput sa ma interesez ce sa fac cu ea. Si cand am vazut cate pot face, nu mi-a mai lipsit din casa.

Leave a Reply

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.