Tort egiptean cu crema de cafea

Tort egiptean cu crema de cafea

In weekend, m-am delectat cu acest tort egiptean cu crema de cafea, un deliciu de desert.

Tort egiptean cu crema de cafea

Reteta mi-a atras atentia in revista “Secretele Bucatariei” de anul trecut, cuvintele crema de cafea m-au facut sa ramnesc la maxim. N-am respectat intru totul reteta de tort cu crema de cafea, de pilda, trebuia sa pun in crema nuci si stafide inmuiate in prealabil in lichior si scurse. Probabil ca la viitoarea gatire le voi pune si pe acestea, nu au cum sa strice desi nu ma dau in vant dupa stafide si vreau sa simt gustul cremei de cafea cat mai nealterat. Oricum reteta nu e grea, ceva efort necesita foile care trebuie coapte una cate una si trebuie intinse subtire dar in rest se face cat ai zice… cioco. Mi-au mai venit si alte idei pe parcurs ce gateam, abia astept sa incerc a doua tura. Lumea a gustat-o si a declarat-o “obligatoriu de haplit”.

Tort egiptean cu crema de cafea
0 from 0 votes
Tipareste reteta

Tort egiptean cu crema de cafea

Un delicios tort cu foi si crema de cafea

Tip de reteta Desert
Timp de preparare 30 minutes
Timp de gatire 30 minutes
timp total 1 hour
Autor Laura - www.casutalaurei.ro

Ingrediente

Foi

  • 400 gr. faina cernuta
  • 200 gr. unt
  • 2 linguri zahar
  • 1 galbenus
  • 1 ou intreg
  • 2 linguri smantana
  • 1 plic praf de copt

Crema

  • 5 lingurite lichior de cafea sau, daca nu aveti, ca mine orice cognac mai fin aveti la indemana, eu am avut niscaiva Whisky, a fost foarte bun
  • 5 lingurite ness
  • 50 ml cafea tare

pentru crema de vanilie - vezi si notele de la baza retetei

  • 1/2 l lapte
  • 4 oua
  • esenta de vanilie sau 2 pliculete de zahar vanilat
  • 175 gr. zahar
  • 80 gr. faina
  • 200 gr. ciocolata cu lapte
  • 250 gr. unt moale
  • 2 lingurite cacao pentru ornat

Mod de preparare

Foi

  1. Incepem prin a incinge cuptorul la 180 grade C.

  2. Amestecam untul cu oul, galbenusul, zaharul, smantana si otetul diluat.

  3. Se cerne deasupra faina in care am adaugat si praful de copt se inglobeaza toate ingredientele intr-un tot unitar.

  4. Punem foaia pergament in tava de copt si intindem o foaie subtire de aluat pe care o bagam la cuptor . Este gata in cica 15 – 20 minute.

  5. Se procedeaza la fel si cu celelelte foi. Mie la tava cu diametru de 26 cm mi-au iesit trei foi, daca am pregati foile mai inguste ar iesi un tort mai inalt - imi aduce aminte chiar de tortul dobos.

Glazura

  1. Asteptam sa se raceasca blaturile si, intre timp, topim 200 gr ciocolata de menaj in 50 ml cafea, la foc mic, amestecand cat mai constiincios.

  2. Cand capata o consistenta mai groasa, o dam deoparte si o lasam sa se racoreasca nitel dupa care ungem blaturile cu ea si le bagam la frigider (unul cate unul sau toate in acelasi timp daca aveti loc) ca sa se intareasca.

Crema de vanilie - dupa reteta Sandei Marin

  1. In laptele clocotit punem vanilia sau zaharul vanilat si-l lasam deoparte, acoperit, sa se parfumeze.

  2. Intr-un alt bol, mixam ouale intregi cu zaharul si faina.

  3. Turnam putin cate putin laptele fierbinte, amestecand intr-una.

  4. Rezulta o crema fluida pe care o turnam intr-o craticioara cu fund gros si o punem pe foc la nivel mediu, amestecand mereu sa nu se prinda.

  5. Cand incepe sa se ingroase, amestecam si mai viguros - astfel se sparg si eventualele cocoloase ce s-au format.

  6. O punem deoparte si o lasam sa se raceasca.

Crema de cafea

  1. Punem crema de vanilie racita  intr-un bol si adaugam, amestecand mereu, 5 lingurite de lichior de cafea/cognac/whisky, nessul (acum puteti adauga daca doriti si stafidele si nucile), iar, la final, untul moale, mixam pana la omogenizare completa.

Asamblarea prajiturii

  1. Trecem la asamblat tortuletul in straturi alternative:blat, crema (intinsa nu prea gros), blat crema, blat.

  2. Tusa finala: imbracam tot tortuletul in crema ramasa si cu ajutorul unei strecuratoare de ceai, presaram cacao.

  3. De vrem mai mult, mai putem topi un cubulet de ciocolata cu care sa formam zig-zaguri subtiri si nostime.

Notite

Tava pentru foi: Eu am pregatit foile in tava de tort, am o tava cu margini detasabile, o comoara, fundul tavii detasabil e si usor inalt, nu mult cativa milimetri, suficienti cat sa intind eu aluatul si sa obtin usor niste foi subtiri.

In timp ce il pregateam, mi-a venit in minte ca, de fapt, ar fi mai potrivit sa pregatesc aceste foi pe fundul unei tavi de cozonac, ar rezulta un tort lung, mi se pare mai potrivit. Asa voi si face data viitoare, daca voi vreti sa faceti asa din start, nu uitati sa taiati niste hartie de copt exact pe forma bazei tavii si sa o puneti o zi doua undeva la presat, sa stea cat mai dreapta.

Published by

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Comments · 4

  1. O recomand, oricum am de gand sa incerc si in varianta tortulet lunguiet si revin cu adaugiri. Am de gand sa pun si stafide si nuci ca-s curioasa ce iese.:)))

  2. Minunat tortuletul, arata apetisant! Cred ca nucile un pic coapte si zdrobite nu rasnite ar da un plus de savoare. Nu stiu daca si stafidele… Oricum, mi se pare si asa cuceritor. Felicitari pentru idee! Eu fac, in general, doar doua astfel de retete, pentru ca nu ma pricep la ornat deloc. Acuma astept urmatoarea ta incercare…

Lasă un răspuns

*

43 Shares
Share36
Pin7
+1
WhatsApp