Tort Coffee Noisette
|

Tort Coffee noisette

Tort coffee noisette, reteta  delicioasa de tort cu blat fin de nuca, fara faina, blat umplut cu o gustoasa crema de cafea cu unt, matasoase, extrem de fina. Un desert de zile mari, extrem de savuros

Tort cu nuca si cafea

Postarea poate contine linkuri afiliate. Asta inseamna ca, daca tu te hotarasti sa cumperi ceva si pornesti de la acel link, blogul Casuta Laurei va castiga un mic comision, fara ca pe tine sa te coste nimic in plus. Este un mod de a sustine proiectul Casuta Laurei, iar eu iti multumesc ca ma sustii!


Ce ziceti sa servim impreuna un tort coffee noisette? – in traducere, un tortulet cu blat de nuca, fara faina, si crema de unt si cafea.

De ceva vreme n-am mai facut o crema de unt, in general sunt adepta cremelor cu branza gen mascarpone, ricota, mi se par mai usoare dar iote acum am avut chef de ceva aproape gretos de ciocolatos. Si buuuuunnnnn. Of, dieta mea! Of, silueta mea! Noroc ca acest tort coffee noisette a disparut destul de rapid asa incat n-am prea apucat s-o ….comit grav la silueta.

De obicei, pentru orice tortulet, preferam reteta mea din blat care-mi iese de fiecare data perfect. De data asta, am decis sa incerc si altceva, adica un blat cu unt si fara faina pe care l-am gasit in cartea Silviei Jurcovan (link afiliat ) (superba carte, o recomand ca fiind o comoara pentru orice gospodina). Blatul este unul usor, aerat, fara faina si, ce este mai important, fara faina, doar cu nuca.

O alta reteta cu crema de cafea este tortul egiptean, o reteta mai veche pe blog.

Tort Coffee Noisette – tort cu nuca si cafea – reteta completa, printabila

Tort Coffee Noisette

Tort Coffee noisette

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
O delicioasa reteta de tort cu blat fin de nuca si crema grozava de ciocolata si unt
timp de pregatire 30 minutes
timp de gatire 40 minutes
timp total 1 hour 10 minutes
fel de mancare Desert
bucatarie clasica
portii 10 felii
calorii 545 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

Blat

  • 6 ou mari
  • 140 gr. zahar tos
  • 100 gr. nuca macinate
  • 50 gr. cacao
  • 15 ml rom

Siropul de blat

  • 50 ml apa
  • 50 ml rom

Crema

  • 300 gr. unt
  • 200 gr. zahar
  • 3 ou
  • 50 gr. cacao
  • 30 gr. cafea ness (din motiv de copilasi mici, am inlocuit cafeaua cu o lingurita de inka; are aproximativ acelasi gust dar….no cofeine)

Mod de preparare
 

Blatul

  • Separam ouale ,intr-un bol batem albusurile spuma, punem pe rand si zaharul si romul, mixam in continuare pana s-a intarit spuma. 
  • Adaugam galbenusurile, cacaua cernuta prin sita, amestecam de data asta fara mixer ci cu o lingura de lemn, facand cercuri cu lingura de jos in sus, cu atentie, pentru a omogeniza aluatul dar fara sa distrugem bulele de aer din albus.
  • Adaugam si nucile macinate, amestecam in continuare.
  • Pregatim tava de tort, tapetand-o cu hartie de copt, comod dar eficient.
  • Turnam cu grija compozitia in tava si nivelam cu un cutit. 
  • Bagam la cuptor si lasam sa se coaca circa un sfert de ora cu usa intredeschisa. 
  • O data primele 20 de minute trecute, intoarcem tava si lasam la copt pana e gata. Verificam cu faimosul test al scobitorii. 
  • Scoatem de la cuptor si lasam sa se raceasca la temperatura camerei.

Pregatim crema.

  • Punem apa la fiert intr-o oala mai mare. 
  • Intr-o craticioara smaltuita, punem ouale intregi cu zaharul si frecam cu lingura de lemn pana se omogenizeaza cele doua ingrediente.
  • Stingem focul cand oala cu apa da in fiert si punem deasupra oala cu compozitia de oua cu zahar, musai sa avem grija ca apa fierbinte sa fie cu vreo trei cm sub oala cu crema, nu de alta dar vrem sa facem o crema, nu o papara cu zahar.
  • Luam un tel din acela gen para si incepem sa batem iute iute (hai, hai, mai cu nadejde! ma indemnam convinsa dupa doua minute ca fac asta inca vreo suta de ani) crema pusa astfel pe bain marie.
  • E gata cand incepe sa arate ca o maioneza subtire.
  • Luam crema de pe aburi si adaugam cacaua, ness-ul (inka in cazul meu), amestecam in continuare pentru omogenizare.
  • Daca e prea fierbinte o lasam sa se mai racoreasca si cand a ajuns la temperatura camerei, adaugam si untul moale pe care il zdrobim cu telul dupa care incepem a freca circular….. No, aici am abandonat metoda bunicilor si m-am inarmat cu mixerul, in cateva minute am obtinut o minunata crema de cafea fina si in acelasi timp spumoasa dar si extrem de fragila.

Asamblarea tortului:

  • Taiem tortul in trei etaje cu fierastraul (hihi) lui special, am pus prima foaie si am insiropat-o, turnand cu lingurita dintr-un sirop facut din 50 ml apa si 50 ml esenta de rom.
  • Intindem o treime din crema deasupra blatului, urmeaza a doua foaie, insiropam din nou, punem inca o treime din crema pe blat, urmeaza a treia foaie, insiropam si…..in sfarsit, tusa finala, imbracam tot tortuletul in crema ramasa, nivelam cat de bine suntem in stare.
  • Toata operatiunea trebuie facuta repede ca sa nu se inmoaie crema de unt prea tare.
  • Bagam apoi la frigider, crema va capata consistenta, se va intari si va fi si mai usor de ornat. Pffff, capitol la care nu sunt prea talentata, de aceea apelez la tot felul de….artificii, trandafirasi de ciocolata cumparati si alte asemenea. Tura asta, am “trisat” cu niste stelute de anason presarate pe tort printre lumanarele iar pe margine am….tencuit cu nuca macinata.
  • Chiar as sugera sa coaceti nitel nuca pentru un plus de aroma, operatiune pe care eu n-am facut-o din motiv de uitucenie (ca o scuza jalnica, trebuie sa spun ca era 11 noaptea, ce vreti si voi…).

Notite bine de stiut

Genul asta de tort cu crema fina de unt este musai a-l tine in frigider pana la servire si intre serviri deoarece crema se inmoaie repede la temperatura camerei iar blatul e fragil si totul se inmoaie prea tare intr-un final.

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Dupa cum spuneam si in reteta, genul asta de tort este musai a-l tine in frigider pana la servire si intre serviri deoarece crema se inmoaie repede la temperatura camerei iar blatul e fragil si totul se inmoaie prea tare intr-un final.

Intrebarea este cat va tine tortul intre doua serviri ca la noi n-a durat mult pana la….disparitia finala.

Pana atunci l-am tinut in balcon acoperit sub un lighean caci afara e mai frig decat in frigider (cel putin asa pare) si nici n-a trebuit sa invelesc tortul in folie, lucru pe care e obligatoriu sa-l faceti daca-l bagati la frigider intrucat capata mirosuri de la alte alimente si nu vrem sa ne trezim cu tort cu aroma de…..altceva. Acestea fiind spuse, respiram adanc si strigam…….vine Craciunul!!!!!!!!!!!!!

Excelent acest tort cu nuca si cafea, sper sa il incercati si voi!

Tort Coffee Noisette

Similar Posts

7 Comments

  1. Cred ca la blat ati vrut să scrieți 50 g cacao… 5 grame mi se prea putin. Ft interesantă reteta, merita pastrata.

Dă-i un răspuns lui MARIA Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.