Tort Chococcino
Tort Chococcino, reteta simpla si delicioasa de tort, cu blat facut in casa umplut cu o savuroasa crema mascarpone cu cafea.
Tort Chococcino este o reteta inspirata, in mare parte, din revista Good Food, modificata pe ici pe colo, unde mi s-a parut mie ca ar trebui. Rezultatul: aspectuos (desi se putea si mai bine daca gospodina era ceva mai…talentata), rafinat si delicios.
Trebuie sa spun ca sunt foarte multumita de crema mascarpone. Mi se pare ca da niste deserturi chiar mai reusite decat cu unt. In fond, textura este foarte apropiata doar ca in cazul cremelor cu mascarpone, textura ramane cremoasa si fina chiar si cand e tinut la frigider. Ceea ce nu e totdeauna cazul cu cremele de unt.
Bineinteles crema este foarte versatila. Se pot folosi ce arome si gusturi gasim potrivite. Putem adauga fructe, ciocolata – in fine, tot ce va ajuta imaginatia si propriul gust.
Stiati ca…
puteti incerca chiar voi sa preparati mascarpone de casa ? E mai simplu decat credeti. Aveti nevoie de doar doua ingrediente, un termometru de bucatarie si multa rabdare. Cele doua ingrediente sunt smantana dulce pentru frisca si zeama de lamaie. Tot smantana dulce este si baza untului de casa dar tot din ea preparam frisca naturala.
Alte retete de tort delicios in Casuta Laurei
Prajituri de ocazie
Tort Chococcino – reteta completa, printabila

Tort Chococcino
Reteta VIDEO
Ingrediente
Blat
- 8 linguri zahar (circa 200 gr.)
- 8 linguri faina cernuta pentru un blat cat mai pufos
- 8 ou
- 1 lingura cocoa (asa scrie in reteta dar eu as renunta la ea, destul ca umplutura are culoarea cafelei)
- 1/2 plic praf de copt
Sirop pentru blat
- 1 ceasca lapte
- 25 gr. esenta de rom
Crema de mascarpone
- 500 gr. mascarpone
- 100 gr. zahar
- 4 linguri cafea ness puteti inlocui cu cacao, pudra de roscove, inka
- 25 gr. esenta de rom
Ornarea tortului
- 250 gr. mascarpone
- 1 lingura cafea ness
- 50 gr. zahar
Glazura
- 150 gr. ciocolata amaruie din care 50 de grame de ciocolata o razuim peste tort si restul topim pe foc
- 50 gr. unt sau 2 linguri ulei
- 1 lingura apa
- 1/2 lingura zahar
Mod de preparare
Blat
- Aprindem cuptorul la 180 de grade.
- Separam albusurile de galbenusuri in doua boluri separate.
- Albusurile le batem spuma pana se intaresc.
- Galbenusurile le amestecam cu zaharul pana isi maresc volumul si capata un aspect pufos. Tot aici adaugam si faina si praful de copt si le incorporam bine in compozitie.
- Amestecam cele doua compozitii (cea de galbenusuri si cea de albus) - cu grija pentru ca bulele din spuma de albusuri sa nu se sparga.
- Tapetam forma de tort (folosesc una maricica de 23 cm diagonala si margini detasabile) cu unt si faina, turnam compozitia si o dam la cuptor.
- Cand e gata, lasam blatul sa se raceasca dupa care il taiem pe orizontala in doua jumatati egale pe care le insiropam usor cu o ceasca cu lapte aromat cu rom.
Crema de mascarpone
- Pentru crema, mixam intr-un bol mascarponele cu zaharul la care adaugam, ulterior, cafeaua dizolvata in putina apa si esenta de rom pentru mai multa savoare.
Prepararea glazurii
- Topim ciocolata pe baie de abur si amestecam restul ingredientelor in ea,pana la omogenizare.
Asamblarea si ornarea tortului
- Preparam cea de-a doua crema cu care imbracam blatul la fel ca prima crema dar cu cantitatile indicate mai sus la ingrediente.
- Radem ciocolata amara deasupra.
- Picuram cat mai ornamental glazura de ciocolata pentru o aparitie de efect.
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.