Tort Buturuga cu ciocolata, rulada de Craciun, cunoscuta si cub numele de Yule log sau Buche de Noel cu ciocolata. Rulada cuprinde un blat genoise si crema de unt cu ciocolata. Specificul ei este ca e decorata in asa fel incat sa semene cu o buturuga de copac.
Acest desert il regasim ca traditie de Craciun inca din secolul XIX. Originea este, se pare, in Franta dar obiceiul e regasit si in Belgia, Elvetia, Quebec si alte cateva foste colonii franceze.
Unii leaga acest desert de obiceiul germanic, pre-crestin, de la Solstitiu. Atunci paganii sarbatoreau, cu un foc mare de lemne, cresterea puterii soarelui in fata intunericului iernii.
Reteta originala are la baza un blat de rulada genoise de culoare galbena care sa contrasteze cu crema de unt cu ciocolata cu care era rulata. Unul din capete era taiat oblic pana la o treime din rulada. Apoi era reatasat la rulada oblic ca si cum era o ramura de copac.
Toata rulada este imbracata in crema de unt cu ciocolata. Cu furculita, se trageau dare in crema care sa imite striatiile de pe trunchiul unui copac.
Era decorat apoi zahar pudra care sa imite zapada, ramurele de brad, fructe mici si rosii de macese, ciupercute facute din meringue…
Cateva notite personale…
Ld drept vorbind, aveam in plan sa fac reteta asta de Craciun. Dar zilele trecute gandindu-ma ce tort sa fac de ziua lui Andrei, am zis ca pana la urma tot o buturuga suna mai bine. Azi l-am savurat in familie si tare bun a fost. Sa ne traiesti, mai Andreuta, si sa-ti dea Dumnezeu putere si sanse! Te iubesc, sufletul meu!
Tort Buturuga cu ciocolata – reteta completa, printabila

Tort Buturuga cu ciocolata
Reteta video
Ingrediente
Blat
- 5 ou
- 1 lingurita zeama de lamaie
- 5 linguri zahar pudra
- 1 lingura cacao
- 4 linguri faina
- 5 gr. praf de copt
- zahar pudra
Crema 1
- 200 gr. unt moale
- 80 gr. zahar pudra
- 30 gr. cacao
Crema 2
- 100 gr. ciocolata amaruie
- 4 linguri frisca
- 1 lingura coniac eu am folosit esenta de rom
- 200 gr. unt moale
- 100 gr. zahar pudra
Mod de preparare
Blat
- Se bat ouale intregi cu zaharul circa 8 minute pana creste in volum si se obtine o spuma groasa.
- Se cerne faina laolalta cu praful de cacao si praful de copt. Se amestecă cu compozitia e oua pana la omogenizare
- Aluatul se repartizeaza in strat uniform pe o tava tapetata cu hartie de copt si se coace la cuptorul preincalzit la 180°C. Eu am folosit tava de la cuptor de 38 cm/27 cm.
- Se scoate blatul de la cuptor, se rastoarna pe un prosop textil, pudra cu zahar.
- Se desprinde hartia de copt de pe fund si blatul se ruleaza in prosop.
- Se lasa sa se raceasca.
Crema 1
- Se bate untul cu zaharul si se inglobeaza praful de cacao cernut printr-o sita.
- Se bate crema si se lasa la frigider 30 minute.
Asamblarea ruladei
- Se deruleaza blatul din prosop.
- Se unge blatul uniform crema si se ruleaza.
- Se taie oblic o bucata - sa fie circa o patrime din rulada. Aceasta va servi drept ramura laterala.
- Se da la frigider pana gatim crema a 2-a.
Crema 2
- Se topeste ciocolata la bain marie cu frisca lichida si cu esenta de rom.
- Se lasa sa se raceasca.
- Intre timp, se mixeaza untul cu zaharul, apoi, cand s-a racit, se incorporeaza treptat compozitia de ciocolata topita, lingura cu lingura.
- Se asambleaza trunchiul de copac.
- Se imbraca in a doua crema, Acum este momentul sa faceti si liniile de trunchi in crema, eu am uitat efectiv si am bagat direct la frigider unde am lasat peste noapte.
- Se serveste a doua zi.