|

Friptura Pomana porcului cu usturoi, reteta traditionala, de familie VIDEO

O friptura traditionala de pomana porcului asa cum o pregatesc rudele sotului din zona Sibiului. Musai sa va spun ca iasa o carne cu textura frageda, delicioasa. Sa ne fie de bine!

Tocana Pomana porcului, reteta traditionala, de familie – reteta soacrei mele – care se pregateste in ziua in care se taie porcul, din bucati de carne proaspete, cu ceva grasime, servindu-se la toata lumea care a participat la pregatirea preparatelor de porc.

pomana porcului

Asta e o reteta guest post – musafirul este onoratul sot pe care din cand in cand il apuca pofta de gatit si e greu de oprit. O fi greu dar….cine incearca sa-l opreasca? In nici un caz eu. Visez secret ca o sa vina o zi in care sa gateasca el si eu sa-l asist doar cu vorba si un pahar de vinut. Daaa, visuri, deocamdata de cate ori gateste el, eu sunt pe post de asistenta de chef. Fac chestiile plictisitoare: curatat si taiat legume, dat la indemana toate ingredientele la cerere, din astea….Si curatenia de dupa….o, Doamne!

Aceasta reteta am invatat-o de la soacra, este calorica dar foarte buna si cu ingrediente foarte putine. Bucatile de carne care sunt folosite trebuie sa aiba destul multa de grasime dar si carne multa, ceea ce ii da aceste mancari o savoare deosebita. Cea mai potrivita parte pentru aceasta tocana este ceafa. Am inteles ca se poate pune si carnati si maruntaie. Noi nu punem. Companionul perfect pentru aceasta tocana este o mamaliguta facuta ca la carte.

Se numeste pomana porcului pentru ca se gateste la noi in zona mai ales in ziua in care se taie porcul. Cei care au avut bucuria sa cunoasa viata traditionala de la noi stiu ca aceasta zi este una foarte incarcata de munca. Inca din zori se incepea si continua pana tarziu in noapte. Ajutau nu doar cei din casa ci si vecina, nasa, prietena, vecinul din spate, nasul, acestia pe langa macelarul, marele specialist al zilei. Cu alte cuvinte, se aduna un grup destul de numeros care se cuvenea a fi cinstit pentru ajutor. Si, in fapt, toata lumea asepta aceasta tochitura, servita spre seara, cu niste mamaliguta, muraturi si, musai, tuica fiarta. De multe ori, se prepara la ceaun, in curte, pe foc de lemne si, in jurul ei, gravitau pofticiosi toti viitorii meseni, anticipand, cu speranta, festinul final.

Ca orice reteta taraneasca regionala, aceasta tocana pomana porcului cunoaste nenumarate variante ce pot varia de la familie la familie. Reteta de fata este cea pe care am invatat-o in familia sotului dar nici cea care se prepara la bunici, cand eram mica, nu era foarte diferita. Doar ca se punea mai putina apa decat pun in reteta de mai jos si mai multa untura. Carnea se gatea incet in grasime. Si acum am o slabiciune pentru tocana facuta astfel dar recunosc ca varianta soacrei e ceva mai dietetica – caci e espusa la mai putina prajeala. Si nu mai putin gustoasa, dupa parerea mea.

Reteta VIDEO

Tocana Pomana porcului – reteta scrisa

Sus aveti si varianta VIDEO a retetei, apropo, v-ati abonat la canalul Youtube Casuta Laurei? Daca nu, dati click aici si se rezolva imediat.

O friptura traditionala de pomana porcului asa cum o pregatesc rudele sotului din zona Sibiului. Musai sa va spun ca iasa o carne cu textura frageda, delicioasa. Sa ne fie de bine!
4 from 2 votes
pregatire 10 minutes
timp de preparare 1 hour
timp total 1 hour 10 minutes
fel Fel principal
bucatarie romaneasca
portii 6 portii
calorii 246 kcal

Ingrediente

  • 1 kg carne de porc muschi, spata cu grasime
  • 1 – 2 lingurite sare sau dupa gust
  • 1 – 2 lingurite piper macinat, dupa gust
  • 1 lingura untura sau 2- 3 linguri ulei de floarea soarelui
  • apa cat sa acopere cu un deget – doua nivelul bucatilor de carne
  • 2 – 3 catei usturoi zdrobiti – optional
Vrei sa tinem legatura?Click pe Youtube si te abonezi imediat

Instructiuni

  • Alegem bucatile de carne pe care le vom pregati, sa fie si cu ceva grasime.
  • Le spalam de singe, le taiem bucati de marime potrivite – norma este sa poata fi luata intr-o furculita si mancata din maxim doua imbucaturi, ideal din una – si cit mai egale intre ele.
  • Pun bucatile de carne intr-o cratita incapatoare si am adaugat piperul si sarea dupa gust. Nu ekagerati cu sarea, aceasta se poate pune si ulterior daca este nevoie, avem nevoie de fix atata sare cata este nevoie ca sa potenteze si sa puna in valoare gustul carnii. Pentru mai multe indicatii, vedeti notitele.
  • Adaugam apa peste carne cat sa o acopere – se poate pune si mai multa (noi am pus) – trebuie sa tineti doar cont ca daca punem mai multa apa, va dura mai mult sa se faca. Dar si carnea s-ar putea sa fie mai frageda, fiarta la foc mic peste o ora. Punem, de asemenea, si untura – care poate fin inlocuita si cu ulei.
  • Aprindem focul si punem sa fiarba la foc mare pana da in clocot.
  • Cu o strecuratoare de ceai, adun spuma ce se formeaza deasupra, pana lichidul in care fierbe carnea este limpede.
  • Vom potrivi la foc mic si vom lasa sa se gateasca molcom pana cand carnea e fiarta bine iar lichidul in care s-a gatit s-a cam evaporat, ramanand grasimea.
  • Gustati carnea pentru a vedea daca s-a fragezit suficient iar lichidul din oala ne va spune daca am pus destula sare. Mai adauga sare doar daca mai este nevoie.
  • Acum e punctul cel mai sensibil al acestei delicioase tocane. Va trebui sa stati langa ea si sa o supravegheati cu ochi de vultur – in timpul asta, amestecati cat mai des in tocana cu o lingura de lemn, observand in special grasimea. Carnea trebuie sa se rumeneasca usor dar sa nu se arda si nici grasimea in care se rumeneste sa nu se arda. Doar o usoara rumenire si tocana e gata. Nu o tineti pe foc mai mult.
  • Aceasta savuroasa tocana se serveste cel mai adesea cu mamaliga sau pireu de cartofi, o tuica fiarta pentru digestie si o salata acrisoara de muraturi alaturi. Un deliciu.

Notes

  • Reteta de fata am gatit-o pe aragaz, intr-o cratita. Daca aveti posibilitatea, incercati sa o gatiti la ceaun (de fonta), pe foc de lemne. Gatirea va dura ceva mai mult dar rezutatul final va fi savuros.
  • In ce priveste cantitatea de sare. ”Cata sare?” l-am intrebat pe bucatarul sef de ocazie(adica sotul)…care s-a blocat si el, zicand ca l-a calauzit…inspiratia. Adevarul este ca sarea pusa exact cat trebuie face din aceasta mancare un preparat extrem de savuros dar pentru ca nu va pot lasa sa mergeti ca bucatarul nostru pe inspiratie, o sa va zic ca potrivit lui Gordon Ramsay proportia sare – carne rosie este de 10 gr. la 500 gr. carne. Eu zic sa puneti o lingurita in prima instanta iar apoi dupa o perioada de fierbere sa gustati lichidul in care se face carnea. El va va da cel mai corect indicator daca mai e nevoie de sare.
  • In reteta de familie, nu se pune usturoi dar sunt convinsa ca nitel usturoi presarat la final nu poate decat sa adauge mai multa savoare. E drept, eu sunt cam obsedata de usturoi, asa ca nu sunt prea obiectiva.

Nutrition

Serving: 100gCalories: 246kcalCarbohydrates: 0.5gProtein: 26gFat: 18.4g
Ai incercat reteta?Povesteste in comentarii cum ti-a iesit.!

Foarte savuroasa aceasta tochitura ardeleneasca de porc, sper sa o incerci si tu!

tochitura ardeleneasca de porc

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating




3 Comments