Tocana Pomana porcului

tocana pomana porcului
3 Shares

Tocana Pomana porcului, reteta traditionala care se pregateste in ziua in care se taie porcul, din bucati de carne proaspete, cu ceva grasime.

tocana pomana porcului

Asta e o reteta guest post – musafirul este onoratul sot pe care din cand in cand il apuca pofta de gatit si e greu de oprit. O fi greu dar….cine incearca sa-l opreasca? In nici un caz eu. Visez secret ca o sa vina o zi in care sa gateasca el si eu sa-l asist doar cu vorba si un pahar de vinut. Daaa, visuri, deocamdata de cate ori gateste el, eu sunt pe post de asistenta de chef, fac chestiile plictisitoare: curatat si taiat legume, dat la indemana toate ingredientele la cerere, din astea….Si curatenia de dupa….o, Doamne!

Aceasta reteta am invatat-o de la soacra, este calorica dar foarte buna si cu ingrediente foarte putine. Bucatile de carne care sunt folosite trebuie sa aiba destul multa de grasime dar si carne multa, ceea ce ii da aceste mancari o savoare deosebita. Cea mai potrivita parte pentru aceasta tocana este ceafa. Am inteles ca se poate pune si carnati si maruntaie, noi nu punem. Companionul perfect pentru aceasta tocana este o mamaliguta facuta ca la carte, reteta Laurei Laurentiu este cea mai buna, cu explicatii si video mai mult decat lamuritoare.

Tocana Pomana porcului – reteta completa, printabila

tocanapomanaporcului2
1 from 1 vote
Tipareste reteta

Tocana Pomana Porcului

O tocana traditionala asa cum o pregatesc rudele sotului din zona Sibiului. Musai sa va spun ca iasa o carne cu textura frageda, delicioasa. Sa ne fie de bine!

Tip de reteta fel principal
Bucatarie romaneasca
Timp de preparare 10 minutes
Timp de gatire 1 hour
timp total 1 hour 10 minutes
Autor Laura

Ingrediente

  • 1 kg. carne cu grasime
  • 1 lingurita sare
  • piper dupa gust
  • apa cat sa acopere cu un deget - doua nivelul bucatilor de carne

Optional

  • 2 - 3 catei usturoi zdrobiti

Mod de preparare

  1. Alegem bucatile de carne pe care le vom pregati, sa fie si cu ceva grasime.

  2. Le spalam de singe, le taiem bucati de marime potrivite - norma este sa poata fi luata intr-o furculita si mancata din maxim doua imbucaturi, ideal din una - si cit mai egale intre ele.

  3. Adaugam apa peste carne cat sa o acopere - se poate pune si mai multa (noi am pus) - trebuie sa tineti doar cont ca daca punem mai multa apa, va dura mai mult sa se faca. Dar si carnea s-ar putea sa fie mai frageda, fiarta la foc mic peste o ora.

  4. Adaugam si sare. ''Cat?'' l-am intrebat pe bucatarul sef...care s-a blocat si el, zicand ca l-a calauzit...inspiratia. Adevarul este ca sarea pusa exact cat trebuie face din aceasta mancare un preparat extrem de savuros dar pentru ca nu va pot lasa sa mergeti ca bucatarul nostru pe inspiratie, o sa va zic ca potrivit lui Gordon Ramsay proportia sare - carne rosie este de 10 gr. la 500 gr. carne. Eu zic sa puneti o lingurita in prima instanta iar apoi dupa o perioada de fierbere sa gustati lichidul in care se face carnea. El va va da cel mai corect indicator daca mai e nevoie de sare. 

  5. Adaugam si piper, aprindem focul si punem sa fiarba la foc mic.

  6. Cand fierbe, sa nu uitam sa strangem cu o strecuratoare de ceai spuma ce se formeaza deasupra, pana lichidul in care fierbe carnea este limpede.

  7. Vom fierbe la foc mic pana cand carnea e fiarta bine iar lichidul in care s-a facut s-a cam evaporat.

  8. Acum e punctul cel mai sensibil al acestei delicioase tocane. Va trebui sa stati langa ea si sa o supravegheati cu ochi de vultur - in timpul asta, amestecati cat mai des in tocana cu o lingura de lemn, observand in special grasimea. Carnea trebuie sa se rumeneasca usor dar sa nu se arda si nici grasimea in care se rumeneste sa nu se arda. Doar o usoara rumenire si tocana e gata. Nu o tineti pe foc mai mult.

  9. Aceasta savuroasa tocana se serveste cel mai adesea cu mamaliga sau pireu de cartofi, o tuica fiarta pentru digestie  si o salata acrisoara de muraturi alaturi. Un deliciu.

Notite

In reteta de familie, nu se pune usturoi dar sunt convinsa ca nitel usturoi presarat la final nu poate decat sa adauge mai multa savoare. E drept, eu sunt cam obsedata de usturoi, asa ca nu sunt prea obiectiva.

 

 

3 Shares

Published by

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Leave a Reply

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.