T

Tocana din maruntaie de pui – reteta VIDEO atasata

tocanita de pipote si inimi de pui
Tocana din maruntaie de pui, reteta simpla si savuroasa, gatita indelung la foc mic, o mancare nepretentioasa si ieftina dar delicioasa
Tocana din maruntaie de pui

Tocana din maruntaie de pui, tocanita cu pipote si inimi de pasare, reteta simpla, ieftina si gustoasa, gatita la foc mic, cateva ore pana carnea capata o textura moale si catifelata. O mancare delicioasa si nepretentioasa. Poate fi gatita cu pipote si inimi de pui sau de curcan.

Tocana din maruntaie de pui

Later edit – 2020 – intre timp,si sotul s-a dat pe brazda, a inceput sa manance din aceasta tocanita si ii place. Asta apropo de textul vechi de mai jos.

Da, stiu, nu toata lumea suporta maruntaiele – iubi, de pilda, nici nu vrea sa guste macar.

Eu una sunt mare fana, le consider o delicatesa.

Poate nu stiati dar pevremuri, inima si pipota de la pasarea taiata in curte era una din partile ravnite. De obicei, erau pastrate pentru copilasii casei.

Azi suntem mai norocosi. Gasim foarte usor aceste parti, la caserole care cantaresc in general 500 g si costa -acum in 2020 – in jur de 11 lei kg, e deci o varianta destul de ieftina la buget. De multe ori sunt si gata curatate, ceea ce trebuie sa recunoastem ca ne face viata mai usoara.

De ce ar trebui sa consumam pipote si inimi de pasare?

Stiau batranii ce stia cand pastrau aceste bucati pentru copii.

Atat inima cat si pipote sunt considerate alimente foarte sanatoase.

Au in componenta lor vitamina B6, magneziu, potasiu, fosfor si fier. De asemenea, contin zinc care ajuta la un sistem osos sanatos la copii, intareste si unghiile si parul,  accelereaza metabolismul si ajuta la buna functionare a glandei tiroide. O proprietate aparte a pipotei de pasare este ca atrage toxinele care cauzeaza intoxicatii alimentare, ajutand astfel microflora stomacului fara a produce vreun fel de distrugeri.

Cum pregatim pipota si inima de pasare pentru preparare?

blank

Mai nou, in caserolele din magazin bucatelele de carne sunt curatate dar, oricum, inainte de a le prepara, trebuie sa verificam daca trebuie curatate si sa le spalam in cateva ape curate.

  • Pipotele sunt, in fapt, partea de jos a stomacului inferior, acea parte a stomacului care sorteaza alimentele. Muschiul din care e formata pipota e acoperit de o membrana groasa, abraziva, formata din cheratina, o pielita numita cuticula gastrica. Daca aceasta se regaseste inca pe pipota va trebui sa o inlaturam inainte de a gati carnea.

Partea foarte interesanta este ca acea cuticula gastrica nu este ceva de aruncat. Ea nu se gateste dar este folosita pentru a fabrica medicamentele pentru stomac si bila. Putem face chiar noi acest leac in casa, uscand acea membrana, apoi maruntind-o pana ajunge la stadiul de pudra din care se poate lua o lingurita pe zi.

  • Inimile de pasare se curata de grasime si de vasele de sange. De la soacra mea, am capatat mai nou obiceiul de a le taia si a elimina cheagurile din interior. La drept vorbind, nu e un pas obligatoriu, cheagurile se gatesc si nu influenteaza gustul. Asa ca daca operatiunea de a taia fiecare inimioara si a elimina cheagurile vi se pare inutila, puteti sari peste acest pas.

Reteta de fata se pregateste cu pipote si inimioare la care din cand in cand mai adaug si ficatei de pui. Daca adaugati ficatei, va trebui sa evitati sa puneti sare pana la sfarsitul retetei, sare ii intareste. Ficateii se gatesc repede si se pun doar cu circa 10 minute inainte de a stinge focul de sub cratita. Oricum, daca va intereseaza o reteta interesanta cu ficatei de pasare, puteti incerca reteta de salata cu ficatei cu sfecla rosie si maioneza. Si musai, macar o data, incercati si reteta de pate de casa facut din ficatei de pui. E mai simpla decat pare si e delicioasa.

Tocana de inimi si pipote de pui – reteta printabila si VIDEO

Sper ca deja esti familiara cu canalul meu Youtube, nu? Daca nu, e musai sa ne vedem si acolo, te poti abona dand click pe bannerul de mai jos, nu uita cand te abinezi sa dai click si pe clopotel, astfel vei primi notificari de la Youtube, ori de cate ori public ceva nou.

blank
Tocana din maruntaie de pui

Tocana din maruntaie de pui

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
Tocana din maruntaie de pui, reteta simpla si savuroasa, gatita indelung la foc mic, o mancare nepretentioasa si ieftina dar delicioasa
timp de pregatire 10 mins
timp de gatire 2 hrs
timp total 2 hrs 10 mins
fel de mancare fel principal
bucatarie romaneasca
portii 4 portii
calorii 240 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 1 kgr. pipote si inimi curatate
  • 1 ceasca vin alb sec
  • 2 – 3 bucati ceapa curatate si maruntite
  • 1 – 2 bucati ardei gras rosu curatat si taiat fasiute sau 3 linguri pasta de ardei
  • 1 lingurita boia de ardei dulce sau picanta – dupa gust
  • 1 lingura patrunjel taiat marunt
  • sare dupa gust
  • piper
  • 3 – 4 linguri ulei pentru prajit

Mod de preparare
 

Curatarea pipotelor si inimilor de pasare

  • Pipotele trebuie verificate pentru a inlatura membrana din interior.
  • La inimioare curatam grasimea si vasele de sange, eu le tai si inlatur si cheagurile de sange din interior.
  • Pipotele si inimile curatate astfel le spalam in cateva randuri de apa rece curata si le lasam sa se scurga intr-o sita.

Prepararea tocanitei de pipote si inimi de pasare

  • Curatam, spalam si taiem ceapa solzisori.
  • O punem la calit in ulei incins intr-o cratita, saram si amestecam des sa nu se arda. Adaugam si sare care va inmuia ceapa.
  • Adaugam si ardeiul curatat si taiat, gatim in continuare sa se inmoaie. Daca nu aveti ardei puteti folosi in loc pasta de ardei.
  • Adaugam maruntaiele curatate, spalate si bine scurse.
  • condimentam cu sare si piper, boia dulce si doua ramurele de cimbru si lasam sa se mai prajeasca putin.
    blank
  • Se adauga vinul alb sec, o jumatate de pahar, fierbem cateva minute ca sa aiba timp alcoolul din vin sa se evapore.
  • Se adauga apa sa acopere toate ingredientele, se pune si se lasa sa fiarba molcom la foc mic, acoperit cu un capac.
  • Din cand in cand amestecam, va mai fi nevoie inca de apa, asa ca tineti la indemana un ibric cu apa fierbinte ca sa mai adaugati cand a scazut prea tare.
  • Secretul unei tocanite delicioase care sa se topeasca in gura este tocmai fiertul asta molcom, inabusit si fara graba pana cand carnea se inmoaie si capata o textura moale. Focul trebuie sa fie dact mediu spre mic si capacul pus deasupra. Dureaza nitel dar merita.
  • Cand e aproape gata (cam dupa doua- trei ore), o potrivim la gust – o saram, o piperam, adaugam si paprica (ce ii va da un plus de gust si culoare), o mai lasam zece minute pe foc si e gata.
  • Verdeata o presaram peste carne chiar atunci cand vrem s-o servim.

Notite bine de stiut

Aceasta delicioasa tocanita merge de minune cu garnituri ca mamaliguta, pireu de cartofi sau niste garnitura de orez. Alaturi merge de minune si niste muraturi acrisoare. Yummmiii, ce bun!!!!!

Calorii si nutrienti

Nutrition Facts
Tocana din maruntaie de pui
Amount Per Serving (150 g)
Calories 240 Calories from Fat 63
% Daily Value*
Fat 7g11%
Saturated Fat 2g10%
Cholesterol 518mg173%
Sodium 113mg5%
Potassium 598mg17%
Carbohydrates 15g5%
Fiber 3g12%
Sugar 7g8%
Protein 27g54%
Vitamin A 16870IU337%
Vitamin C 61.3mg74%
Calcium 47mg5%
Iron 13.9mg77%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Ai incercat reteta asta?Lasa o vorba si spune-ne parerea ta!
Tocana din maruntaie de pui
Tocanita de pipote si inimi de pasare, fotografie din 2012
blank
Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

  1. blank
    Rita says:

    Este o reteta delicioasa. Apropo, de vreo cinci minute am descoperit situl tau in cautare de sos caramel si m-am minunat ce blog curat, cu caracter si poze extraordinare ai. Pe urma, am observat ca te-ai inscris la mine in timp ce eu iti admiram blogul.Ce coincidenta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.