| |

Tocana de telina

Luna aceasta, la provocarea Traditie si gastronomie romaneasca, gazda Simona ne-a momit cu o tema….afrodisiaca asa ca eu am gatit aceasta savuroasa tocana de telina.

Tema mi s-a parut absolut normala, cu atatea sarbatori ale iubirii, inghesuite intr-o luna atat de…mititica. Mie personal, imi place foarte mult Dragobetele. Chiar nu-mi dau seama de ce am adopta Valentine Day care a devenit foarte comerciala, si nu am sarbatori la nivel national Dragobetele care cere…iesire in natura, plimbari, buchetele de floricele si savurarea naturii in prag de inmugurire. Adica tot e avem gratis de la Dumnezeu si face mai bine sufletului: natura si iubirea.

Tocana de telina

Nu stiu voi dar de cand eram mica, mi-a ramas in cap sugerata ideea ca telina este cea mai afrodisiaca leguma. Pfff, normal, nu stiam ce e aceea afrodisiac dar oricum intelesesem ca e de bine. Dupa care, in cautarea unor mancaruri care sa fie mai prietenoase cu silueta mea, am descoperit aceasta tocana de telina, sora geamana a tocanitei de cartofi. Caci da, cele doua sunt identice, diferenta este doar in leguma de baza folosita. Trebuie sa recunosc, imi plac foarte mult tocanitele de cartofi – de post sau nu – dar telina, va asigur ca nu e cu nimic mai prejos. Singura diferenta pe care am sesizat-o a fost textura, cartofii fac si un fel de fuziune cu sosul, in timp ce telina are un…muius mai clar. Dar stiti ceva. Sunt foarte bune ambele variante. Incercati-le cu incredere, recomand.

Tocana de telina – reteta completa, printabila

Tocana de telina

Tocanita de telina

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
Aceasta mancare este foarte versatila. Poate fi o consumata cu carne cum am gatit-o eu aici sau ca mancare de post. In a doua varianta, cred ca merge excelent alaturi de niste pireu de cartofi, mamaliga, orez.
timp de pregatire 10 minutes
timp de gatire 30 minutes
timp total 40 minutes
fel de mancare fel principal
bucatarie usoara
portii 4 portii
calorii 1206 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 1 telina mare, curatata de coaja si taiata cuburi de marime nu foarte mica, nu foarte mare
  • 1 ceapa curatata si tocata marunt
  • 1 ardei gras tocat marunt - eu am folosit pasta de ardei
  • rosii sau suc de rosii - dupa gust - sotul prefera mai fara, eu prefer mai mult:))). Gustati sa vedeti cum va place
  • boia de ardei dulce
  • verdeata
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust
  • 2 - 3 linguri ulei pentru calirea de la inceput

Optional

  • 500 gr. carne curcan, porc, carne de vita dar se poate folosi pui

Mod de preparare
 

  • Pentru ca ma grabeam si nu aveam timp sa gatesc in tihna, carnea am prefiert-o pentru o jumatate de ora in oala sub presiune. Nu stiu cat ar fi durat daca o gateam normal, cu carnea de vita am mai avut surprize (nu dese dar oricum......) dar in varianta asta a iesit super. Am pus carnea sa fiarba cu jumatate de ora inainte de a ma apuca de tocana de legume...
  • Intr-o oala calim putin ceapa, pasta de ardei condimentele.
  • Adaugam telina si sucul de rosii/ rosiile tocate marunt.
  • Am adaugat si carnea prefiarta la cucta si am turnat din apa in care a fiert carnea.
  • Acoperim cu un capac, dam focul incet si lasam sa bolboroseasca bonom pana cand scade.
  • Daca gatiti numai legumele, se face foarte repede, cu carne va dura ceva mai mult, asa ca aveti grija sa preparati intai carnea si cand e aproape gata, puneti si legumele.
  • Foarte buna mancarica!

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Tocana de telina

Similar Posts

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.