Tocana de telina

Luna aceasta, la provocarea Traditie si gastronomie romaneasca, gazda Simona ne-a momit cu o tema….afrodisiaca asa ca eu am gatit aceasta savuroasa tocana de telina.

Tema mi s-a parut absolut normala, cu atatea sarbatori ale iubirii, inghesuite intr-o luna atat de…mititica. Mie personal, imi place foarte mult Dragobetele. Chiar nu-mi dau seama de ce am adopta Valentine Day care a devenit foarte comerciala, si nu am sarbatori la nivel national Dragobetele care cere…iesire in natura, plimbari, buchetele de floricele si savurarea naturii in prag de inmugurire. Adica tot e avem gratis de la Dumnezeu si face mai bine sufletului: natura si iubirea.

Tocana de telina

Nu stiu voi dar de cand eram mica, mi-a ramas in cap sugerata ideea ca telina este cea mai afrodisiaca leguma. Pfff, normal, nu stiam ce e aceea afrodisiac dar oricum intelesesem ca e de bine. Dupa care, in cautarea unor mancaruri care sa fie mai prietenoase cu silueta mea, am descoperit aceasta tocana de telina, sora geamana a tocanitei de cartofi. Caci da, cele doua sunt identice, diferenta este doar in leguma de baza folosita. Trebuie sa recunosc, imi plac foarte mult tocanitele de cartofi – de post sau nu – dar telina, va asigur ca nu e cu nimic mai prejos. Singura diferenta pe care am sesizat-o a fost textura, cartofii fac si un fel de fuziune cu sosul, in timp ce telina are un…muius mai clar. Dar stiti ceva. Sunt foarte bune ambele variante. Incercati-le cu incredere, recomand.

Tocana de telina
0 from 0 votes
Tipareste reteta

Tocanita de telina

Aceasta mancare este foarte versatila. Poate fi o consumata cu carne cum am gatit-o eu aici sau ca mancare de post. In a doua varianta, cred ca merge excelent alaturi de niste pireu de cartofi, mamaliga, orez.
Tip de reteta fel principal
Bucatarie usoara
Timp de preparare 10 minutes
Timp de gatire 30 minutes
timp total 40 minutes
portii 4
Autor Laura - www.casutalaurei.ro

Ingrediente

  • 1 telina mare, curatata de coaja si taiata cuburi de marime nu foarte mica, nu foarte mare
  • 1 ceapa curatata si tocata marunt
  • 1 ardei gras tocat marunt - eu am folosit pasta de ardei
  • rosii sau suc de rosii - dupa gust - sotul prefera mai fara, eu prefer mai mult:))). Gustati sa vedeti cum va place
  • boia dulce
  • verdeata
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust
  • 2 - 3 linguri ulei pentru calirea de la inceput

Optional

  • 500 gr. carne curcan, porc, carne de vita dar se poate folosi pui

Mod de preparare

  1. Pentru ca ma grabeam si nu aveam timp sa gatesc in tihna, carnea am prefiert-o pentru o jumatate de ora in oala sub presiune. Nu stiu cat ar fi durat daca o gateam normal, cu carnea de vita am mai avut surprize (nu dese dar oricum......) dar in varianta asta a iesit super. Am pus carnea sa fiarba cu jumatate de ora inainte de a ma apuca de tocana de legume...

  2. Intr-o oala calim putin ceapa, pasta de ardei condimentele.
  3. Adaugam telina si sucul de rosii/ rosiile tocate marunt.
  4. Am adaugat si carnea prefiarta la cucta si am turnat din apa in care a fiert carnea.
  5. Acoperim cu un capac, dam focul incet si lasam sa bolboroseasca bonom pana cand scade.
  6. Daca gatiti numai legumele, se face foarte repede, cu carne va dura ceva mai mult, asa ca aveti grija sa preparati intai carnea si cand e aproape gata, puneti si legumele.
  7. Foarte buna mancarica!

Tocana de telina

Published by

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Comments · 2

Lasă un răspuns

*

13 Shares
Share9
Pin
+14
WhatsApp