Ce aflati din aceasta postare

Tocana de ceapa, reteta simpla, rustica, plina de gust, un companion interesant langa diverse mancaruri.
O mancarica banateana ce mi-a starnit curiozitatea atat datorita ingredientului de baza (ceapa) cat si recomandarii lui Radu Anton Roman. In a carui carte am si gasit reteta si care spunea ca e “bunuta” “daca e bine asezonata” si ca e “ciudata (….) si isi schimba gustul din nimic”. Atentie asadar la asezonare, musai ca-n reteta.
Buei, mi-am zis, dar pretentioasa fandoseala avand in vedere ingredientele …din topor. Asa ca m-am pus s-o prepar. Concluzia? Intai, nu dureaza mult, al doilea, vorba maestrului, e bunuta. Dar se poate sa nu placa orisicui – asa ca preparati o data si hotarati pentru voi. Trei – mie mi se pare ca merge mai degraba ca o a doua garnitura la cartofi la cuptor de pilda sau la orez, eu am mancat-o cu spaghete – nu a fost cea mai inspirata combinatie dar se putea si mai rau.
Enfin, verdict: mie mi-a placut, de post mai ales e o optiune, pe langa garniturile de mai sus ma gandeam ca ar merge si cu felii de paine tip bruschete, unse cu usturoi si coapte nitel sa prinda crusta.
Tocana de ceapa – reteta completa, printabila

Tocana de ceapa
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 6 ceapa mari
- 3 linguri untdelemn
- 3 catei usturoi
- 1 morcov
- 1/2 lingurita boia de ardei
- 2 linguri pasta de rosii
- 1 lingurita otet
- 1 lingurita zahar
- 1 legatura marar
Mod de preparare
- Ceapa se curata si se taie felii mai groscioare.
- Intr-o cratita se calesc in untdelemn ceapa, boia, usturoiul si morcovul pana cand ceapa se inmoaie si devine transparenta.
- Adaugam pasta de rosii, otetul, zaharul, amestecand des sa nu se arda.
- Dam focul incet si mai lasam pe foc 10 minute sa sfaraie molcom.
- Adaugam mararul tocat, mai amestecam o data si stingem focul. E gata
Calorii si nutrienti
Iete, simplu ca buna ziua!
Laura stii cu ce merge strasnic.. cu mamaliga! Am facut si eu reteta si am asezaat-o pe un strat de mamaliga preagatita si coapta mai apoi pe gratar… o nebunie 😉 si ofc un porc alaturi.. ca altfel parca nu mergea asa ca unsa. Pupici
Tot am auzit de tocanita de ceapa dar nici nu am preparat-o si nici nu am gustat asa ceva pina acum….
Dar dupa cum arata si dupa ce spui tu…zau ca merita incercat.
Multzam fain si pentru link-ul cu retetele lui Horia….
Te tzuc !
Pfiu, Antonina, ai dreptate. MAMALIGA, yes. E perfect.
Sidy, eu sunt mai curioasa de felul meu, nu cred ca place la toata lumea dar mie mi-a placut. Pentru link…numai de bine si poate ne arati ce-ai gatit de acolo.
Sotul meu este amator de asa papica.Eu pentru el o prepar.Pupici!
O sa incerc, mie imi place ceapa la cuptor sau calita.
Foarte buna tocana, bunica mea o pregatea cu o mamaliguta mare de tot! Pupicei!