T

Tiramisu cu piure de castane

Tiramisu cu piure de castane

Tiramisu cu piure de castane
Luna aceasta la Bucatarul Curajos ( propunerea Amei), Mimmi a lansat o provocare care, pentru mine, a fost si oarecum inedita caci e musai sa recunosc: n-am mancat niciodata castane. Cand am vazut reteta Tiramisu cu castane, eram chiar nitel naucita, caci nu-mi imaginam macar ce gust au. Ei, acum stiu, n-am gustat chiar castane castane dar am gustat piureul de castane si trebuie sa recunosc ca se preteaza foarte bine  la deserturi, are un gust fin, usor…..fructat. Din reteta am schimbat frisca,o detest si daca pot s-o evit,nu ezit. Am folosit in loc mascarpone. Acestea fiind spuse,
sa ne apucam de treaba:

  • un pachet piscoturi
  • 500 g piure de castane
  • esenta de rom
  • 50 g zahar
  • 20 g gelatina
  • 500 gr. mascarpone

 

Intai preparam un sirop din 300 ml apa calduta, 50 gr. zahar pe care-l topim in apa si o esenta de rom.
Intr-o cana, turnam gelatina  si deasupra circa 100 ml apa, lasam 10 minute sa se inmoaie.
Facem crema: intr-un bol, mixam mascapone cu piureul de castane. Adaugam in crema de mascarpone gelatina si o punem la bain-marie, mestecand mereu. Trebuie sa se incalzeasca chiar sa se infierbante ca sa se topeasca ca lumea gelatina – insa nu e voie sa dea in clocot; gelatina nu se va mai inchega si va obositi degeaba.
Cand gelatina s-a topit in crema e momentul asamblarii; pentru asta am folosit o tava de chec pe care am tapetat-o cu folie de aluminiu. Inmuiem piscoturile in siropul cu rom, le intindem in tava intr-un strat, acoperim cu un strat de crema (care deocamdata e semi-lichida), punem un al doilea strat de piscoturi inmuiate in sirop, inca un strat de crema,iar piscoturi. Piscoturile oricum au tendinta de a se…ridica mai sus,am strans din folia de aluminiu in asa fel incat sa fie cat mai compact iar piscoturile sa alterneze cu crema. Tinem la frigider 2 – 3 ore pana cand se intareste crema. Am ornat-o cu praf de nucsoara.
Enjoy!
Tags
Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

  1. Pingback:Tort Amaretto - combinatie delicioasa de blat pufos si crema fina si aromata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.