Tips & tricks: Pandispan pufos

Recunosc ca primele mele torturi au fost facute cu blat din comert. Totusi am ajuns la concluzia ca un blat facut in casa este mult mai gustos si se face cat ai zice “pandispan pufos”. Personal folosesc o reteta culeasa din cartea faimoasei Sanda Marin, celebra 6-6-6 – 6 oua, 6 linguri zahar, 6 linguri faina. Dar tinand cont ca forma mea de tort este mai mare decat cele clasice de pe vremuri, ca sa ma asigur ca voi avea un blat inalt, am marit cantitatile la 8-8-8. Si daca as vrea un blat cu adevarat….inalt, nu as ezita sa maresc miza la 10 – 10- 10.
Pasii sunt foarte simpli:@ Albusurile se bat spuma tare.
@ Galbenusurile se mixeaza (amesteca) cu zaharul pana se transforma intr-o crema pufoasa, adaugam faina cernuta si omogenizam compozitia.
@ In functie de reteta se pot adauga si alte ingrediente (cacao, nuci macinate, migdale macinate etc.) dar scadem cantitatea de faina echivalenta pe care o puneam (pentru 50 gr. nuci scadem 50 gr faina).
@ Se amesteca crema de galbenusuri cu albusurile spuma, avand grija sa nu distrugem bulele de aer din spuma.
@ Ungem forma de tort cu unt si o presaram cu faina (sau, mai simplu o tapetam cu foaie de copt), turnam compozitia de pandispan dupa care o coacem la cuptor pentru aproximativ o ora, la foc potrivit.

 

Pentru reusita deplina, tineti seama ca:
– toate ingredientele sa fie la temperatura camerei.
– albusele se bat mai bine daca provin de la oua nu foarte proaspete; pentru cele mai bune rezultate, inainte de a le bate, puneti in albusuri putina sare, putin suc de lamaie sau putin zahar.
– cerneti totdeauna faina; va ajuta blatul sa creasca frumos si veti evita formarea de cocoloase.
– compozitia din spuma de albusuri se manevreaza cu grija pentru a nu se lasa .
– compozitia de blat trebuie introdusa doar in cuptorul cald.
– nu deschideti usa cuptorului in primele douazeci de minute. Daca o faceti, se pierde caldura si pandispanul nu va mai creste la fel de bine.
– Inainte de a scoate definitiv pandispanul de la cuptor, trebuie sa verificam daca este copt. O putem face foarte simplu, cu ajutorul unei scobitori cu care intepam blatul. Daca este gata, scobitoarea va iesi curata. Daca nu, mai lasam blatul cateva minute la cuptor.

2 Comments

  1. madi 2009-11-16 Reply
  2. Mihaela 2011-10-25 Reply

Leave a Reply

1 Shares
Share
Pin1
+1
WhatsApp