| |

Tips & tricks: Pandispan pufos

Recunosc ca primele mele torturi au fost facute cu blat din comert. Totusi am ajuns la concluzia ca un blat facut in casa este mult mai gustos si se face cat ai zice “pandispan pufos”. Personal folosesc o reteta culeasa din cartea faimoasei Sanda Marin, celebra 6-6-6 – 6 oua, 6 linguri zahar, 6 linguri faina. Dar tinand cont ca forma mea de tort este mai mare decat cele clasice de pe vremuri, ca sa ma asigur ca voi avea un blat inalt, am marit cantitatile la 8-8-8. Si daca as vrea un blat cu adevarat….inalt, nu as ezita sa maresc miza la 10 – 10- 10.
Pasii sunt foarte simpli:@ Albusurile se bat spuma tare.
@ Galbenusurile se mixeaza (amesteca) cu zaharul pana se transforma intr-o crema pufoasa, adaugam faina cernuta si omogenizam compozitia.
@ In functie de reteta se pot adauga si alte ingrediente (cacao, nuci macinate, migdale macinate etc.) dar scadem cantitatea de faina echivalenta pe care o puneam (pentru 50 gr. nuci scadem 50 gr faina).
@ Se amesteca crema de galbenusuri cu albusurile spuma, avand grija sa nu distrugem bulele de aer din spuma.
@ Ungem forma de tort cu unt si o presaram cu faina (sau, mai simplu o tapetam cu foaie de copt), turnam compozitia de pandispan dupa care o coacem la cuptor pentru aproximativ o ora, la foc potrivit.

 

Pentru reusita deplina, tineti seama ca:
– toate ingredientele sa fie la temperatura camerei.
– albusele se bat mai bine daca provin de la oua nu foarte proaspete; pentru cele mai bune rezultate, inainte de a le bate, puneti in albusuri putina sare, putin suc de lamaie sau putin zahar.
– cerneti totdeauna faina; va ajuta blatul sa creasca frumos si veti evita formarea de cocoloase.
– compozitia din spuma de albusuri se manevreaza cu grija pentru a nu se lasa .
– compozitia de blat trebuie introdusa doar in cuptorul cald.
– nu deschideti usa cuptorului in primele douazeci de minute. Daca o faceti, se pierde caldura si pandispanul nu va mai creste la fel de bine.
– Inainte de a scoate definitiv pandispanul de la cuptor, trebuie sa verificam daca este copt. O putem face foarte simplu, cu ajutorul unei scobitori cu care intepam blatul. Daca este gata, scobitoarea va iesi curata. Daca nu, mai lasam blatul cateva minute la cuptor.

Similar Posts

3 Comments

  1. Iti mai dau niste trucuri aflate de curand:
    – pentru fiecare 230 gr de faina, se scoate o lingura de faina si dse inlocuieste cu o lingura de amidon
    – pentru fiecare 230 gr faina se adauga o lingurita praf de copt.
    – faina, cu amidonul si praful de copt se cern de cel putin 5 ori. eu am cernut de 9 ori. Cine mi-a dat reteta cerne de 15 ori.
    Orice prajitura care respecta regulile astea si cele enumerate de tine iese foarte pufoasa.

  2. Eu am invatat de la Laura Adamache o reteta putin diferita de pandispan pufos insa mama foloseste de cand o stiu reteta ta. In niciun caz nu se pune praf de copt la pandispan, ii schimba aspectul (face cocoasa) si gustul.
    De abia am intrat pe blogul tau, urmeaza sa mai rasfoiesc sa mai invat 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.