T

Taitei cu lapte aromat cu vanilie sau scortisoara

desert savuros de taitei cu lapte si vanilie
O reteta simpla de taitei cu lapte aromat cu vanilie si scortisoara, un adevarat rasfat uimitor prin simplitatea lui
taitei cu lapte

Taitei cu lapte, fidea cu taitei, paste cu lapte, desert clasic, foarte usor de facut, taitei cu lapte si vanilie, poate si scortisoara, esenta de rom si un strop de coaja de portocala, o reteta pe placul celor mici si celor mari, foarte usor de facut si delicioasa.


Taitei cu lapte – reteta VIDEO


taitei cu lapte

Cand eram mica, acest desert simplu era una din bucuriile gastronomice de care aveam parte destul de des. Atat mama cat si bunica ni-l faceau. E de la sine inteles de ce. E o reteta simpla, relativ ieftina si, spre bucuria fiecarei gospodine in vesnica criza de timp, se face rapid. Si copiii mei sunt mari fani taitei cu lapte, asa ca si eu fac des aceasta reteta. Mai ales la cina, dupa o zi grea, e un mare rasfat sa te poti bucura de asa ceva.

Este drept, nu e singurul favorit. Suntem mari amatori si de budinca de gris – daca nu ati incercat-o, e musai, o sa imi multumiti ulterior pentru sugestie. Doar ca, pana la urma, taiteii cu lapte castiga la categoria Cel mai usor de facut – sectiunea speciala pentru lenesi. Dar hai sa nu fim prea aspri cu noi insine si sa fim fericiti ca, in ciuda faptului ca nu avem chef prea mult de gatit (vorba vine!), ne putem bucura totusi de asa bunatate in doi timpi si trei miscari.

Ce secrete poate avea o asemenea reteta?

Secretul major este legat de tipul de ingrediente folosit.

  • In primul rand, laptele. Pentru reteta asta, avem nevoie de lapte integral, laptele degresat da mult mai putina savoare retetei finale.
  • In al doilea rand, vorbim de pastele folosite. Mie imi place sa folosesc taitei de casa. Se pot folosi fidea dar si alte tipuri de paste. Taiteii folositi de mine aveau ca ingrediente ou si faina din grau dur. Pastele din grau dur se fierb putin mai greu dar mie imi plac caci sunt mai satioase si, cel putin, mie asa mi se pare, mai digerabile.

Este important sa adaptam reteta la tipul de paste folosit. Cum mie imi plac pastele si taiteii din grau dur fara adaos de apa, va trebui sa fierb intai pastele un minut – doua in apa cu sare, inainte de a continua prepararea lor in laptele indulcit si aromat. Fac asta pentru ca genul asta de paste se fierb mai greu. Laptele nu poate fi tinut pe foc prea mult fara riscul de a se arde. E mult mai simplu sa prefierbem pastele cu durata mai mare de gatire doar cat sa se inmoaie si sa fie gata de absorbit laptele aromat.

Cum stim daca e nevoie sa prefierbem pastele?

Pai, ne uitam pe ambalaj. Daca acolo scrie ou si grau dur, va trebui sa le fierbeti putin, ca in filmuletul de mai jos, un minut doua pana se inmoaie.

Daca pe ambalaj scrie ou, grau, apa, nu este nevoie de prefierbere. Taiteii sunt suficient de hidratati cat sa nu dureze prea mult fierberea.

Inca o mentiune speciala

Taiteii folositi de mine in clipul de mai jos nu sunt taitei facuti in casa. Dar e ca si cum ar fi. Sunt taitei facuti de un brand local, de pe langa Sibiu, foarte interesant. Produsele lor – taiteii, pastele, covrigii, cozonacii etc – arata ca facute la tara intr-o casa taraneasca. Brandul e “ca la Buia”, daca sunteti prin Sibiu si vedeti produsele lor, cumparati-le sa le testati, foarte posibil veti fi foarte incantati.

Taitei cu lapte – reteta printabila

Dap, avem la reteta si format video. Obisnutii Casutei Laurei s-ar putea sa nu fie surprinsi de asta dar daca sunteti pe la prima vizita, nu uitati sa va abonati si la Casuta Laurei Youtube, apasand pe bannerul de mai jos. Dati click si pe clopotel, asa veti activa notificarile din partea Youtube si veti primi noutati ori de cate ori public ceva nou.

blank
taitei cu lapte

Taitei cu lapte

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
O reteta simpla de taitei cu lapte aromat cu vanilie si scortisoara, un adevarat rasfat uimitor prin simplitatea lui
timp de pregatire 2 mins
timp de gatire 8 mins
fel de mancare Desert
bucatarie romaneasca

Ingrediente
  

  • 500 ml lapte
  • 100 g taitei uscati, eu am folosit taitei din grau dur
  • 1 -2 linguri zahar
  • 1 lingurita esenta vanilie
  • 1 baton scortisoara optional
  • 1 esenta rom optional
  • 1 lingurita coaja galbena rasa de la o lamaie sau portocala optional

Mod de preparare
 

Prefierbere taitei cu lapte

  • Partea asta se aplica doar daca taiteii sau pastele folosite de voi sunt din grau dur, fara apa in compositie, verificati ambalajul pastelor sa vedeti daca se aplica in cazul vostru.
  • Punem la fiert 500 ml apa in care adaugam si putina sare.
  • Cand apa incepe sa fiarba, adaugam taiteii si ii lasam sa fiarba 1 – 2 minute – nu mai mult- pana se inmoaie.
  • Ii luam de pe foc, ii strecuram printr-o sita si le continuam gatirea adaugandu-i in laptele fierbinte dupa instructiunile de mai jos.

Gatire taitei cu lapte

  • Intr-o oala incapatoare punem 500 ml lapte, 1 – 2 linguri zahar dupa gust, eu am pus una singura, am adaugat si o lingurita de vanilie, puteti folosi si scortisoara, esenta de rom sau coaja rasa de portocale sau lamaie.
  • Amestecam pentru a ajuta la dizolvarea zaharului in lapte,
  • Cand laptele sta sa dea in clocot, adaugam si taiteii pe care, in cazul meu, i-am fiert in prealabil.
  • IMPORTANT! Daca folositi fidea, taitei proaspeti sau taitei si paste uscate din faina normala si cu apa in compozitie (verificati daca au apa in compozitie la ambalaj unde scrie lista de ingrediente), , nu este nevoie sa ii inmuiati in prealabil, este suficient sa-i puneti la fiert direct in lapte.
  • Tinem focul mic, cat sa fiarba molcom laptele, se oamesteca continuu, altfel exista riscul de a se arde si sa capete gust neplacut.
  • In functie de pastele folosite, timpul de fierbere poate varia intre 4 si 8 minute – mai multe considerente pe aceasta tema gasiti jos la sectiunea de notite.
  • NOTA: Unele paste mai groase ar putea absorbi mai mult lichid, asa ca nu strica sa aveti la indemana inca niste lapte proaspat pe care sa-l puteti adauga la nevoie, eu una nu m-am confruntat cu situatia asta dar nici nu am facut vreodata aceasta reteta cu altceva decat cu fidea sau cu taitei.

Notite bine de stiut

Ce timp de fierbere au diversele tipuri de paste?
Cel mai iute fierbe fideaua – in maxim 4 minute.
Tot patru minute a durat si fierberea taitelor mei care au fost hidratati inainte.
Taiteii pusi uscati in lapte pot sa fiarba pana la 6 minute inainte sa fie gata.
Pastele, in functie de ce tip folosim, pot sa fiarba pana la 8 minute – verificati timpul de fierbere pe ambalaj.
Ai incercat reteta asta?Lasa o vorba si spune-ne parerea ta!
blank

Iubim comentariile, deci comenteaza

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.