supa de chimen cu crutoane facute in casa

Supa de chimen, mancare dietetica, simpla, preparata rapid, cu ingrediente la indemana, pe cat de buna pe atat de sanatoasa. Cum se prepara supa de chimen.

supa de chimen cu crutoane facute in casa

Este o supa controversata la mine in familie: eu o ador, mama la fel, sora mea o detesta. Tata n-o mananca. Dar nu pentru ca nu i-ar place ci pentru ca la internatul tehnic unde a stat cat a facut scoala, erau indopati enervant cu mult cu ea. Probabil pentru ca era ieftina si usor de facut. Pentru ca, literalmente, are niste ingrediente foarte ieftine si simple, nu are carne iar crutoanele puse la final dau putina textura unui preparat altfel foarte simplu.

Este supa lejera, usor de facut si foarte rapida. La baza ei, este chimenul. Un condiment care nous ne place tare mult, are o aroma placuta si are calitati terapeutice, ajutand digestia si fiind un anti-inflamator intestinal. Cu alte cuvinte, numai de bine. Supa asta este o reteta perfecta atunci cand am probleme cu fierea. Da o stare binefacatoare stomacului si are un gust delicios cu conditia sa-ti placa chimenul.’

Eu o prepar in varianta invatata de la mama, folosesc rantas. De fapt, oarecum folosesc rantas, deoarece nu prajesc faina ci o adaug mai mult pentru textura. Sa aiba si putina consistenta.

Varianta asta cred ca a fost o reteta preluata de romani de la sasi, cel putin in zona Sibiului. In general, supa de chimen este apanajul bucatariei din Ardeal. Am descoperit asta cand vorbind cu oameni de dincolo de munti, am vazut ca ei nici nu stiau de o asemenea reteta, ba chiar li se parea o ciudatenie. Si zau, daca nu ati mancat vreodata, incercati. S-ar putea sa va placa. Mie, clar, stiu ca imi place la nebunie.

Supa de chimen – reteta completa, printabila

supa de chimen cu crutoane facute in casa

Supa de chimen

Supa de chimen, o reteta simpla, dietetica, aromata
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta Supe si ciorbe
Bucatarie romaneasca
Cuvinte cheie supa de chimen, supa de post
Timp de pregatire 10 minutes
Timp de gatire 30 minutes
Timp total 40 minutes
Portii 4 portii
Calorii 43kcal
Author Laura

Reteta video

Ingrediente

  • 2 linguri ulei
  • 1 ceapa taiata marunt
  • 2 linguri faina
  • 2 l supa de legume sau apa simpla
  • 1 lingura seminte de chimen
  • sare
  • crutoane de casa

Mod de preparare

  • Punem ceapa la prajit in ulei incins, adaugam si chimenul. 
  • Dupa 2 – 3 minute adaugam faina, amestecam ca sa se incorporeze si sa prevenim formarea de cocoloase. Faina are rolul de a ingrosa nitel textura supei, se poate si fara ea dar supa va fi fluida.
  • Dupa inca un minut stingem totul cu supa de zarzavat strecurata in prealabil pe care o adaugam putin cate putin, amestecand bine. 
  • Lasam la fiert un sfert de ora la foc mic. Mmm, ce miros…sanatos! 
  • Potrivim la gust cu sare. 
  • Servim supa cu crutoanele de paine prajita.

Notes

Supa de zarzavat da mai multa savoare supei si e mai hranatoare dar, daca nu aveti la indemana, e buna si apa simpla.
Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.