
Supa de chimen, mancare dietetica, simpla, preparata rapid, cu ingrediente la indemana, pe cat de buna pe atat de sanatoasa. Cum se prepara supa de chimen.
Supa de chimen – reteta VIDEO
Vezi video mai jos cum gatesc supa de chimen
Este o supa controversata la mine in familie: eu o ador, mama la fel, sora mea o detesta. Tata n-o mananca. Dar nu pentru ca nu i-ar place ci pentru ca la internatul tehnic unde a stat cat a facut scoala, erau indopati enervant cu mult cu ea. Probabil pentru ca era ieftina si usor de facut. Pentru ca, literalmente, are niste ingrediente foarte ieftine si simple, nu are carne iar crutoanele puse la final dau putina textura unui preparat altfel foarte simplu.
Este supa lejera, usor de facut si foarte rapida. La baza ei, este chimenul. Un condiment care noua ne place tare mult, are o aroma placuta si are calitati terapeutice, ajutand digestia si fiind un anti-inflamator intestinal. Cu alte cuvinte, numai de bine. Supa asta este o reteta perfecta atunci cand am probleme cu fierea. Da o stare binefacatoare stomacului si are un gust delicios cu conditia sa-ti placa chimenul.

Eu o prepar in varianta invatata de la mama, folosesc rantas. De fapt, oarecum folosesc rantas, deoarece nu prajesc faina ci o adaug mai mult pentru textura. Sa aiba si putina consistenta.

Varianta asta cred ca a fost o reteta preluata de romani de la sasi, cel putin in zona Sibiului. In general, supa de chimen este apanajul bucatariei din Ardeal. Am descoperit asta cand vorbind cu oameni de dincolo de munti, am vazut ca ei nici nu stiau de o asemenea reteta, ba chiar li se parea o ciudatenie. Si zau, daca nu ati mancat vreodata, incercati. S-ar putea sa va placa. Mie, clar, stiu ca imi place la nebunie.
Supa de chimen – reteta printabila
Du-ma sa vad reteta video

Supa de chimen
Ingrediente
- 2 – 4 linguri seminte de chimen
- 2 linguri ulei
- 1 ceapa taiata marunt
- 2 linguri faina
- 1 lingurita boia dulce
- 2 l apa sau supa de legume
- sare
- crutoane de casa
Mod de preparare
- Punem ceapa la prajit in ulei incins, adaugam si chimenul.
- Dupa 2 – 3 minute adaugam faina, amestecam ca sa se incorporeze si sa prevenim formarea de cocoloase. Faina are rolul de a ingrosa nitel textura supei, se poate si fara ea dar supa va fi fluida.
- Dupa inca un minut stingem totul cu supa de zarzavat strecurata in prealabil pe care o adaugam putin cate putin, amestecand bine.
- Lasam la fiert un sfert de ora la foc mic. Mmm, ce miros…sanatos!
- Potrivim la gust cu sare.
- Servim supa cu crutoanele de paine prajita.
Notite bine de stiut
Calorii si nutrienti
