Supa – crema de dovleac
Supa crema de dovleac este o reteta pe cat de simpla pe atat de nutritiva si savuroasa, un regal de gusturi tomnatice si un creuzet de rasfaturi gustative tomnatice, comfort food pentru serile reci si tot mai scurte ale toamnei
A venit toamna, asa ca o reteta rapida de supa crema de dovleac pare sa fie in trend, nu?
Luna aceasta , la provocarea Traditie si gastronomie romaneasca , gazda Elena a venit cu o tema fructele toamnei. Nuci, castane, mere, pere, prune, gutui, struguri si dovleac – o abundenta de culori, gusturi si arome culinare de nedescris.
Incercand sa ma hotarasc asupra vreunei retete, mi-am amintit de o supa-crema de dovleac pe care am mancat-o la o prietena, la bunica unei prietene ca sa fiu mai exacta. Bunica avea reteta de la mama sa – hmm, as putea spune ca la ei in familie era deja o traditie.
Am retinut-o pentru ca a fost foarte buna, cu un gust fresh si aromat in acelasi timp dar se prepara si foarte usor. Am o vaga banuiala ca este o reteta cu ceva origini sasesti caci ei au (sau, in fine, aveau) in zona o apetenta mai aparte pentru supele crema dar nu sunt foarte sigura. Stiu doar ca e o reteta veche in familia in care am savurat-o prima oara.
In rest, n-am prea vazut asemenea tip de reteta la romani, ei sunt mai amatori de ciorbe cu legume. La supa – crema, companionii perfecti sunt crutoanele, usor de pregatit un casa. Pentru un gust mult inbunatatit, va recomand sa utilizati ca supa clara fie supa concentrata de pui fie o supa concentrata de legume.
Cate ceva despre dovleac
Cum vedeta acestei retete este dovleacul, ma gandeam ca nu ar strica sa povestim nitel despre el. Si despre beneficiile de a-l consuma mai ales cand e sezonul si e ieftin.
Dovleacul are putine calorii (yeeeeeeeeeeeeee!!!!!) – deci recomandat in cantitati rezonabile in curele de slabire, este satios, are putine grasimi. Este foarte eficient in a alunga insomnia. Asa ca se recomanda chiar o supa sau un piure seara inainte de culcare pentru un somn de calitate.
Cand vine vorba de ales cel mai bun dovleac, apoi trebuie sa stiti ca nu cei mari si rotunzi sunt cei mai gustosi. Ci cei mici, mai turtiti, cu un portocaliu intens in interior. Acestia sunt dulci si cu un gust pronuntat. Si cei in forma de para, numiti dovleci placintari – des intalniti in magazine iarna – sunt cel mai buni cand sunt mai mici si de culoare inchisa.
Supa crema de dovleac – reteta printabila

Supa – crema de dovleac
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 500 gr pulpa de dovleac
- 1 ceapa
- 500 ml supa concentrata de pui clara
- 200 ml lapte
- 1 frunza dafin
- sare
- nucsoara
- 4 linguri smantana
- 2 - 3 linguri ulei
- 1 catel usturoi
- 2 linguri unt
- crutoane de casa
- piper dupa gust
Mod de preparare
- Taiem dovleacul, il curatam de seminte, il decojim. Nu este o operatiune tocmai usoara dar cu rabdare....
- Curatam si taiem ceapa marunt.
- Incingem uleiul intr-o oala, adaugam ceapa si o calim cateva minute, apoi dovleacul taiat bucati. Mi lasam cateva minute.
- Adaugam supa, foaia de dafin, sare, piper, acoperim cu un capac si lasam sa fiarba la foc mediu vreo jumatate de ora.
- Cand pulpa de dovleac s-a inmuiat, luam supa de pe foc, scoatem foaia de dafin, am adaugat laptele si am pasat totul cu un mixer vertical ( daca nu aveti, o sita e utila).
- Punem supa pasata din nou pe foc pana da in primul clocot, potrivim cu sare, piper, nucsoara.
- Servim in boluri laolalta cu crutoanele, o lingura de ulei (eu am folosit ulei de susan) picurata peste supa si niste smantana.
- Cum o asemenea supa cremoasa, cere crutoane, aici aveti reteta pas in pas cum se le preparati acasa. Nu e deloc greu si o puteti face in timp ce preparati supa.
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.