S

Supa – crema de dovleac

Supa- crema de dovleac
O supa - crema de toamna, cremoasa,cu textura catifelata si arome de mangaiat stomacul
Supa- crema de dovleac

Supa crema de dovleac este o reteta pe cat de simpla pe atat de nutritiva si savuroasa, un regal de gusturi tomnatice si un creuzet de rasfaturi gustative tomnatice, comfort food pentru serile reci si tot mai scurte ale toamnei

supa crema de dovleac

A venit toamna, asa ca o reteta rapida de supa crema de dovleac pare sa fie in trend, nu?

Luna aceasta , la provocarea Traditie si gastronomie romaneasca , gazda Elena a venit cu o tema fructele toamnei. Nuci, castane, mere, pere, prune, gutui, struguri si dovleac – o abundenta de culori, gusturi si arome culinare de nedescris.

Incercand sa ma hotarasc asupra vreunei retete, mi-am amintit de o supa-crema de dovleac pe care am mancat-o la o prietena, la bunica unei prietene ca sa fiu mai exacta. Bunica avea reteta de la mama sa – hmm, as putea spune ca la ei in familie era deja o traditie.

Am retinut-o pentru ca a fost foarte buna, cu un gust fresh si aromat in acelasi timp dar se prepara si foarte usor. Am o vaga banuiala ca este o reteta cu ceva origini sasesti caci ei au (sau, in fine, aveau) in zona o apetenta mai aparte pentru supele crema dar nu sunt foarte sigura. Stiu doar ca e o reteta veche in familia in care am savurat-o prima oara.

In rest, n-am prea vazut asemenea tip de reteta la romani, ei sunt mai amatori de ciorbe cu legume. La supa – crema, companionii perfecti sunt crutoanele, usor de pregatit un casa. Pentru un gust mult inbunatatit, va recomand sa utilizati ca supa clara fie supa concentrata de pui fie o supa concentrata de legume.

Cate ceva despre dovleac

Cum vedeta acestei retete este dovleacul, ma gandeam ca nu ar strica sa povestim nitel despre el. Si despre beneficiile de a-l consuma mai ales cand e sezonul si e ieftin.

Dovleacul are putine calorii (yeeeeeeeeeeeeee!!!!!) – deci recomandat in cantitati rezonabile in curele de slabire, este satios, are putine grasimi. Este foarte eficient in a alunga insomnia. Asa ca se recomanda chiar o supa sau un piure seara inainte de culcare pentru un somn de calitate.

Cand vine vorba de ales cel mai bun dovleac, apoi trebuie sa stiti ca nu cei mari si rotunzi sunt cei mai gustosi. Ci cei mici, mai turtiti, cu un portocaliu intens in interior. Acestia sunt dulci si cu un gust pronuntat. Si cei in forma de para, numiti dovleci placintari – des intalniti in magazine iarna – sunt cel mai buni cand sunt mai mici si de culoare inchisa.

Supa crema de dovleac – reteta printabila

Supa- crema de dovleac

Supa – crema de dovleac

O supa - crema de toamna, cremoasa,cu textura catifelata si arome de mangaiat stomacul
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta Supe si ciorbe
Bucatarie clasica
Cuvinte cheie supa crema de dovleac, supa crema de dovleac cu busuioc
Timp de pregatire 15 minutes
Timp de gatire 30 minutes
Timp total 45 minutes
Portii 4
Calorii 160kcal
Author Laura
Ai testat reteta?Voi fi incantata sa vad rezultatul. Pune o poza cu reteta pe instagram, foloseste tagul @casutalaurei sau foloseste hashtag #casutalaurei si ne putem bucura impreuna!

Ingrediente

  • 500 gr pulpa de dovleac
  • 1 ceapa
  • 500 ml supa concentrata de pui clara
  • 200 ml lapte ­
  • 1 frunza dafin
  • sare
  • nucsoara
  • 4 linguri smantana
  • 2 - 3 linguri ulei
  • 1 catel usturoi
  • 2 linguri unt
  • crutoane de casa
  • piper dupa gust
Vrei sa ne imprietenim?Hai si in Cafeneaua cu retete!

Mod de preparare

  • Taiem dovleacul, il curatam de seminte, il decojim. Nu este o operatiune tocmai usoara dar cu rabdare....
    Supa- crema de dovleac
  • Curatam si taiem ceapa marunt.
  • Incingem uleiul intr-o oala, adaugam ceapa si o calim cateva minute, apoi dovleacul taiat bucati. Mi lasam cateva minute.
  • Adaugam supa, foaia de dafin, sare, piper, acoperim cu un capac si lasam sa fiarba la foc mediu vreo jumatate de ora.
  • Cand pulpa de dovleac s-a inmuiat, luam supa de pe foc, scoatem foaia de dafin, am adaugat laptele si am pasat totul cu un mixer vertical ( daca nu aveti, o sita e utila).
    Supa- crema de dovleac
  • Punem supa pasata din nou pe foc pana da in primul clocot, potrivim cu sare, piper, nucsoara.
  • Servim in boluri laolalta cu crutoanele, o lingura de ulei (eu am folosit ulei de susan) picurata peste supa si niste smantana.
  • Cum o asemenea supa cremoasa, cere crutoane, aici aveti reteta pas in pas cum se le preparati acasa. Nu e deloc greu si o puteti face in timp ce preparati supa.

Reteta video

Informatii nutritionale

Nutrition Facts
Supa – crema de dovleac
Amount Per Serving (200 g)
Calories 160
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

 

Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

  1. Pingback:Piure de dovleac, reteta colorata, nutritiva, versatila, perfecta toamna

  2. Pingback:Supa crema de dovleac cu portocale, nutritiva, aromata, delicioasa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Notice: WP_Block_Type_Registry::register a fost denumit incorect. Tipul de bloc „jetpack/related-posts” este deja înregistrat. Te rog vezi Depanare în WordPress pentru mai multe informații. (Acest mesaj a fost adăugat în versiunea 5.0.0.) in /home2/casutala/public_html/wp-includes/functions.php on line 4231