Supa – crema de dovleac

Supa- crema de dovleac

Supa crema de dovleac este o reteta pe cat de simpla pe atat de nutritiva si savuroasa, un regal de gusturi tomnatice si un creuzet de rasfaturi gustative tomnatice, comfort food pentru serile reci si tot mai scurte ale toamnei

supa crema de dovleac

A venit toamna, asa ca o reteta rapida de supa crema de dovleac pare sa fie in trend, nu?

Luna aceasta , la provocarea Traditie si gastronomie romaneasca (initiativa apartine Ginei) , gazda Elena a venit cu o tema fructele toamnei – nuci, castane, mere, pere, prune, gutui, struguri si dovleac – o abundenta de culori, gusturi si arome culinare de nedescris. Incercand sa ma hotarasc asupra vreunei retete, mi-am amintit de o supa-crema de dovleac pe care am mancat-o la o prietena, la bunica unei prietene ca sa fiu mai exacta, bunica avea reteta de la mama sa – hmm, as putea spune ca la ei in familie era deja o traditie. Am retinut-o pentru ca a fost foarte buna, cu un gust fresh si aromat in acelasi timp dar se prepara si foarte usor. Am o vaga banuiala ca este o reteta cu ceva origini sasesti caci ei au (sau, in fine, aveau) in zona o apetenta mai aparte pentru supele crema dar nu sunt foarte sigura. Stiu doar ca e o reteta veche in familia in care am savurat-o prima oara.  In rest, n-am prea vazut asemenea tip de reteta la romani, ei sunt mai amatori de ciorbe cu legume. La supa – crema, companionii perfecti sunt crutoanele, usor de pregatit un casa. Pentru un gust mult inbunatatit, va recomand sa utilizati ca supa clara fie supa concentrata de pui fie o supa concentrata de legume.

Supa crema de dovleac – reteta printabila

Supa- crema de dovleac
5 from 1 vote
Tipareste reteta

Supa – crema de dovleac

O supa - crema de toamna, cremoasa,cu textura catifelata si arome de mangaiat stomacul
Tip de reteta Supe si ciorbe
Bucatarie clasica
Timp de preparare 15 minutes
Timp de gatire 30 minutes
timp total 45 minutes
portii 4
Calorii 160 kcal
Autor Laura

Ingrediente

  • 500 gr pulpa de dovleac
  • 1 ceapa
  • 500 ml supa clara
  • 200 ml lapte
  • 1 frunza de dafin
  • sare
  • nucsoara
  • 4 linguri smantana
  • 2 - 3 linguri ulei
  • 1 catel usturoi
  • 2 linguri unt
  • 4 felii paine pentru crutoane
  • piper dupa gust

Mod de preparare

  1. Taiem dovleacul, il curatam de seminte, il decojim. Nu este o operatiune tocmai usoara dar cu rabdare....
  2. Curatam si taiem ceapa marunt.
  3. Incingem uleiul intr-o oala, adaugam ceapa si o calim cateva minute, apoi dovleacul taiat bucati. Mi lasam cateva minute.
  4. Adaugam supa, foaia de dafin, sare, piper, acoperim cu un capac si lasam sa fiarba la foc mediu vreo jumatate de ora.
  5. Cand pulpa de dovleac s-a inmuiat, luam supa de pe foc, scoatem foaia de dafin, am adaugat laptele si am pasat totul cu un mixer vertical ( daca nu aveti, o sita e utila).
  6. Punem supa pasata din nou pe foc pana da in primul clocot, potrivim cu sare, piper, nucsoara.
  7. Servim in boluri laolalta cu crutoanele, o lingura de ulei (eu am folosit ulei de susan) picurata peste supa si niste smantana.
  8. Cum o asemenea supa cremoasa, cere crutoane, aici aveti reteta pas in pas cum se le preparati acasa. Nu e deloc greu si o puteti face in timp ce preparati supa.

Nutrition Facts
Supa – crema de dovleac
Amount Per Serving (200 g)
Calories 160
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Recolta….

Supa- crema de dovleac

se trandorma intr-o delicioasa supa…

Supa- crema de dovleac

 

Published by

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Lasă un răspuns

*

116 Shares
Share64
Pin49
+13
WhatsApp