Supa crema de ciuperci, un preparat vegan, absolut delicios in care simti o explozie de prospetime vegetala, o lingura pare sa cuprinda gradina toata.

Aceasta postare poate contine linkuri afiliate, parerile exprimate de mine sunt insa obiective si prezentate cu buna credinta.

Varianta este de post. Variatiile pornind de la aceasta reteta pot contine smantana, cascaval ras foarte fin. Am mai auzit de o varianta cu branza topita. Nu le-am mai incercat pentru ca sunt prea…indragostita de prima varianta. Adica reteta de fata. Oricum daca va roade curiozitatea, puteti adauga nitica smantana pentru variatie.  E o reteta extrem de simpla si gustoasa.

Ciupercile, in general, sunt slab-calorice si sunt foarte nutritive. Sunt niste legume perfecte atat in aperitive – cum ar fi ciupercile cu maioneza (reteta video o aveti aici) – cat si ca garnituri, ciulama sau supe ca aceasta de fata. O reteta potrivita in toate anotimpurile. Iarna e perfecta dupa o zi friguroasa. Vara e lejera, nu are carne si hidrateaza fara sa incarce prea mult, chiar si pe canicula. E buna atat calda cat si rece.

Din ratiuni nutritive dar si pentru ca imi plac foarte mult, eu presar la final si o lingura de fulgi de drojdie. Puteti pune, daca doriti parmezan sau bacon crocant.

Alaturi de supa crema de ciuperci, musai sa pregatiti niste crutoane eventual cu aroma de usturoi. Daca timpul va lipseste (desi e vorba de doar 20 de minute), va descurcati si cu niste paine prajita care sa dea o nota crocanta bunatatii din farfurie.

Supa crema de ciuperci – reteta completa, printabila

Supa crema de ciuperci

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
O ciorbita vegetala, simpla si foarte gustoasa
timp de pregatire 10 mins
timp de gatire 20 mins
timp total 30 mins
fel de mancare Supe si ciorbe
bucatarie usoara
portii 4 portii
calorii 145 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente

  • 1/2 kg ciuperci
  • 1 - 2 bucati ceapa
  • 2 -3 catei usturoi
  • 1 bucata morcov
  • 1/4 radacina telina
  • 1 bucata pastarnac
  • 2 linguri faina
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust
  • 1 lingura fulgi de drojdie optional

Mod de preparare

  • Intr-o oala, punem la fiert in apa ciupercile, telina si pastarnacul maruntite.
  • Cand aceastea sunt fierte,  le maruntim cu un blender vertical pana se transforma in pasta fina.
  • Curatam si taiem cat mai marunt ceapa pe care o calim intr-o oala in care am incins putin ulei. Cand se inmoaie ceapa, adaugam si faina.
  • Mai lasam foarte putin si turnam deasupra pasta fina de ciuperci pasate, amestecand atent ca sa se omogenizeze faina in supa.
  • Mai adaugam apa (in functie de cat de fluida vrem supa - mie imi place mai consistenta), eu pun si vegeta - nu din aceea cu E-uri ci legume simple deshidratate (cumparate de la naturisti).
  • Mai lasam sa fiarba vreo zece minute sau pana capata consistenta noastra preferata (unii vrem o textura mai groasa, altii o textura mai fluida) dupa care luam de pe foc si inainte de a o savura, musai sa alaturam niste crutoane crocante, companionul perfect al supelor crema.
  • Pentru un plus de nutrienti, va recomand sa presarati peste supa aburinda si o lingura (nu mai mult) de fulgi de drojdie - despre multiplele beneficii ale acestor fulgi , am scris pe larg aici

Delicoasa supa. Sa ne fie de bine!