| |

Supa concentrata de legume

Supa concentrata de legume, fond de legume, preparat fundamental al bucatariei de baza, da gust adaugat fiind in alte preparate cum ar fi tocanite, fripturi, rissoto, supe si ciorbe etc.

Supa concentrata de legume de post fond de legume

Iata-ne si la episod doi din seria supe concentrate de baza. V-am spus ca asta ar fi o serie? Nu? Deocamdata asa mi-e intentia – sa testez toate supele de baza, chiar si acelea de par ciudate (am vreo doua pe lista).

Daca e sa aleg supele mele de baza concentrate, acelea de capatai in casa, acestea sunt supa concentrata de pui (in majoritatea timpului) si supa concentrata de legume (pentru perioadele de post).  Cam o data de luna fac o tura de supa concentrata pe care o impart in borcanele de 100 – 200 ml si o congelez asa, cu capac pus bineinteles, scotand la nevoie cate o portie. Efortul este minim si bonusul este ca ai mancare preparata cu adevarat in casa de la zero, plus cu o savoare naturala. Cubuletele din comert care sunt folosite pentru acelasi lucru, contin multe euri daunatoare, mai ales pentru cei mici, inclusiv monoglutamatul de sodiu care nu e benefic pentru creier si, in plus, deformeaza capacitatea papilelor gustative de a recepta gustul natural, dand un fel de dependenta de gusturile tari, nenaturale.

In general, daca ii intrebi pe bucatarii profesionisti, supa concentrata de legume trebuie sa fie clara, transparenta. Sa vada prin ea cum s-ar zice. Sa vada chef Viorel Copolovici cu care am urmat un curs de gatit, ca am asa o supa tulbure, m-ar trage de urechi. Dar mie nu prea imi pasa de asta, de obicei folosesc supa asta in tocanite si in alte preparate unde nu necesita ce stii ce limpezime. Exceptie poate face ciupercile in stil chinezesc unde muiusul e transparent, in rest….nu vad justificare. Ce fac in schimb este sa scurg bine lichidul de orice impuritati.

Dar voi, daca vreti sa fiti scrupulosi si vreti un lichid clar ca cerul vara, este suficient sa fierbeti supa in clocote cat mai mici si sa bibiliti, cu o sita, spuma care se ridica la suprafata in timp ce fierbe.

Acestea fiind spuse, sa ne punem pe gatit….

Supa concentrata de legume – reteta completa, detaliata

Supa concentrata de legume de post

Supa concentrata de legume

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
Reteta simpla de fond de legume pentru mai multa savoare in mancarurile de post
timp de pregatire 15 minutes
fel de mancare Supe si ciorbe
bucatarie usoara
portii 10 portii
calorii 14 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 3 linguri ulei de masline
  • 1 ceapa mare
  • 2 tulpini telina mari sau 1/2 radacina de telina
  • 2 morcovi medii
  • 2 radacini pastarnac
  • 2 catei usturoi
  • 8 crengute patrunjel
  • 8 crengute frunze de busuioc
  • 4 crengute cimbru
  • 1 frunza dafin uscata
  • alte legume care le aveti la indemana tura asta am folosit un sfert capatana de conopida si 1 gulie

Mod de preparare
 

  • Curatam legumele. le spalam bine.
  • Incalzim uleiul pe foc mediu, intr-o oala.
  • Adaugam ceapa tocata si o calim, amestecand-o des, pana incepe sa se rumeneasca, 10 – 15 minute.
  • Adaugam telina, morcovii si usturoiul, amestecand din cand in cand, pana ce legumele sunt moi si rumenite uniform, cam 10 minute.
  • Turnam in oala circa 2, 5 litri apa peste legume.
  • Adaugam ierburile aromatice, boabele de piper si jumatate de ceapa intreaga.
  • Asezonam cu sare si piper si dam in clocot.
  • Reducem focul cat pentru fierbere in clocote mici si fierbem fara capac 1 ora.
  • Turnam fondul printr-o sita fina intr-un castron mare sau o alta oala, presand legumele pentru a extrage cat mai mult lichid aromat posibil.
  • Aruncati resturile.
  • Daca nu folositi imediat, lasati la racit intr-o baie de apa cu gheata inainte de transferare in recipiente inchise ermetic.

Notite bine de stiut

Fondul de legume se poate pastra la frigider pana la 2 zile sau la congelator cel mult trei luni; lasati sa se decongeleze Inainte de folosire.
 
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
 
Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Legumele trebuie bine stoarse….

supa concentrata de legume preparare

Tocmai strecurata….

Supa concentrata de legume preparare

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.