Sunca din piept de pasare
Sunca din piept de pasare, o reteta tip aperitiv sau gustare, usor de facut in casa si mai sanatoasa decat in comert.
Miha este o maestra a bucatariei, blogul ei este ca un cufar magic de bunatati nesfarsite, musai sa mananci bine inainte sa o vizitezi si tot vei simti in timp ce “rasfoiesti” cum incep sa te bantuie pofte insistente. Miha este o maestra a dulciurilor dar nu din acestea mi-am propus eu sa incerc o reteta si m-am indreptat spre ceva de zi cu zi: o sunca din piept de pui – varianta originara o gasiti aici, nu e din piept de pui ca sunca mea ci din piept de curcan. Cu acest prilej, o imbratisez virtual pe Miha si ii multumesc ca exista – si ea si blogul ei.
Pornind de la reteta ei, am facut si eu propria varianta, in care am introdus condimentele mele preferate pe care le-am maruntit lejer in mojar. Data viitoare mi-am propus sa le maruntesc mai tare ca sa vad diferentele (s-ar putea sa nu fie notabile). Mi-am mai propus sa tin carnea in saramura nitel inainte de a o gati ca sa absoarba sare. Acestea fiind zise, sa incepem.
Sunca din piept de pasare – reteta completa, printabila

Sunca din piept de pasare
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 1 bucata piept de pasare (pui, curcan, rata...)
- 1 cana apa
- 4 linguri ulei
- 2 foi dafin
- 4 catei usturoi
condimente
- 1 lingura boia de ardei - mai ales pentru culoare:)))
- 1/2 lingurita cimbru uscat
- 1 lingurita chimen
- 1 lingurita boabe de mustar fara varf (am folosit un amestec de piper rosu, roz, alb si negru)
- 1/2 lingurita piper macinat
- 1 lingura legume deshidratate - nu vegeta! legume deshidratate simple, eu am cumparat astfel de amestecuri de la magazine naturiste, au doar ingrediente naturale, fara potentiatori de gust, stabilizatori si alte.....dracovenii.
- 1/2 lingura sare
- 1 galbenus de ou
Mod de preparare
- Am luat o bucata de piept de pui, am curatat-o de piele si, in cazul meu, de os, si am legat-o cu o ata/sfoara de jur imprejur sa-i dau o forma (cat mai) de sul.
- Am sarat si piperat carnea, am tavalit-o prin boia (dulce) pe toate partile.
- Am asezat carnea intr-un vas, am turnat supa/apa cu nitel ulei, niste foi de dafin, catei de usturoi (musai).
- Am acoperit ermetic cu capacul (ori o folie de aluminiu) si am bagat la cuptorul preincalzit la 200 grade C.
- Am lasat-o acolo cam o ora.....
- Timp in care am preparat condimentele, le-am amestecat si le-am maruntit in mojar. Eu am dat niste cantitati dar adevarul e ca am facut amestecul....la ochi.
- Dupa o ora, am scos carnea si am uns-o cu galbenus de ou.
- Dupa coacere, am uns pieptul cu galbenus de ou - Miha zice ulei dar m-am luat dupa soacra care ma asista sfatoasa. Sincer nu stiu daca se simte vreo diferenta intre a unge cu ulei si unge cu galbenus. Ideea este ca bucata de piept deja fiarta inabusit devine....lipicioasa, stare numai buna ca sa fie tavalita prin condimente, dupa care o punem la loc in tava dar pe uscat (adica varsam lichidul in care a fiert pana atunci) si o mai punem o tura la cuptor pentru uvertura finala - la foc mic ca sa se coaca incet dar fara sa se usuce. Dureaza in jur de 30 de minute, eu am scos-o mai devreme de frica sa nu se usuce (urasc pieptul de pui uscat).
- Am tavalit bucata de piept prin condimente, dupa care am pus-o la loc in tava dar pe uscat (adica varsam lichidul in care a fiert pana atunci). Am mai pus-o o tura la cuptor, la foc mic ca sa se coaca incet dar fara sa se usuce.
- Dureaza in jur de 30 de minute, eu am scos-o mai devreme de frica sa nu se usuce).
- O lasam sa se raceasca si....e gata de savurat: pe sandwichuri, in salate....Cum ne ajuta imaginatia:) si pofta.
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Te imbratisez si eu, Laura. Si multumesc din suflet pentru aprecierile tale, aprecieri ce ma onoreaza. O zi frumoasa si senina! <3
Doamne, ce rapid m-ai detectat! N-am apucat sa-ti dau un link incoace. Si e adevarat. Te iubesc:)))))))))