| |

Sparanghelul si retetele lui

Sparanghel sau asparagus, leguma primavaratica cu un gust perfect.

blank

Potrivit Wikipedia, sparanghelul, cunoscut si sub numele de asparagus, este o planta erbacee, cu frunze nedezvoltate, cu aspect asemanator solzilor de peste. Exista trei soiuri de sparanghel: verde, alb (in fapt, sparanghel verde care n-a apucat inca la lumina pentru a-si dezvolta clorofila) si rosu (soi foarte rar).

Recunosc ca a fost si oaresce snobism in aceasta alegere, este o leguma foarte des intalnita in revistele culinare, toate ne-o prezinta ca pe o mare delicatesa. M-au facut curioasa, ce mai! Ce ma oprea a-l incerca era pretul din magazine, in media cam 9 – 10 lei, mi se parea foarte mult pentru o leguma pe care n-o incercasem niciodata si al carui gust, poate, nu-mi placea. Ocazia s-a ivit cand am gasit la Billa sparanghel la ocazie (6 lei parca). “Hei, mi-am zis, acuma e ocazia sa testezi.” Si am testat. Si mi-a placut. Nu mi-a placut atat de tare incat sa zic ca nu pot fara ea dar e o leguma placuta la gust si se gateste foarte repede (in maxim 8 minute).

De ce e scump sparanghelul?

Pretul mare al acestei legume vine de la faptul ca are o perioada scurta de sezon (mai – iunie), cultivarea e destul de dificila, e pretentios si nu foarte spornic.

Beneficiile consumului de sparanghel

  • are mult potasiu, acid folic
  • contine fibre, excelente pentru o buna digestie
  • are proprietati diuretice, antioxidante, anticancerigene
  • benefica in dezvoltarea unei flore intestinale sanatoase
  • are efect puternic de detoxifiere

Cum se prepara

Sunt vreo cateva metode, toate presupun o perioada mica de gatire, mai mult nu face decat sa ne duca la o leguma terciuita cu un gust mult mai putin stralucit decat ar putea fi. Asadar nu depasiti timpul de gatire ca e pacat de bunaciune de leguma.

publicitate

la aburi

prin blansare – despre procedeul detaliat al blansarii acestei minunate legume, cititi aici cu rezultat ca in poza de mai jos.

blank

pe grill

la cuptor

Eu am luat doua legaturi de sparanghel, pe ambele le-am fiert la aburi, pe una am gatit-o, pe cealalta am congelat-o pentru o folosire ulterioara. Sunt curioasa daca imi iasa asta cu pastratul la congelator.

Retete cu sparanghel

Bruschete cu sparanghel

blank

Salata calda cu sparanghel si andive

blank

Salata cu prosciutto cu sparanghel

blank

publicitate

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.