Spaghetti bolognese
| |

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese este o reteta savuroasa, simpla si foarte versatila, inlocuind unele ingrediente o putem transforma intr-o delicioasa si satioasa mancare de  post, cu alte cuvinte, o consider o reteta grozava.

Spaghetti bolognese

 Spaghetti bolognese este prima reteta de paste italienesti pe care am incercat-o (ce e drept, acum multi ani), e foarte usor de preparat si gata in trei sferturi de ora.

Asta este varianta de reteta de spaghetti  bolognese pe care am pregatit-o dintotdeauna, daca aveti si alte ingrediente sa sugerati ca sa fie si mai delicioasa, nu ezitati s-o faceti, sunt deschisa la propuneri interesante.

Stiu, este o reteta destul de cunoscuta, asa ca sunt sigura ca voi afla sugestii noi si interesante.

Vezi cum se prepara sos ragu bolognese (2 minute 9 secunde)

In aceasta reteta, am ales sa fac o varianta mai simpla si mai rapida de sos bolognese, cu nucsoara ca vedeta aromatica, daca vreti sa mergeti pe varianta clasica, puteti vedea reteta aici – unul din principiile sosului ragu bolognese clasic este ca se gateste la foc mic, in jur de doua – trei ore pentru a dezvolta savoarea si aroma care l-au facut atat de popular in intreaga lume. De asemenea, in varianta clasica, sosul ragu este servit cu paste tagliatele.

Spaghetti bolognese – reteta completa, printabila

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
O reteta de origine italiana, consistenta, aromata, versatila
timp de pregatire 10 minutes
timp de gatire 20 minutes
timp total 30 minutes
fel de mancare fel principal
bucatarie italiana
portii 4 portii
calorii 633 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 300 gr. spaghete (normal daca tineti post, cautati in comert varianta fara ou)
  • 250 gr. carne de vita
  • 250 gr. sos de rosii eventual cateva linguri sanatoase de pasta de rosii
  • 1 ceapa
  • 120 gr. cascaval ras
  • 250 gr. legume:
  • nucsoara
  • alte ierburi uscate: cimbru, dafin pun eu de pilda
  • patrunjel verde
  • unt
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 catel usturoi (haha, de obicei pun de fapt , mai mult si n-a daunat niciodata)

Mod de preparare
 

Sosul de carne

  • Tocam carnea (daca mai e cazul, normal). 
  • Maruntim ceapa si o punem la calit intr-o oala, adaugam usturoiul si carnea deja tocata (sau de e post soia granule deja fiarta), amestecam nitel, punem apoi o canuta de apa calduta sa fiarba la foc mic cateva minute, profit de ocazie si adaug desupra carnii/ soiei si nitel cimbru si o foaie de dafin. 
  • Nota! Pentru cei mai sensibili la stomac, nu e obligatoriu sa caliti ceapa si usturoiul, le puteti pune direct la fiert impreuna cu carnea, am incercat si varianta asta si a iesit foarte buna, numai ca na…mie imi place putintica prajeala.
  • Adaugam sosul de rosii, presaram si nitica nucsoara rasa (dupa gust) si mai lasam sa fiarba 30 – 45 de minute, amestecand des. 
  • Adaugam ciupercile (eventual maruntite) si celelalte legume taiate si inabusite in ulei.

Fierbem pastele

  • In timp ce fierbe sosul de rosii cu carne, intr-o alta oala, punem apa sa fiarba iar cand aceasta incepe sa clocoteasca, adaugam sare si turnam spaghetele pe care le vom lasa sa fiarba cate minute ne sunt indicate pe ambalajul lor (de obicei zece minute sunt arhisuficiente). 
  • Cand sunt gata, le scurgem de apa printr-o sita si le clatim cu apa calda. Putem presara deasupra lor cascaval ras (asa zice reteta) dar eu una prefer s-o fac direct deasupra farfuriei aburinde cu spaghetele si sosul de carne frumos asezate si gata de devorat.

Asamblarea spaghette bolognese

  • Ha, previzibil, ultimul act al acestei preparari este amestecarea spaghetelor cu sosul de carne, o puteti face direct in oala sau puteti portiona spaghetele la fiecare in farfurie turnand deasupra sosul de carne si nitelus (adica ceva mai mult) cascaval ras.  Nu-i asa ca e simplu?

Notite bine de stiut

  • In ce priveste carnea, sincer eu n-am cantarit niciodata cantitatile, am pus totdeauna dupa ochi – pentru post, puteti inlocui carnea cu graunte de soia pe care in prealabil le fierbeti in apa, dupa care le scurgeti si le introduceti in sosul de rosii deja preparat.
  • In ce priveste legumele, puteti folosi ciuperci dar puteti incerca si morcovi, ardei si orice altceva credeti ca ar nimeri bine. Totusi daca puneti o portie sanatoasa de legume, puteti sa mai scadeti din cantitatea de carne, altfel o sa iasa o portie fooooooooooarte mare, ceea ce intre noi fie spus nu e deloc o tragedie, excesul de sosulet gata preparat poate fi pus grijuliu intr-o punga inchisa ermetic si pusa la congelator la inghetat (normal ca dupa ce s-a racit), va fi numai buna la pranz sau cina intr-o alta zi mai aglomerata.

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Pofta buna!

Similar Posts

5 Comments

Dă-i un răspuns lui Laura Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.