Sote de legume

Legume sote

Sote de legume, savuroasa reteta culinara cu legume, poate fi o mancare in sine sau poate sta cu succes ca garnitura usoara si sanatoasa.

Citeste, printeaza si gateste reteta

Sote de legume

 Recunosc ca aceasta mancarica, sote de legume, am descoperit-o doar de anul trecut, a devenit o preferata, mai ales vara pentru ca, bine gatita, e savuroasa, e versatila, poate fi mancata atat singura cat si pe o felie de paine prajita, langa un orez fiert, langa carnita – adica, in general, langa ce vrem noi.

 Se pot folosi multe ingrediente: conopida, morcovi, telina, fasole verde, cartofi, dovlecei, mazare, praz, varza de Bruxelles, sparanghel, ciuperci, le putem combina cum ne place noua mai mult.

Cantitatile diverselor legume tin mai mult de gustul personal, deci aveti curaj sa experimentati. Personal o prefer cu ardei, mult ardei si ciuperci plus savoarea unor frunze verzi precum patrunjel sau cimbru (merg si variantele uscate daca verzi nu se poate, desi acum mai peste tot gasim cate o legatura de patrunjel proaspat).

Sote de legume – reteta completa, printabila

Legume sote
0 from 0 votes
Tipareste reteta

Sote de legume

O reteta delicioasa cu legume, cu ingrediente naturale gatite intr-un mod savuros

Tip de reteta fel principal, garnitura
Bucatarie mediteraneana
Timp de preparare 20 minutes
Timp de gatire 5 minutes
timp total 25 minutes
portii 4 portii
Calorii 84 kcal
Autor Laura - www.casutalaurei.ro

Ingrediente

  • 8 - 10 ardei grasi rosii, verzi, galbeni (sau toti trei pentru o mancarica foarte colorata, nu doar gustoasa)
  • 1 - 2 ardei kapia
  • 20 ciuperci
  • 1 ceapa
  • 4 morcovi
  • 3 - 4 catei usturoi
  • 1/4 capatana telina
  • cimbru
  • patrunjel
  • sare
  • piper
  • orice alte legume vreti tineti cont sa le pregatiti corespunzator inainte de a le adauga in sote pentru prepararea finala.

Mod de preparare

Pregatirea legumelor

  1. Legumele le semi-prepar inainte de a le aduce toate in tigaie pentru nota finala.
  2. Astfel mie imi place sa coc ardeii pe flacara, despielitandu-i dupa ce i-am lasat sa se inmoaie sarati si acoperiti cu o carpa curata.
  3. Ciupercile le inmuiem pentru cateva minute in apa  clocotita cu sare.
  4. Curatam si morcovii pe care ii feliem foarte subtire, taiem si telina. 
  5. Curatam ceapa si o taiem marunt. 

  6. Taiem marunt si un catel de  usturoi pe care il punem la inceput, restul il zdrobim intr-o pasta pe care o vom adauga la final.

  7. Capatana de telina o curatam de coaja, o taiem in patru si un sfert o radem cruda pe razatoare.

Sote de legume - preparare

  1. Imi place sa prepar aceasta reteta la tigaia wok, daca nu aveti asa ceva, e foarte buna (dar nu la fel de comoda) si o tigaie antiaderenta.
  2. Ceapa punem la calit in uleiul incins in wok, punem si catelul de usturoi tocat, morcovii, telina (pe care am dat-o pe razatoarea cea mai fina).

  3. Cand legumele se inmoaie, adaugam ciupercile fierte si strecurate, ardeii curatati si taiati felii subtiri (mie imi place sa-i rup fasii cu mana, stilul rustic).

  4. Putem adauga putina apa, chiar si doua-trei linguri de vin, cimbrul, patrunjelul si orice alte verdeturi ne cad bine.

  5. Amestecam totul la foc mare cu o lingura de lemn.

  6. Saram , piperam, turnam si restul de usturoi pasta.

  7. Mancarica e perfecta cand toate legumele sunt inmuiate, acest rezultat il atingem foarte repede daca legumele au fost pregatite inainte, in wok, pe flacara mare, le tinem maxim cinci minute, timp in care le amestecam mereu cu o lingura de lemn.

Nutrition Facts
Sote de legume
Amount Per Serving (200 g)
Calories 84
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Published by

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Comments · 3

Leave a Reply

*