S

Sos tzatziki, reteta greceasca, rapida si sanatoasa – VIDEO

sos tzatziki

Sos tzatziki, reteta de inspiratie mediteraneana, un sos grecesc cu castraveti, iaurt si usturoi, care imbogateste orice mancare cu un gust proaspat de fresh.

sos tzatziki cu iaurt grecesc si castravete

In ultima vreme, m-am dat pe  mancarica mediteraneana, gustoasa, usoara, de vara. Nu puteam rata faimosul sosul tzatziki , prima oara cand l-am gatit si ma intreb ce-oi fi asteptat pana acum.

Acest sos e deja un clasic al bucatariei grecesti, daca vreti si alte retete incercate de mine din aceasta delicioasa gastronomie va recomand mielul Kleftiko, salata greceasca sau populara musaca aici in varianta cu cartofi si carne tocata.

Sosul tzatziki e delicios, ca sa-i simtiti aroma si gustul cum trebuie, e musai sa-l gatiti cu vreo ora inainte de a-l manca ca sa se imbibe toate ingredientele si aromele intre ele.

E perfect insotind un souvlaki de pui, carne la gratar, fripturi, salata, sandwichuri dar e la fel de bun mancat asa, simplu pe o bagheta frantuzeasca moale la interior si cu exterior crocant sau pe o traditionala pita greceasca.

Sos Tzatziki – reteta completa, printabila si VIDEO

sos tzatziki cu iaurt si castravete

Sos tzatziki

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
Un sos rapid si racoritor, un clasic al bucatariei grecesti
timp de pregatire 10 mins
30 mins
timp total 10 mins
fel de mancare Sosuri si dresinguri
bucatarie greceasca
portii 4 portii
calorii 54 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 250 gr. iaurt grecesc gras
  • 2 – 3 castraveti marime potrivita
  • 1 legatura marar proaspat, tocat marunt
  • 2 – 3 catei usturoi pisati in pasta fina
  • 3 linguri ulei de masline
  • zeama de la o jumatate de lamaie sau 2 – 3 linguri otet de vin alb
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust

optional

  • 1/2 lingurita chimen macinat (tura asta am uitat pur si simplu sa pun dar eu una sunt fan chimen)

Mod de preparare
 

  • Am spalat castravetii si i-am curatat de coaja. Prefer sa folosesc pentru aceasta cutitul special de legume, astfel pierd minim din pulpa.
    blank
  • I-am taiat de-a lungul pe jumatate si i-am scobit de seminte (cu o lingurita merge cel mai bine).
    blank
  • Am feliat castravetii, in reteta clasica se dau pe razatoare, eu am preferat doar sa-i feliez subtire. Nu de alta dar imi place sa simt textura lor crocanta in sosul cremos.
  • Ii saram si ii lasam nitel sa lase apa, cam un sfert de ora.
  • Inainte de a-I folosi, ii mai scurgem o data – altfel sosul devine cam….apos.
  • Amestecam castravetii cu putin ulei.
    blank
  • Am adaugat iaurtul, mararul, sarea, piperul, chimenul si zeama de lamaie.
    blank
  • La sfarsit, am curatat si zdrobit niste catei de usturoi si i-am adaugat in sos, potrivindu-l dupa gust. 
    blank
  • Omogenizam sarguincios si dam sosul nitel la frigider.

Notite bine de stiut

Un sos grozav ce poate fi folosit cu succes friptura de pui sau porc, cartofi copti sau prajiti, salate cu carne de pui, saorma, gyros (un fel de saorma in stil grecesc) sau pur si simplu alaturi de niste lipii/turte de casa.

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Racoritor si hranitor!

blank
Fotografia sosului tzatziki din postarea de la 2011
blank
Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

  1. blank
    sarah says:

    chiar este un sos delicios.eu dau castravetii prin razatoare si nu pun marar decat pe portia mea ca sotul nu e mare fan.dar tot delicios ramane.pupicei

  2. blank
    Adar M. says:

    Tips:
    – Iaurtul cat mai gras (eu aleg Napolact, 6%) si desfacut cam cu o ora, doua, inainte de a-l folosi; isi lasa si asta destula apa.
    – Usturoi romanesc, sub nicio forma din supermarket.
    – Foloseste piper alb, cel negru strica aspectul.

  3. blank

    si eu sunt fan salatei tsatsiki!
    O fac destul de des.
    Insa eu toc marunt castravetii si folosesc jumatate smantana fermentata(care e mai groasa) si jum. Iaurt simplu mai mult pentru acea acreala si bine inteles marar preferatul meu!
    Am mancat undeva o salata la fel care avea in compozitie si foarte putini castraveti murati, foarte bun si asa!
    Iar la sfatul lui Adar M. Prefer piperul negru chiar daca strica aspectul, pe cel alb nu-l prea plac 😀
    O zi frumoasa!

  4. blank
    Liviu says:

    un sos foarte bun si al meu

    -500 gr iaurt
    -2 castraveti proaspeti
    – 1 lingura menta uscata
    – 1 lingura sare
    – 5 catei de usturoi

    razalinti cei doi castraveti prin razatoarea cea mai mica,pisati usturoiul,adaugati sare si menta
    Acesta il folosesc la mine in shaormerie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.