
Sos tzatziki, reteta de inspiratie mediteraneana, un dressing grecesc care imbogateste orice mancare cu un gust proaspat de fresh

In ultima vreme, m-am dat pe mancarica mediteraneana, gustoasa, usoara, de vara. Nu puteam rata faimosul sosul tzatziki , prima oara cand l-am gatit si ma intreb ce-oi fi asteptat pana acum.
Acest sos e deja un clasic al bucatariei grecesti, daca vreti si alte retete incercate de mine din aceasta delicioasa gastronomie va recomand mielul Kleftiko, salata greceasca sau populara musaca aici in varianta cu cartofi si carne tocata.
Sosul tzatziki e delicios, ca sa-i simtiti aroma si gustul cum trebuie, e musai sa-l gatiti cu vreo ora inainte de a-l manca ca sa se imbibe toate ingredientele si aromele intre ele.
E perfect insotind un gratar, fripturi, salata, sandwichuri dar e la fel de bun mancat asa, simplu pe o bagheta frantuzeasca moale la interior si cu exterior crocant.
Sos Tzatziki – reteta completa, printabila

Sos tzatziki
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 500 gr. iaurt gras
- 2 castraveti marime potrivita
- 1 legatura marar proaspat, tocat marunt
- pasta de usturoi
- ulei de masline
- zeama de lamaie
- 1/2 lingurita chimen macinat (tura asta am uitat pur si simplu sa pun dar eu una sunt fan chimen)
- sare dupa gust
- piper dupa gust
Mod de preparare
- Am spalat castravetii si i-am curatat de coaja. Prefer sa folosesc pentru aceasta cutitul special de legume, astfel pierd minim din pulpa.
- I-am taiat de-a lungul pe jumatate si i-am scobit de seminte (cu o lingurita merge cel mai bine).
- Am feliat castravetii, in reteta clasica se dau pe razatoare, eu am preferat doar sa-i feliez subtire. Nu de alta dar imi place sa simt textura lor crocanta in sosul cremos.
- Ii saram si ii lasam nitel sa lase apa, cam un sfert de ora.
- Inainte de a-I folosi, ii mai scurgem o data – altfel sosul devine cam….apos.
- Amestecam castravetii cu putin ulei.
- Am adaugat iaurtul, mararul, sarea, piperul, chimenul si zeama de lamaie.
- La sfarsit, am curatat si zdrobit niste catei de usturoi si i-am adaugat in sos, potrivindu-l dupa gust.
- Omogenizam sarguincios si dam sosul nitel la frigider.
Notite bine de stiut
Calorii si nutrienti
Racoritor si hranitor!
chiar este un sos delicios.eu dau castravetii prin razatoare si nu pun marar decat pe portia mea ca sotul nu e mare fan.dar tot delicios ramane.pupicei
Tips:
– Iaurtul cat mai gras (eu aleg Napolact, 6%) si desfacut cam cu o ora, doua, inainte de a-l folosi; isi lasa si asta destula apa.
– Usturoi romanesc, sub nicio forma din supermarket.
– Foloseste piper alb, cel negru strica aspectul.
si eu sunt fan salatei tsatsiki!
O fac destul de des.
Insa eu toc marunt castravetii si folosesc jumatate smantana fermentata(care e mai groasa) si jum. Iaurt simplu mai mult pentru acea acreala si bine inteles marar preferatul meu!
Am mancat undeva o salata la fel care avea in compozitie si foarte putini castraveti murati, foarte bun si asa!
Iar la sfatul lui Adar M. Prefer piperul negru chiar daca strica aspectul, pe cel alb nu-l prea plac 😀
O zi frumoasa!
Un sos grozav! L-am preparat de multe ori…Pupici!
un sos foarte bun si al meu
-500 gr iaurt
-2 castraveti proaspeti
– 1 lingura menta uscata
– 1 lingura sare
– 5 catei de usturoi
razalinti cei doi castraveti prin razatoarea cea mai mica,pisati usturoiul,adaugati sare si menta
Acesta il folosesc la mine in shaormerie