Sos ragu bolognese (reteta video inclusa)
Sos ragu bolognese (ragu alla bolognese) este o reteta foarte populara, datorita versatilitatii ei si ingredientelor la indemana tuturor. Provenind din bucataria italiana, sosul ragu bolognese are intrebuintare in multe preparate si poate fi gatit in cantitati mai mari o data, putand fi usor congelat si apoi folosit la nevoie in retete rapide.
Dupa parerea mea, reteta de sos ragu bolognese este una dintre cele mai simple dar si mai adaptabile retete. Folosesti ce ingrediente iti plac si ce arome doresti, reteta poate fi adaptata foarte usor si la bucataria de post – in loc de carne recomand fie granule de soia (totusi nu exagerati, soia poate dezechilibra sistemul endocrin feminin), fie ciuperci tocate.
Totusi faptul ca oamenii din lumea intreaga si-au exercitat dreptul de imaginatie asupra retetei i-a facut pe bucatarii italieni si, mai oficial, Accademia italiana della Cucina din Bologna (regiunea originara a retetei) sa inregistreze in 1982 reteta oficiala pentru ca aceasta sa fie un reper pentru cei ce gatesc acest sos si doresc sa-i regasesca adevarata savoare italiana. Mi se pare laudabil acest efort de a conserva retetele originare si savoarea bucatariei traditionale pentru ca, desi ne place sa dam frau imaginatiei si creativitatii in bucatarie, e bine sa ai un punct de reper, o radacina la care sa revii.
Pentru a avea un sos ragu bolognese delicios este nevoie de ingrediente proaspete, de buna calitate si muuuulta rabdare, intrucat, confrom indicatiilor bucatarilor italieni, aceasta reteta este una care trebuie gatita indelung, la foc mic – in jur de trei ore pentru a dezvolta acea aroma si savoare care o face atat de iubita in toata lumea.
Pentru prietenii Casuta Laurei, aceasta reteta nu e o noutate pe acest blog, am folosit-o deja de nenumarate ori in diverse variante dar acum am publicat aceasta reteta tocmai pentru a o avea ca puncnt de reper atunci cand gatim si combinam in bucatarie. Unde anume am folosit acest sos ragu bolognese pana acum?
In lasagna, una dintre cele mai populare si delicioase retete de pe acest blog…..
In spaghete bolognese unde am “pacatuit” conform bucatarilor italieni folosind pastele spaghete in loc de tagliatelle. Despre tipurile de paste si ce sosuri li se potriveste si de ce am scris deja aici…….
In reteta de cannelloni ….mmm, delicioasa.
Si nu numai in aceste retete am folosit aceste retete dar deocamdata ma opresc aici, ca ma cam lungesc cu vorba si ni se face foame. Incepem cu o reteta video, nu e chiar identica cu reteta scrisa, deoarece in video am gatit fix dupa preferintele familiei, pentru a adapta propriului gust, citeste reteta de mai jos si adapteaza dupa preferinte sau…respecta reteta in totalitate pentru un gust autentic italian.
Vezi cum gatesc sos ragu bolognese – durata vizionare: 2 minute
Nu uita sa te abonezi pentru noi retete video
Sos ragu bolognese – reteta completa, printabila
Sos bolognese
Reteta VIDEO
Ingrediente
Sosul de carne
- 500 gr. carne de vitel tocata
- 500 gr. carne de porc tocata
- 4 linguri pasta de tomate
- 250 ml vin alb sec
- 310 ml lapte integral
- 1,50 l supa concentrata de pui
- 800 gr. rosii descojite din conserva, pasate intr-un blender
- 1 frunza dafin uscata
- 5 crengute cimbru
- sare grunjoasa, dupa gust
- piper proaspat macinat dupa gust
Legumele
- 85 gr. pancetta taiata in bucati de 6 cm
- 1/2 ceapa galbena, medie, taiata marunt
- 1 morcov marime medie, tocat marunt
- 1 tulpina telina
- 30 gr. unt
- 2 linguri ulei de masline extravirgin
Mod de preparare
Calim legumele
- Intr-o oala incapatoare, incingem untul si uleiul la foc mediu mare.
- Cand untul sfaraie adaugam pancetta, prajind-o pana devine aurie 2 1/2 minute.
- Adaugam ceapa, morcovul, telina, calindu-le 10 minute. Amestecam des la foc potrivit.
Rumenim carnea
- Adaugam carnea tocata si prajim la foc mediu 8 minute, amestecand frecvent si separand-o cu dosul unei linguri de lemn pana nu mai este roz.
- Cand carnea este complet rumenita, scurgeti excesul de grasime.
- Adaugati pasta de tomate si prajiti 1 minut, amestecand pentru a intensifica dulceata.
- Adaugam vinul si fierbem, amestecand pentru a curata resturile lipite de fundul oalei pana se evapora tot lichidul 7 minute.
- Adaugam o cana de lapte si fierbem 3 minute pana scade la jumatate.
- Adaugam cimbru, supa concentrata, rosiile, frunza de dafin.
- Asezonam cu 1 1/2 lingurita sare si 1/4 lingurita piper.
Fierbem sosul
- Dupa ce da in clocot, reducem focul si fierbem sosul in clocote foarte mici, partial acoperit, 3 - 3 1/2 ore, culegand periodic grasimea de la suprafata cu o lingura. Eu recunosc ca nu prea strang grasimea.
- Daca sosul vi se pare prea uscat, mai putem adauga supa concentrata.
- Incorporati inca 60 ml. lapte.
- Asezonam cu sare si piper dupa gust.
Notite bine de stiut
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.