Sos olandez reteta clasica, cremos, moale, fin – VIDEO
Sos olandez, reteta culinara de baza, o emulsie rezultata din frecarea galbenusurilor de ou cu unt. Un sos pe cat de problematic pe atat de delicios. Se serveste cald, cat mai curand dupa ce a fost gatit. Este ideal pentru a fi servit alaturi de rasol de carne, oua posate sau fierte sau legume gatite la abur. Unul din cele 5 sosuri mama ale gastronomiei.
Sos olandez – reteta VIDEO
Vezi mai jos video cum prepar sosul olandez
Trebuie sa recunosc, sosul olandez este sosul meu preferat.
Cand l-am gatit primele dati – pentru reteta de oua Benedict –, imi dadea mari emotii. Probabil m-as fi lasat pagubasa daca nu mi-ar fi placut atat de mult. Tot exersand, am invatat sa-l fac bine si lejer. Lucru pe care m-am gandit sa vi-l impartasesc si voua, nu doar printr-o reteta scrisa si fotografiata ci si printr-un video – cred eu – suficient de explicativ.
Sosul olandez este unul din cele cinci sosuri de baza – se mai numesc sosuri mama.
Despre ele v-am povestit deja in postarea din linkul de mai sus si spuneam ca sosul olandez este baza pentru nici mai mult (desi…mai stii – poate s-au mai inventat intre timp) nici mai putin (asta clar) de sosuri derivate dintre care cele mai cunoscute sunt sosul bearnaise, mousseline sau sosul maltez.

Reteta de mai jos este pentru trei persoane. Daca e sa gatiti pe portii, atunci pentru o portie de sos e nevoie de un galbenus si cam 50- 60 gr. unt. Sarea si sucul de lamaie se adauga dupa gust, eu pun cam 3 – 4 lingurite de suc. Dar asta este dupa gustul meu. Eu zic sa adaugati pe masura ce gustati pentru a potrivi sosul dupa gustul vostru.
Sosul olandez – reteta printabila
Du-ma sa vad reteta video de sos olandez.Daca va place, nu uitati sa va abonati la canalul meu youtube si veti vedea imediat ce apare un nou video.

Sos olandez
Ingrediente
- 3 galbenus de ou proaspete
- 170 gr. unt
- 1/2 lamaie sucul – nu vom folosi tot, doar cat avem nevoie
- 1 lingurita mustar
- sare dupa gust
Mod de preparare
- Intr-o craticioara, punem untul la topit la foc mic. Cand e gata, il tragem de o parte si-l lasam nitel sa se raceasca.
- Luam o oala mica, asezam in ea galbenusurile si lingurile aferente cu apa, mustarul, 2 linguri de suc de lamaie.
- Amestecam iute cu un tel pentru omogenizare. .
- In timpul asta, am incalzit intr-o tigaie, niste apa in asa fel incat sa pot aseza peste ea oala cu galbenusurile (pentru a le gati la bain-marie) – ceea ce si fac si nu uit sa dau focul mai incet.
- Din acest moment, amestecam in galbenusuri cu nadejde, in acelasi sens si fara sa ne oprim (altfel ne alegem cu omleta, nu cu sos).
- Cand se ingroasa, capatand consistenta unui sos sau a unei maioneze mai subtiri (stiu la inceput pare imposibil dar, pe cuvant, ca se poate), il luam de pe foc. si adaugam putin cate putin untul topit si racorit, amestecand in continuu.
- Cu o lingura adaugam putin cate putin untul topit si racorit in compozitia de galbenusuri, amestecand in continuu.
- Cand am inglobat tot untul, potrivim la gust cu zeama de lamaie si sare dupa gust.
- Cel mai bine este sa-l folosim imediat (caci e bun cald) dar daca mai e pana la servire, cel mai bine este sa-l pastram cald, asezandu-l deasupra unei oale cu apa calda, fara insa a fi direct pe foc.
Notite bine de stiut
- pentru o portie e nevoie de un galbenus si 50 – 60 gr. unt.
- cantitatea de suc de lamaie este variabila in functie de gust dar si de cat de acra e lamaie. Eu pun initial 1 – 2 linguri dupa care mai adaug dar numai dupa ce gust sosul si consider ca ar mai fi nevoie.
- Untul prefer a-l topi la bain-marie, este mai la indemana si, oricum am nevoie de bain marie si pentru galbenusuri.
- Pentru a gati galbenusurile prefer o oala cu pereti grosi, mi se pare mai usor de controlat temperatura astfel. In plus, cand iau galbenusurile de pe foc, racirea peretilor oalei este foarte lenta, permitandu-mi sa finalizez in siguranta reteta.
- Galbenusurile le gatesc la bain-marie, amestecand non-stop si supraveghind continuu cat s-au infierbantat peretii oalei.
- Sosul este bine a fi servit cat mai curand dupa ce a fost preparat.
- Poate fi tinut la cald maxim la ora inainte de servire.
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Sosurile astea clasice inca reprezinta o problema pentru mine. De fiecare data cand de o reteta de genul asta din intamplare, ma simt obligata sa o incerc :D. Tot sper ca la un moment dat imi vor reusi.
Sosul olandez e usor de facut. Secretul e sa gatesti la baie de abur dar sa ai grija la oala sa nu fie prea fierbinte cat sa existe riscul sa coaguleze galbenusurile. O iau de pe foc, si pun untul topit lingura dupa lingura. Mi-a iesitde fiecare data. Trebuie nitel exercitiu. Dar se poate trai si fara sosuri. Sunt bune dar ingrasa 🙂