| |

Sos marinara cu rosii, usturoi, busuioc, reteta aromata italiana

Sos marinara, reteta de inspiratie italiana, un sos simplu, economic, cu putine ingrediente insa acelea sa fie de calitate, savuros datorita modului de preparare. Poate fi gatit in cantitate mai mare si pastrat pentru a fi la indemana la nevoie.

sos marinara cu rosii si usturoi

V-ati astepta ca un sos marinara sa contina ingrediente din mare, nu e asa? Ei bine, nu. Denumirea vine mucalit de la faptul ca a fost intai pregatit de bucatarii marinari, inca din secolul XVI. Asta nu e musai un lucru foarte de mirare pentru ca este un sos care se poate prepara in cantitati mari, se pastreaza bine chiar si la borcan si poate fi folosit in nenumarate retete. Bineineteles ca, in functie de regiune, sosul are mici diferente dar baza sunt rosiile, usturoiul, uleiul si busuiocul.

Reteta de fata este a lui Buddy Valastro, pe care il cunoasteti probabil din seria de la TLC Cake Boss. Buddy este italian si, ca atare, zic eu ca este de incredere sa ne luam dupa reteta dumnealui de familie.

Ce am gatit cu sosul marinara de fata? Niste spaghetti marinara tot dupa reteta lui Buddy.

Cateva cuvinte despre ingrediente

Sosul marinara este unul din cele mai simple sosuri italiene. contine foarte putine ingrediente dar asta nu inseamna ca este un sos fad sau lipsit de savoare. Ba chiar dimpotriva.

publicitate

Micul secret al retetei este adaugarea busuiocului de doua ori de-a lungul retetei. O data in timpul gatitului si a doua oara la sfarsit. Asta va asigura o savoare nuantata cu un iz final de prospetime.

Va spuneam ca reteta are putine ingrediente si, ca de obicei, in cazul genului astuia de retete, cu atat mai mult trebuie sa fiti atenti la calitatea lor. Trebuie musai un ulei de masline de foarte buna calitate, de rosii nu mai zic. Eu am folosit aici rosii de la conserva, intregi doar cu pielita inlaturata. Daca folositi rosii proaspete, va trebui sa pregatiti intai un concasse din rosii, adica sa le despielitati, sa le curatati si sa inlaturati semintele, intregul procedeu e explicat in linkul ce tocmai vi l-am dat. De asemenea, trebuie sa tineti cont ca timpul de preparare difera daca folositi rosii proaspete. Cele din conserva sunt deja cel putin semipreparate. Cele crude ca lua o ora – o ora jumatate sa fie gata.

Sa nu aveti regrete cand fierbeti rosiile. Acestea sunt, in fapt, printre putinele legume cu beneficii nutritionale mai mari fierte decat crude. De vina este licopenul, acel component care face rosia….rosie, care se accentueaza prin fierbere. Si, da, licopenul este foarte sanatos, doctorii spun ca are efecte anti-cancerigene, antioxidante si reduce inflamatiile din corp. Ca atare avem liber de la doctor sa mancam sos marinara cat putem.

Sos marinara – reteta completa, printabila

blank

Sos Marinara

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
Sos marinara, un clasic din bucataria italiana, simplu, economic si extrem de savuros
timp de pregatire 10 minutes
timp de gatire 25 minutes
timp total 30 minutes
fel de mancare Sosuri si dresinguri
bucatarie italiana
portii 1 litru
calorii 677 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 60 ml ulei de masline extravirgin
  • 2 catei usturoi
  • 800 gr. rosii
  • 1 lingurita sare
  • 1 busuioc
  • 1 – 2 lingurite zahar optional, in functie de cat de acrisoare sunt rosiile

Mod de preparare
 

Pregatirea ingredientelor

  • Am curatat cei doi catei de usturoi si i-am feliat subtire.
  • Rosiile de la conserva erau deja curatate de pielita dar aveau inca seminte inauntru, asa ca le-am taiat si am eliminat cu o lingurita samburii din fiecare rosie in parte.
  • Apoi am taiat pulpa rosiilor cuburi.
    blank

Prepararea sosului marinara

  • Punem o oala mare, grea pe foc. 
  • Adaugam uleiul si incalzim pana se infierbanta.
  • Adaugam usturoiul si gatim circa 30 de secunde pana se rumeneste auriu foarte usor. 
  • Adaugam rosiile, sarea si jumatate din frunzele de busuioc.
  • Amestecam si lasam sosul sa dea in fiert, moment in care dam focul mai incet.
  • Lasam sa fiarba la foc mic, amestecand ocazional, pentru 15 – 20 de minute pana cand sosul s-a ingrosat nitel si a devenit mai aromat.
  • Ajustam gustul cu sare si zahar daca este nevoie, in acest caz nu a fost. Zaharul il pun daca rosiile sunt prea acrisoare, le echilibreaza gustul.
  • Adaugam restul de busuioc, amestecam si oprim focul.

Notite bine de stiut

Daca doriti, puteti pasa acest sos, eu prefer sa aiba bucati mai mari de rosii.
Unde folosim acest sos
  • Se poate folosi cu alt preparate – fripturi, chiftelute
  • Se poate servi simplu sau cu parmezan la paste
  • Merge ca sos pentru diverse preparate prajite
 
Mod de pastrare
Daca faceti mai mult sos, poate fi pastrat fara probleme in frigider pentru doua zile iar la congelator pana la o luna.

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

publicitate

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.