Sos alb Bechamel – Julia Child style

Sos Bechamel, unul din sosurile mama, o reteta usoara si foarte populara. Acest sos sta la baza multor mancaruri.

 

sos Bechamel
Citind cartea de bucate a Juliei Child, am zis ca musai sa-l incerc, mai ales ca-l vazusem ca ingredient la niste foarte preparate foarte apetisante. Julia Child  ne asigura ca acest sos dar si alte sosuri albe merg “cu ouale, pestele, pui, vitel, legume. Sunt de asemenea baza pentru supele crema, sufleuri si alte preparate.”
Am avut emotii dar am constatat ca nu a fost  chiar atat de complicata reteta. Si chiar merita efortul.
La sfarsitul postarii, veti gasi o lista de preparate desavarsite de acest sos sofisticat.

Sosul alb Bechamel – reteta completa, printabila

Sos alb Bechamel
Tipareste reteta

Sos alb Bechamel

Tip de reteta: Sosuri si dresinguri
Calorii: 85 kcal
Autor: Laura - www.casutalaurei.ro

Un sos alb, clasic, o reteta gastronomica de baza 

Ingrediente

  • 2 linguri unt
  • 3 linguri faina
  • 200 gr. lapte
  • sare dupa gust
  • piper alb dupa gust

Mod de preparare

  1. Eu una am pregatit sa-mi fie la indemana mixerul.

  2. Intr-o cratita topim untul pe foc mic.

  3. Adaugam faina, amestecam incet si lasam sa se prepare pana cand untul si faina se coc timp de 2 minute fara a se colora.

  4. Luam de pe foc, turnam tot lichidul fierbinte (laptele sau supa) dintr-o data.

  5. Batem viguros cu un tel pentru a amesteca lichidul. Sau putem folosi mixerul cum am facut eu, a rezultat un sos foarte fin.

  6. Punem din nou pe foc si lasam sa fiarba pe foc, pentru un minut. Luam de pe foc.

  7. Adaugam sarea si piperul dupa gust.

  8. Daca nu-l folosim imediat, desprindem cu o spatula sosul de pe marginile oalei.


  9. Ca sa prevenim formarea unei cruste , adauga o pelicula subtire de lapte sau unt topit deasupra.

  10. Il punem deoparte neacoperit, pastrandu-l fierbinte pe bain-marie sau racindu-l, il pastram la frigider sau il congelam pentru o proxima ocazie in care il putem folosi.

Daca sosul are cocoloase

  1. Daca faina cu untul sunt fierbinti iar lichidul aproape de punctul de fierbere, n-ar trebui sa apara cocoloase. 

  2. Daca totusi acestea apar, il putem trece printr-o sita sau il putem omogeniza, amestecandu-l cu ajutorul unui mixer. 

  3. Apoi fierbem sosul pentru 5 minute, adaugand lapte sau supa daca este nevoie si mestecand cu o lingura.

Laura Caldel da trei cantitati pentru sosul Bechamel in functie de utilitatea finala pe care vrem sa o dam sosului:

  1.  - pentru un sos subtire: o lingura jumatate de faina si unt la 250 ml lapte 

  2. - pentru un sos gros: 2 linguri unt si 2 linguri faina la 250 ml lapte 

  3. - pentru un sos foarte gros folosit de regula ca baza pentru sufleuri: 3 linguri unt si 5 linguri faina la 250 ml lapte. 

Daca sosul e prea gros

  1. Aducem sosul la punctul de fierbere. Il subtiem cu lapte, amestecand continuu cu o lingura. 

Daca sosul e prea subtire, avem doua optiuni:

  1. 1. Fie il fierbem la foc moderat, amestecand in continuuu cu o lingura de lemn pana la consistenta dorita 

  2. 2. Fie mestecam jumatate de lingura de unt si o jumatatea de faina. Adaugam aceasta pasta in sos, il mixam putin ca sa se omogenizeze si-l fierbem pe foc pentru un minut.

Nutrition Facts
Sos alb Bechamel
Amount Per Serving (100 g)
Calories 85 Calories from Fat 32
% Daily Value*
Total Fat 3.5g 5%
Total Carbohydrates 9g 3%
Dietary Fiber 0.2g 1%
Protein 3.5g 7%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Daca vrei sa afli mai multe detalii despre sosuri in general dar si despre diversele tipuri de sosuri care exista, te invit sa citesti scurta introducere despre sosuri.

Sosurile derivate din sosul alb Bechamel

Sosul crema – se adauga smantana si niste ierburi proaspete

Sos de branza – se adauga branza Chedar si mustar si merge alaturi de feluri de legume, paste sau peste.

Sosul Soubise – la sosul Bechamel se adauga ceapa fin taiata si unt (cateodata si rosii zdrobite) Este un sos minunat cu feluri de legume, oua si pui.

Sosul Mornay  – la sosul Bechamel se adauga branza Gruyere, parmesan si unt, este un sos potrivit pentru feluri din oua, legume, peste si paste.

Sos Nantua – se adauga crevete sau raci, unt si smantana, de obicei se serveste cu peste sau fructe de mare.

Sos de mustar – se adauga mustar si merge bine completand feluri cu legume, oua, pui.

Retete pe blogul Casuta Laurei preparate cu sos Bechamel

Lasagna

Conopida gratinata

Cannelloni umpluti cu carne tocata

Limba fiarta in sos de tarhon

Daca iti place postarea si o gasesti utila, da un share sa afle si altii ;). Multumesc anticipat!

2 Comments

  1. Gabriela 2010-10-10 Reply

Leave a Reply

4 Shares
Share2
Pin1
+11
WhatsApp