Sos alb Bechamel – Julia Child style

Sosul alb Bechamel – reteta completa, printabila

Sos alb Bechamel
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 2 linguri unt
- 3 linguri faina
- 200 gr. lapte
- sare dupa gust
- piper alb dupa gust
Mod de preparare
- Eu una am pregatit sa-mi fie la indemana mixerul.
- Intr-o cratita topim untul pe foc mic.
- Adaugam faina, amestecam incet si lasam sa se prepare pana cand untul si faina se coc timp de 2 minute fara a se colora.
- Luam de pe foc, turnam tot lichidul fierbinte (laptele sau supa) dintr-o data.
- Batem viguros cu un tel pentru a amesteca lichidul. Sau putem folosi mixerul cum am facut eu, a rezultat un sos foarte fin.
- Punem din nou pe foc si lasam sa fiarba pe foc, pentru un minut. Luam de pe foc.
- Adaugam sarea si piperul dupa gust.
- Daca nu-l folosim imediat, desprindem cu o spatula sosul de pe marginile oalei.
- Ca sa prevenim formarea unei cruste , adauga o pelicula subtire de lapte sau unt topit deasupra.
- Il punem deoparte neacoperit, pastrandu-l fierbinte pe bain-marie sau racindu-l, il pastram la frigider sau il congelam pentru o proxima ocazie in care il putem folosi.
Daca sosul are cocoloase
- Daca faina cu untul sunt fierbinti iar lichidul aproape de punctul de fierbere, n-ar trebui sa apara cocoloase.
- Daca totusi acestea apar, il putem trece printr-o sita sau il putem omogeniza, amestecandu-l cu ajutorul unui mixer.
- Apoi fierbem sosul pentru 5 minute, adaugand lapte sau supa daca este nevoie si mestecand cu o lingura.
Laura Caldel da trei cantitati pentru sosul Bechamel in functie de utilitatea finala pe care vrem sa o dam sosului:
- - pentru un sos subtire: o lingura jumatate de faina si unt la 250 ml lapte
- - pentru un sos gros: 2 linguri unt si 2 linguri faina la 250 ml lapte
- - pentru un sos foarte gros folosit de regula ca baza pentru sufleuri: 3 linguri unt si 5 linguri faina la 250 ml lapte.
Daca sosul e prea gros
- Aducem sosul la punctul de fierbere. Il subtiem cu lapte, amestecand continuu cu o lingura.
Daca sosul e prea subtire, avem doua optiuni:
- 1. Fie il fierbem la foc moderat, amestecand in continuuu cu o lingura de lemn pana la consistenta dorita
- 2. Fie mestecam jumatate de lingura de unt si o jumatatea de faina. Adaugam aceasta pasta in sos, il mixam putin ca sa se omogenizeze si-l fierbem pe foc pentru un minut.
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Daca vrei sa afli mai multe detalii despre sosuri in general dar si despre diversele tipuri de sosuri care exista, te invit sa citesti scurta introducere despre sosuri.
Sosurile derivate din sosul alb Bechamel
Sosul crema – se adauga smantana si niste ierburi proaspete
Sos de branza – se adauga branza Chedar si mustar si merge alaturi de feluri de legume, paste sau peste.
Sosul Soubise – la sosul Bechamel se adauga ceapa fin taiata si unt (cateodata si rosii zdrobite) Este un sos minunat cu feluri de legume, oua si pui.
Sosul Mornay – la sosul Bechamel se adauga branza Gruyere, parmesan si unt, este un sos potrivit pentru feluri din oua, legume, peste si paste.
Sos Nantua – se adauga crevete sau raci, unt si smantana, de obicei se serveste cu peste sau fructe de mare.
Sos de mustar – se adauga mustar si merge bine completand feluri cu legume, oua, pui.
Retete pe blogul Casuta Laurei preparate cu sos Bechamel
Cannelloni umpluti cu carne tocata
Daca iti place postarea si o gasesti utila, da un share sa afle si altii ;). Multumesc anticipat!
Prepar si eu acest sos si imi place teribil de mult.
O seara minunata!
si eu il prepar foarte des acest sos,e foarte gustos,mai ales cu pasteee!!!pupici!