|

Somon gatit la abur cu mazare

Somon gatit la abur cu mazare, reteta simpla, perfecta pentru o masa necomplicata dar savuroasa, o reteta care cere un timp minim de preparare si de stat in bucatarie. Cum pregatim somon gatit la abur cu mazare.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este somon-gatit-la-abur-cu-mazare.jpg

Ca imi plac retetele cu somon, asta se cam vede. Nu e doar faptul ca e un ingredient sanatos dar se gateste si rapid.

Rapida este si reteta de fata. Pe vremuri, aveam un aparat de abur dar nu l-am mai folosit de mult si l-am dat unui prietene sa gateasca cu el la abur mancarea pentru bebeul ei. In schimb, am descoperit ca in unul din seturile de oale pe care le am, e ceva ce seamana cu un dispozitiv de gatit la abur. E in primul rand un fel de oala sita, cu ochiuri ceva mai mari ca o sita normala. De multe ori, folosesc vasul asta pe post de strecuratoare.

blank

Acest vas are pe perete un fel de mica curba. Asezat deasupra unui alt vas din acelasi set, un vas cu acelasi diametru. Daca pun vasul cu sita deasupra celuilalt, nimic surprinzator ca in dreptul micii curbe va ramane sprijinit etans pe vasul de jos. Asta am avut, asta am folosit. In comert se gasesc si niste cosuri de bambus speciale care suprapuse, permit gatirea mai multor feluri in acelasi timp.

publicitate
aparat de fatit la abur

Eu am avut un aparat de abur care functiona la fel, avea patru cosuri care se puteau suprapune unul peste altul si putea gati mai multe preparate in acelasi timp.

Regulile unui gatit la abur corect

Dar ca sa o spunem drept, indiferent de ustensilele pe care le folosim, gatirea la abur se face respectand cam doua reguli de baza.

  • Aromarea se obtine prin adaugarea aromelor in apa care fierbe. Puteti pune vin, zeama de lamaie, ierburi aromatice. Lichidele folosite dau o aroma subtila, nu foarte pregnanta.
  • Pentru mai multa savoare, punem in cos aromaticele chiar sub bucata de carne.

Somon gatit la abur cu mazare – reteta completa, printabila

somon gatit la abur cu mazare reteta simpla

Somon gatit la abur cu mazare

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
O reteta simpla, sanatoasa si rapida
timp de pregatire 10 minutes
timp de gatire 9 minutes
0 minutes
timp total 19 minutes
fel de mancare fel principal
bucatarie usoara
portii 4 portii
calorii 859 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 800 g somon file
  • 600 g mazare
  • 200 ml apa
  • 200 ml vin alb sec
  • salata frunze
  • 2 crengute marar verde
  • 1/2 lingurita unt
  • 240 g iaurt
  • 1 bucata lamaie

Mod de preparare
 

  • In cratita mare care o pun dedesubt am turnat apa si vinul si le-am pus pe foc sa dea in fiert. Em ama daugat in lichid si o jumatate de lamaie stoarsa, cu coaja cu tot.
  • Am spalat in apa curata rece frunzele de salata si de marar.
  • Am tapetat oala sita cu frunze de salata.
  • Deasupra am asezat crengutele de marar.
  • Am verificat fileul de somon, am eliminat eventuali solzi si cu o penseta am scos cele cateva oase ramase dupa filetare.
  • Am impartit bucata de file in bucati de circa 200 g greutate si maxim 2, 5 grosime. Reteta de fata e calculata pentru patru persoane, eu am gatit doar doua portii deci cu ingredientele la jumatate. Un lucru de care trebuie sa tineti cont este capacitatea cosului de gatit la abur, daca e nevoie va trebui sa gatiti carne in transe. Cat se gateste a doua tura, tineti fileuri deja gatite la cald.
  • Am asezonat pestele cu sare si piper.
  • Am asezat bucatile de file peste salata si mararul pregatite in oala.
    somonul file se aseaza in cos peste niste frunze de salata si ramurele de marar
  • Cand apa cu vinul puse pe foc incep sa fiarba, se aseaza cosul cu somonul peste oala cu lichid.
    in oala se pune apa, o lamaie si vin pentru gatirea la abur
  • Se acopera cu un capac etans.
  • Se fierbe la abur circa 7 – 9 minute pana pestele capata un aspect opac in profunzime.
    blank
  • Intre timp, am pregatit si mazarea.
  • Normal ca, daca aveam un cos in plus, puneam mazare la gatit o data cu pestele. Dar nici asa nu pot spune ca a fost mult de munca. Mazarea era congelata. A trebuit doar sa o fierb din nou circa 3 minute, am scurs-o, am pus-o intr-un bol si imediat am pus peste ea bucatele mici de unt si am asezonat cu sare. Am amestecat usor.
  • Am facut si un sos care merge de minune cu somonul, un sos foarte simplu, iaurt amestecat cu o lingura de lamaie si sare dupa gust. Amestecati ca sa se omogenizeze ingredientele.
  • Se serveste fileul de somon cu mazare alaturi si stropit cu sos de lamaie. Gatit astfel, somonul e bun atat cald cat si la temperatura camerei.

Notite bine de stiut

  • Un lucru pe care mai puteti sa il faceti cu carnea de peste inainte de a o gati, este sa o tinem putin in saramura. Eu una am facut-o dar nu musai ca sa isi ia sare ci ca sa testez un sfat. Si anume ca substanta alba care iese pe suprafata somonului cand e gatit, substanta numita albumina, poate fi prevenita prin tinerea bucatilor de peste in saramura inainte de gatire. Asa ca am pus fileurile de peste in saramura….tinerea fileurilor de somon in saramuraNu pot spune ca albumina nu a mai iesit deloc….blank Dar categoric ca a iesit mult mai putina ca la alte retete testate de mine.blankComparand cele doua imagini, se poate spune ca tinerea in saramura functioneaza macar intr-o oarecare masura.
  • Albumina este in fapt proteina din carne ce iasa la suprafata prin gatire. Oricum albumina in sine nu este decat o problema estetica, nu arata bine, alt gen de probleme nu avem cu ea, poate fi usor inlaturata dupa ce fileul e gatit si gata de servit. 
  • Portiune mai gri din fileul de somon este burta somonului. Multi recomanda a fi inlaturata inainte de gatire deoarece contine multa grasime. Voi o puteti inlatura daca vreti. Nu eu, in orice caz, eu una sunt innebunita dupa zona aceea, mi se pare delicioasa. Periodic chiar cumpar la caserola acea portiune, o gasesc cel mai des la Carrefour. E scumputa, circa 15 lei caserola dar e plina de fasii subtiri de burta de somon – afumat de obicei. E delicioasa si o folosesc in salate si sandwichuri. Daca obisnuiesc sa cumpar anume burta de somon cand gasesc, va dati seama ca nu o inlatur nici cand o am pe fileuri, chiar daca e inestica. Sau, in fine, nu o inlatur cand gatim pentru noi. Daca este o masa mai fancy, probabil as inlatura-o. Oricum, grasime de peste nu este una daunatoare, ba dimpotriva, este una din grasimile sanatoase.

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

publicitate

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.