S

Somon cu sos de lamaie

Un preparat delicios si foarte usor de facut

Somon cu sos de lamaie, preparat lejer cu somon copt la cuptor si sos acrisor si fin de lamaie. O reteta perfecta atat pentru pranz cat si pentru cina, pentru mese cormale si de ocazie. Este gustos si se prepara rapid.

somon cu sos de lamaie

Trebuie sa recunosc ca am o slabiciune pentru somon. Mai ales pentru somonul la cuptor. E una din cele mai usoare variante de a avea o mancare nutritiva si rapida, mai ales in serile unor zile mult prea ocupate.

Normal, nu doar timpul rapid de gatire este motivul pentru care este recomandat de orice nutritionist. Somonul este unul din cei mai generosi furnizori de omega 3. Un acid gras pe care corpul nostru nu il poate produce dar are mare nevoie de el. De aceea trebuie sa i-l furnizam prin alimentatie si, uneori, al nevoie, prin suplimente. Alte motive pentru care este foarte sanatos sa mancam somon este ca furnizeaza intregul complex de vitamine B, este bun pentru inima, reduce inflamatiile, mentine sanatatea creierului  si reduce riscul de boli cardio-vasculare. Privind astfel, dintr-o data nu ne mai pare ca a manca somon e o chestie de fite. E mai degraba o dovada de intelepciune.

Aceasta reteta  o am  de la o colega care, la randul ei, o are de la….soacra.

Pentru sos se recomanda sa folosim smantana lichida de gatit, de preferat chiar smantana pentru frisca – are cel mai mare procentaj de grasime. Aveti grija cand cumparati smantana – sa nu fie din aceea deja indulcita. Aceea este buna numai pentru deserturi.

Cateva recomandari din aceeasi categorie…

Reteta de fata nu e singura reteta cu somon de pe blog. Nici nu ar fi posibil, atata vreme cat atat eu cat si baiatul meu cel mare adoram acest peste. Asadar, poate va fac curiosi sa incercati delicioasa reteta de somon gatit in stil asiaticfoarte simplu de preparat si mai are si reteta video atasata. Sau exoticul somon teriyakiCu un video atasat pe care il gasiti aici.

Somon cu sos de lamaie – reteta completa, printabila

Somon la cuptor cu sos de lamaie

Un preparat delicios si foarte usor de facut
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta fel principal
Bucatarie usoara
Cuvinte cheie somon la cuptor, somon la cuptor cu sos de lamaie
Timp de pregatire 5 minutes
Timp de gatire 25 minutes
Timp total 30 minutes
Pasionata de bucatareala?Hai in Cafeneaua cu retete, sa schimbam retete, impresii si o vorba buna!!
Portii 2 portii
Calorii 290kcal
Author Laura

Reteta video

Ingrediente

  • 200 gr. somon
  • sare
  • piper
  • 6 felii lamaie taiate foarte subtire
  • ulei

Sosul de lamaie

  • 50 gr. unt
  • zeama de lamaie de la o lamaie intreaga
  • 2 catei usturoi mici, zdrobiti intr-o pasta 0 un catel de usturoi daca e mai mare de marime
  • 1 lingura faina
  • 200 ml smantana de gatit
  • 1 lingura frunze de marar verde
  • 1 lingura capere
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust
Esti in criza de timp?Comanda ingredientele online. Rapid si fara batai de cap!!

Mod de preparare

  • Incep prin a incinge cuptorul la 180 grade C.
  • Intr-un vas termorezistent, ung un strat subtire de ulei pe fundul vasului.
  • Ung si somonul cu ulei, il asez in vas, il asezonez cu sare si piper.
  • Deasupra am asezat feliile subtiri de lamai.
  • Bag la cuptor pentru circa 20 - 25 de minute. Nu-i trebuie mai mult ca sa fie gata.

Sosul de lamaie

  • Intre timp preparam sosul: intr-o oala de marime potrivita, punem la topit untul.
  • Cand acesta s-a topit si s-a incalzit (dar nu asteptati sa se infierbante), adaugam usturoiul si sucul de lamaie.
  • Amestecam.
  • Intr-un blidisel, am amestecat 1 lingura faina cu smantana lichida ca sa se omogenizeze si sa nu formeze cocoloase. 
  • Adaug si restul de smantana, amestec pentru omogenizare completa si torn smantana in sos.
  • La drept vorbind, in primele secunde am crezut ca se taie. Am amestecat cu nadejde si am vazut ca incepe sa se lege.
  • Cand incepe sa se ingroase ca textura, am potrivit la gust cu sare si piper, am adaugat si mararul tocat dupa care am stins focul.
  • Ca garnitura, am fiert separat niste mazare congelata.

Asamblarea

  • Cand faceti somonul la cuptor, observati ca iasa din carne o substanta alba ca de albus de ou. Este albumina, nu are alt defect decat ca este inestetica, o puteti inlatura prin razuire fina cand scoateti pestele de la cuptor. Noi de multe ori o lasam, nu ne deranjeaza.
  • Cu o paleta scoatem fileurile de somon din tava si le punem pe farfurii.
  • Langa ele adaugam garnitura - in cazul nostru, mazarea fiarta si scursa de apa peste care am adaugat, fierbinte fiind, legumele un cub de unt aromat care se topea la aburul lor, dandu-le un pus de savoare. 
  • La sfarsit, am turnat peste peste sosul - muuult sos in cazul meu mai ales, ca tare e bun.
  • Am vrut sa adaug si capere dar...na, am uitat. Oricum cand le adaugati, nu uitati sa le scurgeti bine de lichid inainte.
Ai testat reteta?Voi fi incantata sa vad rezultatul. Pune o poza cu reteta pe instagram, foloseste tagul @casutalaurei sau foloseste hashtag #casutalaurei si ne putem bucura impreuna!

Informatii nutritionale

Nutrition Facts
Somon la cuptor cu sos de lamaie
Amount Per Serving (100 g)
Calories 290 Calories from Fat 155
% Daily Value*
Fat 17.2g26%
Carbohydrates 16.6g6%
Fiber 5.5g22%
Protein 19.4g39%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Rezultatul final….

CategoriesCarne de peste
Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *