S

Snitel de ciuperci pleurotus

snitel de ciuperci pleurotus

Snitel de ciuperci pleurotus, reteta simpla, rapida, lejera, fara carne, se face usor si este gata in maxim jumatate de ora.

snitel de ciuperci pleurotus cu garnitura de orez

Nu stiu voi dar mie imi plac ciupercile pleurotus. De obicei le cam gatesc in acelasi fel cu alte tipuri de ciuperci. Cu exceptia ciorbei false de burta care este o mancare care cere in mod specific ciuperci pleurotus.

Aceste snitele ne plac la toti din familie. Dar in mod special sotului, asa ca de obicei tin cont de dorintele lui atunci cand o gatesc.

Iar dorintele lui includ blansarea ciupercilor inainte de preparare. Eu una nu consider ca oparirea e necesara, mai ales daca ciupercile sunt mai mici si fragede. Totusi un bonus al oparirii este – si anume ca legumele isi trag, in acest proces, sare din apa suficienta cat sa aiba un gust perfect. Daca opariti ciupercile, fiti precauti in adaugarea de sare ulterioara, in aluatul de snitel.

Cate ceva despre ciupercile pleurotus

Conform Wikipedia, denumirea este o alaturare de doua cuvinte grecesti – pleuro = laterală, flancă, coastă iar tus = ureche. La noi sunt cunoscute sub numele popular de pastrav de fag, pastrav negru sau pastravul cerului. Sunt niste ciuperci parazit care cresc pe trunchiuri bolnave de copac sau pe lemn mort.

Palaria lor are cumva o forma de stridie, poate avea pana la 15 cm diametru, cu lamele subtiri si dense, cu o culoare usor mai deschisa decat a palariei.

Ciupercile pleurotus au o textura foarte asemanatoare cu a carnii, nu isi pierd forma nici macar cand sunt gatite. Din cauza asta sunt optiunea ideala atunci cand vrem sa inlocuim carnea. Mai ales ca are un continut ridicat de proteine, vitamina D (singurul non-animal care are aceasta vitamina), e anticancerigena, previne acumularea colesterolului in ficat, e reminelarizanta si are calitati de antibiotic potent și selectiv

Paneul nostru cel de toate zilele

Am vazut folosita foarte des denumirea de pane pentru orice tip de snitel. Chiar si barbatu-meu ii spune retetei de fata pleurotus pane. I-am explicat ca denumirea e improprie. Paneul presupune folosirea pesmetului, ceea ce la reteta de fata nu e cazul. Aici avem ceea ce numim snitel parizian care spre deosebire de snitelul vienez nu foloseste pesmetul. Ok, degeaba i-am explicat sotului detaliul, pentru ca el tot ciuperci pane ii spune. Dar e bine de stiut nuanta.

Snitel de ciuperci pleurotus – reteta completa, printabila

snitel de ciuperci pleurotus

Snitel de ciuperci pleurotus

O reteta simpla. gustoasa si lejera, fara carne
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta Aperitive si gustari, fel principal
Bucatarie usoara, vegetariana
Cuvinte cheie retete cu ciuperci, retete cu ciuperci pleurotus, snitel de ciuperci, snitel de ciuperci pleurotus, snitel parizian de ciuperci
Timp de pregatire 5 minutes
Timp de gatire 4 minutes
daca adaugam blansarea ciupercilor, avem un plus de 10 minute 0 minutes
Timp total 9 minutes
Portii 4 portii
Calorii 32kcal
Author Laura

Reteta video

Ingrediente

  • 500 g ciuperci pleurotus
  • 3 bucati oua
  • 4 linguri faina
  • sare
  • piper
  • ulei pentru prajit

pentru blansarea ciupercilor – etapa optionala

  • 4 litri apa fierbinte
  • 250 g sare
  • 4 l apa foarte rece, cu gheata

Mod de preparare

Curatarea ciupercilor

  • Pentru aceasta reteta, folosim cu precadere bucatile cat mai mari si mai plate pentru ca acelea aduc la aspect si textura cu snitelul de carne. Se desprinde fiecare ciuperca, se taie radacina fibroasa si se sterge usor cu o carpa de bumbac umeda. Cam asta este tot procesul de curatare.
    ciuperci pleurotus la caserola

Oparirea ciupercile – optional

  • Pun la fiert 4 litri de apa in care adaugam sarea atunci cand apa incepe sa fiarba. Sarea opreste apa din fiert si va fi nevoie sa asteptam circa un minut sa inceapa sa fiarba din nou inainte de a adauga ciupercile.
  • Intre timp punem la indemana si o oala incapatoare cu apa foarte rece in care am aruncat si cateva cuburi de gheata care au menirea de a tine apa rece chiar si cand adaugam ciupercile fierbinti.
  • Timpul de oparire variaza in functie de marimea ciupercilor. As spune un minim de 3 minute dupa care scoateti o ciuperca si o testati ca sa puteti decide cand e suficient de gatita. Ideea este ca trebuie sa se inmoaie dar nu sa se gateasca cu totul, textura trebuie sa fie usor crocanta.
  • Am inceput a opari ciupercile in apa sarata in transe, nu le inghesuim pe toate in oala.
  • Eu avand ciuperci de marime mai micuta, le-am oparit 4 minute, atat am considerat eu gustand, ca e suficient. Mai ales ca o mai gatim o data cand facem snitelul.
  • Scoatem ciupercile din apa clocotita cu o spumiera si le scufundam imediat in apa rece cu gheata care va opri procesul de gatire. Nu le lasati mult acolo, un minut e suficient.
  • Le scoateti si din apa rece si le asezati pe niste servetele absorbante de bucatarie. Trebuie sa le uscam cat mai bine inainte de a le face snitel, prin urmare le-am tamponat cu hartie absorbanta bucata cu bucata.

Prepararea aluatului pentru snitel

  • Intr-un bol, am spart ouale si le-am batut putin ca pentru omleta.
  • Treptat am adaugat faina, amestecam continuu pentro omogenizare, fara cocoloase.
  • S-ar putea sa nu fie nevoie de intreaga cantitate de faina, depinde de marirea oualor si de cea a …lingurii. Cert este ca avem nevoie de un aluat mai groscior, cu o nuanta mai groscior decat cel de clatite.
    prepararea aluatului pentru ciuperci din faina amestecata cu ou
  • Il asezonam cu sare si piper, daca am blansat ciupercile, mai usor cu sarea ca au legumele deja destula. Fiti precauti cu sarea daca ati oparit ciupercile inainte.

Prajirea ciupercilor pleurotus in ulei incins

  • Am pus pe ochiul de aragaz aprins o tigaie – cat mai larga si cu pereti mai inalti.
  • Am adaugat ulei si il lasam sa se incinga, timp in care ne punem la indemana aluatul, ciupercile si un bol tapetat cu bucati de servetele absorbante de bucatarie in care sa punem snitelele imediat ce sunt gata.
  • Am dat fiecare bucata de pleurotus prin aluatul de ane, scuturand usor si l-am pus in uleiul incins. Este important ca uleiul sa fie incins, deoarece astfel snitelul nu va absorbi deloc grasime. Putem verifica daca uleiul e fierbinte cat avem nevoie, turnand o picatura din aluatul de snitel. Daca uleiul incepe sa sfaraie imediat, e gata pentru folosire.
    prajirea ciupercilor in ulei incins
  • Le lasam sa se prajeasca pana cand s-au rumenit pe o parte, apoi le intoarcem si pe partea cealalta, folosind un cleste de bucatarie sau o furculita. Important!! Fiti tot timpul atenti la temperatura uleiului, trebuie sa fie atat de fierbinte cat sa sfaraie harnic dar fara sa improaste si sa inceapa sa fumege. Daca este nevoie, ajustati temperatura, marind sau micsorand flacara aragazului in asa fel incat sa pastreze temperatura optima.
  • E gata destul de repede, asa ca stati prin zona.
  • Cand s-au rumenit si pe cealalta parte, le-am scos din tigaie si le-am pus in bolul tapetat cu hartie absorbanta. Se servesc imediat.

Servire

  • Noi le-am savurat langa o garnitura de orez cu ardei, cu un mujdei cremos alaturi.

Notes

  • Oparirea ciupercilor
Asta nu e un pas obligatoriu, daca ar fi dupa mine, le-as gati crude. Dar cum sotul le vrea oparite inainte, fac asta pentru el. Avantajul ar fi ca prin blansare isi ia sare cata are nevoie si capata un plus de gust. Operatiunea detaliata de blansare a legumelor o gasiti explicata aici
  • Cum putem servi aceste snitele de pleurotus
Dupa cum deja am spus, modalitatea ideala de a servi aceste snitele este fie ca aperitiv fie ca fel principal. E un preparat foarte versatil, prin urmare il puteti folos in loc de carne in sandwichuri si burgeri, pe un platou de gustari langa gustari de branza si legume sau in loc de carne la felul principal langa o garnitura de cartofi, orez sau o salata.
Nu uitati de sos. Mujdeiul merge la perfectie cu aceste snitele, recomand combinatia. Puteti vedea aici o postare publicata de mine, aveti 5 variante de mujdei, incercati-le pe toate ca sunt delicioase.
Oricum ati alege sa le savurati, sunt un adevarat deliciu, parol!
Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

  1. Pingback:Ciorba de ciuperci pleurotus, de post, lejera si delicioasa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.