Scones
| |

Scones – painici pufoase pentru dimineti voioase

Scones, mici chifle englezesti, pufoase si fragede, perfecte pentru mic dejun caci nu necesita multa framantare si sunt gata rapid.

Scones

“Citeste reteta cu atentie inainte de a te apuca s-o prepari” – regula de baza in gatit. De data asta, am ignorat-o cu gratie si, ca urmare, am intins aluatul cam subtire – si iaca asa, m-am trezit cu aceste painisoare/ chifle plate, pe numele lor scones. De fapt, nu sunt chiar plate dar oricum nu sunt asa umflate cum ar fi fost daca respectam grosimea care trebuia.

Scones – painici pufoase pentru dimineti voioaseScones – painici pufoase pentru dimineti voioase

In fine, mi-am dat seama de greseala la timp cat sa mai fac cateva scones – painici asa cum trebuie, mi-au iesit la perfectie, dupa cum vedeti in poza de debut. Le-am dat si o forma de mingiuta si au iesit foarte aspectuoase.

Deoarece se fac foarte repede si sunt delicioase, aceste scones sunt ideale pentru un mic dejun de sambata dimineata in familie – se fac in 30 de minute cel mult. Clasic, se servesc unse cu un delicios lemon curd dar, daca nu aveti, merge si cu nitel unt cu dulceata. O bunatate.

N-am avut faina cu agent de crestere, asa ca am pus si o jumatate de cubulet de drojdie proaspata dar n-am asteptat deloc sa creasca aluatul.

 O a doua reteta de scones, de data asta cu ghimbir si lapte batut o gasiti aici.

 Scones – reteta completa, printabila

Scones

Scones – painici pufoase pentru dimineti voioase

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
Scones, painici pufoase care nu necesita framantare, delicioase si perfecte pentru micul dejun
timp de pregatire 10 minutes
timp de gatire 12 minutes
timp total 22 minutes
fel de mancare aluaturi
bucatarie engleza
calorii 353 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 350 gr. faina + extra pentru intins aluatul
  • 85 gr. unt rece
  • 150 gr. iaurt gras
  • 1 lingurita praf de copt
  • 4 linguri zahar brun
  • 4 linguri lapte ­ integral
  • 1 lingurita extract de vanilie - n-am avut, am folosit esenta de rom
  • 1 ou batut
  • 1 lingura lapte ­ pentru uns

Mod de preparare
 

  • Intai, aprindem cuptorul si incingem inauntru o tava de copt la 220 grade C.
  • Intr-un bol, mixez faina, sarea, praful de copt, zaharul si untul si amestecam pana se omogenizeaza. N-a iesit ce stii ce omogenizat dar nu mi-am facut probleme.
    blank
  • Incalzim la microunde timp de un minut iaurtul, laptele si vanilia; daca n-avem la indemana cuptorul cu microunde putem folosi si o tigaie.
    blank
  • Facem o gaura in coca din faina cu unt ce tocmai am pregatit-o si turnam acolo laptele cu iaurtul fierbinte si amestecam repede compozitia folosind un cutit. Imediat ce se omogenizeaza, este gata. Nu e cazul sa insistam cu framantatul. Frumusetea acestei retete, este ca cu cat framantam mai putin cu atat ne va iesi mai bine.
    blank
  • Se rastoarna aluatul pe o suprafata pudrata cu faina, se framanta usor – cat sa se obtina o consistenta fina si moale. Se intinde o foaie cu grosimea de 4 mm.
    blank
  • Apoi se decupeaza cercuri cu ajutorul unei forme pe care o dam prin faina inainte de a taia fiecare cerc.
    blank
  • Aluatul ramas il adunam, il framantam usor si il intindem din nou – si tot asa pana se termina.
    blank
  • Ungem cu oul batut partea de deasupra a formelor decupate, presaram faina in tava de copt fierbinte, asezam painicile.
    blank
  • Asa zicea reteta si am vazut ca asa se face dar eu am constatat ca e mai placut sa rup bile de aluat pe care sa le modeley in maini in forma rotunda de chifle. Asa mi-a iesit chifla din poza de prezentare.
  • Se coc 12 minute, pana cresc si devin aurii.

Notite bine de stiut

  • Delicioase cu unt, optional si niste dulceata.
 
  • Sunt grozave mai ales fierbinti sau in ziua prepararii. Daca ne ies mai multe, le putem si congela. Asteptam sa se raceasca dupa ce le-am scos de la cuptor, le sigilam in pungute speciale, scotand aerul din punga, si le bagam la congelator unde le pastram cel mult o luna. Le decongelam la temperatura camerei, apoi le incalzim la cuptor timp de cateva minute.

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Similar Posts

12 Comments

  1. Laura, ai vrut sa scrii 4 mm grosime! pentru ca 4 cm e cam mult, iar din poze nu pare deloc sa aiba 4 cm. Multumesc.

    1. Multumesc, Corina, cateodata imi scapa detalii de genul asta. Dar in ultima vreme la scones prefer sa le fac in mana , rotunde ca niste mini chifle.

      1. Oh, un detaliu interesant! o sa le incerc rotunde data viitoare, sau mai bine le fac pe cele cu ghimbir. ui!! abia astept sa le incerc

    2. Inca o rugaminte, Laura, 220 grade C e foc mediu la cuptorul tau? pentru ca am facut painicile pufoase si nu doar ca nu s-au umflat ca ale tale dar nici nu s-au rumenit decat pe fund. Multumesc. O imbratisare. Ah, era sa uit! sunt de liii cioaaa se !!!!

      1. Asta cu cuptorul este o problema pentru ca functioneaza diferit de la aparat la aparat. Focul mediu la mine e 180 grade dar eu nu prea tin seama de indicatiile de genul asta din retete tocmai din motivul de mai jos. In schimb, incing totdeauna bine cuptorul la treapta cea mai mare dupa care cobor cand bag preparatul inauntru.
        Ai incins bine cuptorul? Cam asta ar putea fi secretul, aluatul creste la temperaturi mari.
        A doua chestie e ca aluatul de scones nu trebuie niciodata sa fie prea framantat, nu e cazul sa insisti, cum ai reusit sa omogenizezi, il lasi in pace. Hehe, asta e si frumusetea lui. Daca il framanti excesiv, nu se mai pufoseaza.
        Ma bucur ca ti-au placut, sunt si favoritele mele. Sa-ti fie de bine:) iar daca mai faci scones, tine cont de ce spuneam mai sus si spune-mi daca a mers. Si fa-le ca niste mingiute putin (foarte putin) aplatizate, am observat ca asa e cel mai bine si cel mai estetic.

        1. Multumesc frumos Laura! e ceva vreme ca nu am intrat. Azi vreau sa fac painicile pufoase. Mmmmm…yummy!! adevarul e ca m-au incantat. nu le framant mult, exact cum indici in reteta. cuptorul meu e cam asa: 160 grade C mic, 205-230 mijlociu si 280 mare. o sa incerc sa le fac la foc mare. iti povestesc dupa ce le mananc hahaha

  2. Ce bine mi-ar prinde si mie in dimineata asta niste painici din astea facute de tiine. Acum ca s-a mai racorit afara poate incerc si eu sa fac 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.