Sarmale vegane cu umplutura de orez cu ciuperci
Sarmale vegane cu umplutura de orez cu ciuperci, clasicele sarmale romanesti in varianta fara carne, la fel de gustoase ai satioase ca si celebra sora cu umplutura de carne tocata.
Despre traditiile lunii martie
Din traditiile lunii martie, mi-au venit in minte Sfintii Mucenici din 9 martie. Acum se pomenesc martiriul a 40 de militari romani din vremea lui Liciniu pentru credinta lor in Hristos. Este ziua in care, in egala masura, ne uitam spre cei ce au fost si ne pregatim pentru un nou inceput. Este o sarbatoare de comuniune, oamenii interactioneaza si se impart pomeni la vecini. Apoi, seara, se aduna in jurul focului din curte si sar peste el, strigand: “Cum au trecut sfintii/ Prin foc si prin apa,/ Asa sa trecem si noi”. Se face focul in curte ca sa incalzeasca pamantul si se ard gunoaiele. Se scot afara stupii si se curata de fagurii uscati. Se imparte miere de stup pe la vecini si turte cu miere la copii.
Venirea pasarilor din tinuturi indepartate anunta apropierea primaverii ca si iesirea serpilor (ziua se mai numeste si Ziua Sarpelui). De altfel, aceasta sarbatoare mai este numita popular si cap de primavara:).
Femeile gateau colacei in forma de opturi, numite mucenici. Apoi ii duceau la biserica pentru sfintire. La final, ii imparteau pentru pomenirea mortilor laolalta cu 40 de paharele de vin. Daca omul nu voia vin, trebuia musai stropit (!) cu el. In afara de colaceii in opturi, in unele zone se face si un colac in forma de om, cu gura, urechi, nas, dar orb, si-l numesc uitata. Aceasta se face spre pomenirea mortilor care sunt uitati si raman nepomeniti.
Istorioara vesela cu iz de mucenici de primavara
Exista chiar si o povestioara de la 1914, draguta, legata de sarbatoarea celor 40 de mucenici: Un….rrom vrea sa incalece pe iapa sa dar nu putea. Se ruga de Sf. Ilie sa-l puie calare, se opinti, dar se ridica numai putin; se ruga de Sf Nicolae dar nici acesta nu-l ajuta mai mult. “Stai, isi zice ….rromul, ca stiu eu de cine sa ma rog: de cei patruzeci si unu de mucenici. “Sfinti patruzeci si unu de mucenici, puneti-ma pe cal, ca va dau o lumanare de noua parale.” Se opinti ….rromul si de asta data sari dincolo de iapa. “Ei, istorie….am gresit cu unul, striga …rromul. Daca ma rugam de patruzeci, drept pe iapa ajungeam.”
(selectie de traditii si povestioare din “Calendarele poporului roman”, autor: Antoaneta Olteanu.)
Sarmalele la noi in familie
Nu ma prea dau in vant dupa sarmale, mi se par prea grele. Dar atat mama cat si soacra plus restul familionului se dau in vant dupa ele. Asa ca le gatesc des si am mai multe retete de familie care sunt de baza. M-am hotarat sa pregatesc varianta de sarmale de post. E sezonul lor si, foarte important, aveam varza murata si moare de varza (dupa care sunt innebunita).
Oricum, daca va place orezul si doriti sa-l gatiti cat mai divers si mai creativ, va invit sa dati o raita si pe la postarea cu retete cu orez unde veti gasi o lista cu retete avand acest ingredient, retete testate in Casuta Laurei.
Gata cu vorbaria, sa trecem a treaba ca mi se face taaaare foame…..
Sarmale de post cu umplutura de orez cu ciuperci – reteta completa, printabila
Sarmale de post cu umputura de orez cu ciuperci
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 2 verze murate
- 2 ceapa
- 1 1/2 cana orez
- 500 gr. ciuperci
- 2 bucati ardei rosu sau pasta de ardei
- 1 cana bulion
- cimbru
- frunze dafin
- piper boabe
- sare
Mod de preparare
Pregatim umplutura
- Taiem ceapa marunt si o punem la calit in craticioara.
- Adaugam sare.
- Cand ceapa se inmoaie, adaugam pasta de ardei si ciupercile.
- Dupa cateva minute, adaugam si orezul.
- Lasam sa se caleasca laolalta nitel sa prinda gust una de alta.
Pregatim foile de varza
- Le desprindem de cotor, le clatim si le taiem nervurile mai mari.
- Se pune umplutura pe fiecare foaie de varza (daca foile sunt mari, se taie in doua, se ruleaza si se sigileaza, indesand marginile inauntru.
Asezarea in oala
- Punem pe fundul oalei de lut in care vrem sa gatim sarmalele un strat de varza taiata fin.
- Culcam bucatile de sarmalele, presarand deasupra condimente aromate: cimbru (uscat sau proaspat), dafin, boabele de piper vioaie.
- Acoperim tot cu un strat de varza.
Gatirea la foc a sarmalelor
- Turnam apa calda 1 - 2 degete inaltime (eu torn o parte apa, o parte moare si nu mai pun deloc sare), bulion sau bucati de rosie si sunt gata de pus pe foc.
- Se fac la foc mic vreo doua ore, pana cand varza se inmoaie foarte tare si e usor de taiat cu un dos de furculita.
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Pofta buna!