Salata ucraineana cu sfecla rosie

Aceasta salata ucraineana cu sfecla rosie am testat-o de curiozitate …si pentru ca arata indecent de …apetisanta.

Sari direct la reteta

salata-ucraineana-cu-sfecla-rosie

Am devenit urgent dependenta. E delicioasa. Salata ucraineana cu sfecla rosie are o combinatie de gusturi si texturi savuroase, fermitatea moale a legumelor coapte se combina superb cu crocanteala acrisoara a muraturilor si cu iuteala domolita a cepei rosii, apoi gustul ala unic rezultat din dulceata coapta in cuptor si izul acrisor al otetului la care se adauga un strop de prospetime data de verdeata mararului si (daca folositi) de cea a germenilor nutritivi.

Cantitatile din reteta de mai jos sunt orientative, eu recunosc ca am pus mai mult dupa ochi si preferinte. Dar asta este total permis cand vine vorba de o salata – mai ales de una asa versatila, spornica  si …generoasa ca aceasta.

Si daca tot va tenteaza o salata de iarna, ce-ar fi sa dati o testati si salata nemteasca de cartofi, salata de cartofi cu ceapa sau salata de cartofi cu usturoi.

Salata ucraineana cu sfecla rosie – reteta completa, printabila

5 from 2 votes
Tipareste reteta

Salata ucraineana cu sfecla rosie

Salata ucraineana de sfecla rosie, o reteta vegana, perfecta in post, ce combina dulceata si textura crocanta a legumelor coapte cu textura crocanta a muraturilor, intr-un fel delicios

Tip de reteta Salad
Bucatarie ucraineana
Timp de preparare 10 minutes
Timp de gatire 55 minutes
timp total 1 hour 5 minutes
Autor Laura - www.casutalaurei.ro

Ingrediente

  • 3 cartofi mari
  • 3 sfecle rosii
  • 6 - 8 morcovi
  • 8 castraveciori murati mici
  • 1 ceapa rosie mica
  • 2 - 3 linguri mazare n-am avut, asa ca n-am folosit
  • marar proaspat taiat marunt
  • 4 linguri ulei de masline
  • 2 linguri otet de mere
  • sare dupa gust

optional

  • 1 - 2 linguri lastari incoltiti (foarte nutritivi si de aceea recomandati)- eu am folosit lastari de ceapa rosie
  • 1 lingura maioneza

Mod de preparare

  1. Incingem cuptorul la 190 grade C.

  2. Tapetati o tava incapatoare cu hartie de copt pe care asezam: morcovii intregi dar curatati, cartofii si sfecla intregi si bine spalate.

  3. Tapetati o tava incapatoare cu hartie de copt pe care asezam: morcovii intregi dar curatati, cartofii si sfecla intregi si bine spalate.

  4. Tatyana a taiat sfecla in jumatate, eu am preferat sa folosesc sfecle de marime mai mica.

  5. Punem toate legumele in tava, acoperim cat mai ermetic cu folie.

  6. Gatim legumele la cuptor pana se inmoaie.

  7. Timpul pentru gatire la cuptor pentru morcovi este de circa 25 de minute pentru morcovi. 

  8. Timpul de gatire pentru cartofi si sfecla este in jur de trei 45 minute.

  9. Cand sunt coapte,le scoatem din cuptor si le lasam sa se raceasca.

  10. Intre timp, curatam si taiem ceapa rosie solzisori subtiri.

  11. Castraveciorii murati ii taiem marunt cubulete si ii scurgem de lichidul in exces.

  12. Intre timp s-au racit si legumele coapte. Cartofii si sfecla le-am curatat si taiat cubulete de marime potrivita. Morcovii i-am taiat cat mai marunt.

  13. Am pus toate ingredientele laolalta intr-un bol mare, am presarat deasupra mararul tocat, am potrivit cu sare, am turnat deasupra uleiul si otetul si am amestecat totul laolalta pentru omogenizarea gustului.

  14. Ca sa ma rasfat, am adaugat si o lingura de maioneza - dar nu e obligatorie.

  15. La sfarsit am presarat lastari verzi de ceapa rosie pentru un plus de nutrienti.

Notite

Daca nu consumati salata pe loc, se recomanda sa o pastrati la frigider, eventual acoperita cu folie alimentara. A doua zi va fi chiar mai gustoasa, caci intre timp imgredientele s-au imprietenit la catarama si asta are urmari ....cu totul delicioase.

Aceasta adevarata orgie gastronomica de toamna o datorez unei muze culinare de care sunt profund atasata – Tatyana de la Tatyanaeveryday – v-am mai pomenit de ea cand v-am povestit de cinci emisiuni culinare online favorite de pe youtube. Tatyana este o americanca superba, de origine ucraineana. Pe blogul ei, predominante sunt torturile demential de aspectuoase dar are si retete de zi cu zi si nu ezita sa gateasca inclusiv retete traditionale din tara ei de origine, retete rusesti, asiatice, italiene sau frantuzesti.  Toate retetele ei arata la superlativ si este un model pentru mine, este o adevarata placere sa o urmaresti.

 

Salata ucraineana cu sfecla rosie

Published by

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Comments · 3

  1. Eu o fac fara ceapa si otet, iar sare pun abia dupa ce pun castravetii (care dau sare din plin pentru ca sunt murati). Apropo, se numeste “vinegret”

Lasă un răspuns

*