Salata de sfecla rosie cu hrean – simplu si sanatos

Salata de sfecla rosie

Salata de sfecla rosie cu hrean, o reteta de salata clasica, extrem de simplu de preparat, foarte sanatoasa, perfecta pentru anotimpul rece.

salata de sfecla rosie cu hrean

Tare mult imi place salata de sfecla rosie cu hrean si o fac mereu, poate ati observat ca apare destul de des pe farfurii prin poze ca mic detaliu pe langa o mancarica aburinda.

Nu mica mi-a fost mirarea cand am constatat ca am omis sa public aceasta reteta pe blog. Unde mi-o fi fost capul?

Pasiunea mea pentru aceasta salata dateaza din copilarie. Bunica mea o facea foarte des si era dementiala. Cocea sfecla la cuptor si cand era gata, stingea focul si mai lasa cateva ore sfecla in cuptor, aceasta se zbarcea nitel dar inauntru dezvolta o dulceata si o savoare incredibila.

Am vazut ca nu toata lumea agreaza sfecla, intr-adevar poti nimeri si bucati de sfecla cu un gust rau, eu am nimerit de cateva ori sfecla fada, fara pic de dulceata, ba o data era chiar amara, dar credeti-ma ca o sfecla buna e ceva de vis. Nu renuntati sa incercati aceasta salata,chiar daca nu ati nimerit din prima o sfecla cum trebuie. Oricum e bine de stiut ca e un aliment sanatos, mai multe detalii despre sfecla, puteti citi aici.

Salata de sfecla rosie cu hrean – reteta completa, printabila

Salata de sfecla rosie
0 from 0 votes
Tipareste reteta

Salata de sfecla coapta

O salata extrem de gustoasa si sanatoasa

Tip de reteta Salate hranitoare
Bucatarie usoara
Timp de preparare 30 minutes
Timp de gatire 1 hour
timp total 1 hour 30 minutes
portii 10 portii
Calorii 28 kcal
Autor Laura

Ingrediente

  • 5 bucati sfecla rosie dimensiune medie, spalate
  • 1 - 2 radacini hrean curatate de coaja
  • 1 lingura otet de vin alb
  • 2 linguri ulei de floarea soarelui
  • 1 lingurita zahar tos
  • 1 lingurita sare

Mod de preparare

Prepararea sfeclei

  1. Incingem cuptorul la 190 grade  C. 

  2. Punem sfeclele intr-o tava pe care am tapetat-o cu hartie de copt.

  3. Bagam sfeclele la copt in cuptor pentru 50-60 minute sau pana sfeclele sunt coapte si patrunse.

Prepararea salatei de sfecla rosie

  1. In timp ce sfeclele se coc in cuptor, se rade hreanul pe razatoarea cu ochiuri mici, dupa care se amesteca cu otet, sare si zahar. Eu am sarit aici peste pasul asta, aveam hrean gata preparat in borcan de la mama.

  2. Dupa ce sfeclele s-au copt, se scot de la cuptor si se lasa sa se raceasca putin. 

  3. Le-am curatat de coaja si le-am dat pe razatoarea cu ochiuri mari. 

  4. Punem intr-un bol (sau borcan, dupa caz) sfecla presarand peste amestecul de hrean, amestecam bine. 

  5. Am adaugat ulei de floarea soarelui, am gustat si am potrivit la gust cu sare si zahar si otet daca mai simtiti ca e nevoie (in functie de cat de dulce e sfecla si de gustul personal, asezonarea poate varia). 

  6. Serviti salata ca atare cu paine proaspata sau ca acompaniament la fripturi grase.

  7. Se lasa la rece cel putin o jumatate de ora inainte de a o servi

Notite

Salata de sfecla poate fi gatita in cantitati mai mari pentru ca se pastreza bine circa trei saptamani. Gata gatita dupa reteta de fata, se pune in borcane, se acopera cu o pelicula subtire de ulei de floarea soarelui si se poate pastra 2 - 3 saptamani in camara sau la frigider.

Ca un detaliu de cochetarie, cand rad sfecla rosie, prefer sa port manusi de cauciuc, nu de alta dar sfecla pateaza si nu se duce chiar asa usor de pe piele. Cand vine vorba cum maruntim sfecla, soacra mea o taie  felii subtiri dar eu prefer sa o rad pe razatoarea cu ochiuri mari. Fiecare face cum ii place si cum gaseste mai convenabil de servit.

Nutrition Facts
Salata de sfecla coapta
Amount Per Serving (100 g)
Calories 28 Calories from Fat 2
% Daily Value*
Total Fat 0.2g 0%
Total Carbohydrates 5.5g 2%
Dietary Fiber 1.4g 6%
Protein 1.1g 2%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Acestea fiind zise, pofta buna va doresc savurand salata de sfecla rosie cu hrean.

Published by

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Leave a Reply

*