S

Salata de sfecla rosie cu hrean – simplu si sanatos

salata de sfecla rosie servit in bol
O salata extrem de gustoasa si sanatoasa
salata de sfecla rosie servit in bol

Salata de sfecla rosie cu chimen si hrean, o reteta de salata clasica, extrem de simplu de preparat, foarte sanatoasa, perfecta pentru anotimpul rece.

salata de sfecla rosie cu hrean

Tare mult imi place salata de sfecla rosie cu hrean si o fac mereu, poate ati observat ca apare destul de des pe farfurii prin poze ca mic detaliu pe langa o mancarica aburinda.

Nu mica mi-a fost mirarea cand am constatat ca am omis sa public aceasta reteta pe blog. Unde mi-o fi fost capul?

Pasiunea mea pentru aceasta salata dateaza din copilarie. Bunica mea o facea foarte des si era dementiala. Cocea leguma la cuptor si cand era gata, stingea focul si o mai lasa cateva ore in cuptor, aceasta se zbarcea nitel dar inauntru dezvolta o dulceata si o savoare incredibila.

Am vazut ca nu toata lumea agreaza aceasta leguma, intr-adevar poti nimeri si bucati cu un gust rau, eu am nimerit de cateva ori sfecla fada, fara pic de dulceata, ba o data era chiar amara, dar credeti-ma ca o sfecla buna e ceva de vis. Nu renuntati sa incercati aceasta salata,chiar daca nu ati nimerit din prima o leguma cum trebuie. Oricum e bine de stiut ca e un aliment sanatos, mai multe detalii puteti citi aici.

Alte retete delicioase cu sfecla rosie

Salata de sfecla rosie cu hrean – reteta completa, printabila

blank
salata de sfecla rosie servit in bol

Salata de sfecla coapta cu chimen si hrean ras

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
O salata extrem de gustoasa si sanatoasa
timp de pregatire 30 mins
timp de gatire 1 hr
timp total 1 hr 30 mins
fel de mancare Salate hranitoare
bucatarie usoara
portii 10 portii
calorii 28 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 1 kg sfecla rosie dimensiune medie, spalate
  • 100 g hrean ras fin
  • 1 – 2 lingurite chimen
  • 1 lingura otet de vin alb
  • 100 ml apa
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 lingurita miere sau zahar tos – doar daca sfecla nu e suficent de dulce
  • 1 lingurita sare

Mod de preparare
 

Prepararea sfeclei

  • Incingem cuptorul la 200 grade  C. 
  • Punem sfeclele intr-o tava pe care am tapetat-o cu hartie de copt.
  • Bagam sfeclele la copt in cuptor pentru 50-60 minute sau pana sfeclele sunt coapte si patrunse. Totul depinde de marimea sfeclelor dar si de soiul lor. Au fost situatii in care sfeclele au fost gata dupa o ora jumatate, asa ca verificati-le din cand in cand si scoteti-le doar cand se patrund foarte usor cu furculita.

Prepararea salatei de sfecla rosie

  • In timp ce sfeclele se coc in cuptor, se rade hreanul pe razatoarea cu ochiuri mic. Eu am sarit aici peste pasul asta, aveam hrean gata preparat in borcan de la mama.
  • Dupa ce sfeclele s-au copt, se scot de la cuptor si se lasa sa se raceasca putin. 
  • Le-am curatat de coaja si le-am dat pe razatoarea cu ochiuri mari. 
    blank
  • Punem intr-un bol (sau borcan, dupa caz) sfecla presarand peste amestecul de hrean, amestecam bine. 
  • Am adaugat ulei de floarea soarelui, am gustat si am potrivit la gust cu miere daca sfecla nu e suficient de dulce (in functie de cat de dulce e sfecla si de gustul personal, asezonarea poate varia). 
  • Intr-o craticioara, punem apa, sarea, chimenul si o lingura de otet si punem pe foc.
  • Cand infuzia a dat in clocot, o luam de pe foc si punem deoparte sa se racoreasca.
  • Turnam cate putin din infuzie peste sfecla, punand in special semintele si amestecam adaugand treptat infuzia. Eu am pus toata cantitatea dar asta depinde si de cat suc a lasat sfecla rosie.
  • Se lasa la rece cel putin cate ore bune inainte de a o servi. Eu de obicei o las o zi intreaga, pusa in borcan la frigider.
  • Serviti salata ca atare cu paine proaspata sau ca acompaniament la fripturi grase.

Notite bine de stiut

Salata de sfecla poate fi gatita in cantitati mai mari pentru ca se pastreza bine circa trei saptamani. Gata gatita dupa reteta de fata, se pune in borcane, se acopera cu o pelicula subtire de ulei de floarea soarelui si se poate pastra 2 – 3 saptamani in camara sau la frigider.
Ca un detaliu de cochetarie, cand rad sfecla rosie, prefer sa port manusi de cauciuc, nu de alta dar sfecla pateaza si nu se duce chiar asa usor de pe piele. Cand vine vorba cum maruntim sfecla, soacra mea o taie  felii subtiri dar eu prefer sa o rad pe razatoarea cu ochiuri mari. Fiecare face cum ii place si cum gaseste mai convenabil de servit.

Calorii si nutrienti

Nutrition Facts
Salata de sfecla coapta cu chimen si hrean ras
Amount Per Serving (100 g)
Calories 28 Calories from Fat 2
% Daily Value*
Fat 0.2g0%
Carbohydrates 5.5g2%
Fiber 1.4g6%
Protein 1.1g2%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Ai incercat reteta asta?Lasa o vorba si spune-ne parerea ta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.