Salata de gogosari / ardei gras cu otet
Salata de gogosari / ardei gras cu otet, reteta lejera de muraturi, in suc propriu si otet, usor de pregatit, legumele se inmoaie usor dar pastreaza o textura usor crocanta, au un gust delicios si pot fi deja gustate dupa trei zile dupa ce au fost puse.
Prima tura de muraturi de anul acesta….Ma tenta de ceva vreme aceasta reteta Sandei Jurcovan si asta mai ales pentru ca in dreptul titlului Salata de gogosari / ardei gras era si un mobilizator adjectiv….exceptionala. Apoi eu una stiu: cand doamna Jurcovan zice ca e reteta e exceptionala…de obicei asa si este. Tot pentru ca o lauda atat, am incercat si reteta de blat de nuca fara faina si a iesit o bunatate de tort.
Citind reteta, m-am foit nitel, totul era preparat in sucul lasat de ardei sau gogosari. Asta este si motivul pentru care, pentru aceasta reteta, se folosesc doar ardei sau gogosari foarte proaspeti, aposi. Apoi se punea aspirina….soacra-mea pune de obicei, eu la tura asta n-am pus…pentru ca nu intentionez sa le pastrez pentru iarna….vreau sa le mancam vara asta. Si credeti-ma, se vor manca. Pentru ca a iesit o muratura foarte buna. Al doilea motiv de foiala a fost ca sucul extras din legume nu a fost foarte mult (nu ca m-as fi asteptat la asta) iar doamna Jurcovan sublinia ca nici nu se pune alt lichid in afara sucului propriu si putin otet – asadar ma simt inca in faza de experiment, vreau sa vad ce se intampla in timp…prin urmare, unul din borcane l-am pus deoparte sa vad cum se prezinta peste doua – trei luni – chiar se pastreaza bine cum ne asigura doamna Jurcovan? In ciuda faptului ca e putin lichid? E drept, nici n-am pus aspirina si nici hrean, deci constatarea ar putea fi nitel irelevanta dar chiar si asa….
Oricum vreau sa mai repet reteta vara asta cel putin o data. Asa ca o sa revin aici si cu update-uri. Din ce am constatat pana acum:
- Cantitatea de mai jos a incaput in trei borcane de 200 ml, n-am inghesuit legumele in ele caci stiu ca asa s-ar fermenta iar lichidul rezultat l-am portionat egal intre cele trei borcane.
- Dupa cateva zile, am constat ca ardeii se mai lasasera. N-am rezistat si am deschis unul la gustate. Foarte bun, dulce-acrisor, inmuiat usor dar pastrand inca o textura crocanta, placuta. I-am dat sa guste si lui iubi, mofturosul casei…si i-au placut, asa ca deja am terminat un borcan si l=am deschie pe al doilea.
- Deci, asta ar fi un avantaj la reteta asta, legumele sunt gata in cateva zile. Excelenta reteta pentru niste muraturi rapide, de vara.
- Dezavantajul este ca inca nu stiu cum se comporta pe termen lung.
- Abia astept sa testez reteta folosind gogosari. Ohhhhhoooo!!!! Gogosarii s-ar putea sa lase mai mult lichid…sau, ma rog, asa prognozez eu. Oricum revin cu constatari si poze.
- Mi-am intrebat veteranele in muraturi ale familiei in privinta retetei dar ce am obtinut a fost….laude ca sunt bune si ridicari din umeri. Asa ca rog-va daca ati testat reteta si voi, comentati , sa schimbam niste impresii.
Pana una alta, hai sa va dau reteta, asa cum am pregatit-o eu la indicatiile faimoasei Sanda Jurcovan.
Salata de gogosari / ardei gras cu otet – reteta completa, printabila
Salata de gogosari/ardei grasi cu otet
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 1 kg. ardei gras sau gogosari curatati, fara cotor si seminte
- 50 ml otet din vin 9°
- 50 gr. zahar
- 10 gr. sare mare, neiodata, nefiltrata
- 2 fire telina frunze
- 2 frunze dafin
- 3 aspirine
Mod de preparare
- Spala ardeii/ gogosarii intregi, dupa care ii curatam de cotoare si seminte si ii taiem in felii de 1 - 2 cm.
- Acum ii si cantarim ca sa avem kilogramul.
- Punem ardeii taiati intr-un lighean peste care adaugam tot restul ingredientelor , ii amestecam constiincios si lasam o ora.
- Informatie utila: in acest timp, sarea si zaharul vor extrage zeama in care vom conserva, sucul propriu.
- Am mutat totul intr-o cratita larga, smaltuita, am pus pe foc si am amestecat cu o lingura 4 - 5 minute, continuu, prin rasturnare, ca sa se opareasca in ichidul pe care l-a lasat.
- Ca conservant se pot pune 3 aspirine zdrobite la 1 kg ardei (una oe borcan) sau clasicele hrean, samanta de mustar..
- Salata se pune imediat in brocan (nu se prepara mai mult de 3 kg o data ca sa nu se tina prea mult pe foc si sa se inmoaie prea tare)
- Nota: Sanda Jurcovan n-a precizat dar eu una am sterilizat borcanele inainte de a le folosi.
- Se leaga simplu si se aseaza in camara.
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.