Salata de boeuf , reteta populara la romani, cu carne de vita (pe care eu o inlocuiesc de obicei cu carne de pui), legume diverse, amestecate cu maioneza. Spornica si foarte gustoasa.

salata de boeuf

Salata de boeuf se traduce ……. salata de vita….

Cateva notite personale

Ei bine, eu n-am mancat niciodata salata asta cu carne de vita. Mama nici nu prea gateste cu carne de vita – poate pentru ca pe vremuri era mai dificil de gasit, e mai scumpa si, sa recunoastem, nu e cea mai comoda carne de gatit.

Asadar pot spune ca am facut cunostinta cu madam carne de vita doar dupa ce m-am maritat. Si, da, a ajuns sa-mi placa.

In familia sotului, se gateste destul de frecvent cu vita sau vitel. Dar nici macar aici n-am mancat salata de boeuf cu vita. Asta pentru ca preferam sa o folosim pentru retete populare la noi in  familie cum e ciorba de vacuta sau somptuosul boeuf bourguignon.

Credeti-ma, nimeni la mine in familie (si la numaratoare includ si copiii) n-ar fi de acord sa sacrific un boeuf bourguignon sau o ciorba si sa folosesc carnea de vita la salata de boeuf.

In concluzie…

Asadar noi folosim carnea de pui pentru salata de boeuf si o gatim des. Asta pentru ca noua ne place supa de pui clara si limpede, fara legume, doar cu taitei sau galuste. Ca optiuni preferate pentru carnea si legumele din supa este salata de boeuf -cealalta alternativa este puiul franjuri cu ceapa.  Secretul este sa folosim aceste ingrediente imediat ce le-am scos din supa, sa nu asteptam sa se raceasca. Credeti-ma, au un cu totul alt gust. La fel este si pentru aripioarele crocante dar in cazul acestei retete, procesul e invers, fac supa de pui doar ca sa fierb aripioarele ca sa facem aripioare KFC.  Daca le folositi sa le preparati imediat ce le-ati scos din supa, sunt minunate si foarte versatile.

Eu una recunosc….fac salata de boeuf din ochi, niciodata n-am cantarit ingredientele. Din punctul asta de vedere, mi se pare una din cele mai comode si simple retete. Dar ca sa public pe blog…asta e alta poveste, nu puteam sa o fac fara niste cantitati.

Asa ca provocarea Weekend cu spor a venit la fix. Gazda e dulcica Laura. In al carei retetar am dat si peste salata de boeuf in portii pantagruelice. Ca pentru o familie mare si pofticioasa. Contine, de asemenea, doua tipuri de carne – de vita si de pui. Cred ca e primul loc in care gasesc aceasta combinatie si sincer a sunat tare tentant, cred ca e foarte buna.

Asa ca am prins nitel curaj. Am hotarat sa public si eu totusi reteta mea de salata de boeuf…..

Mai modesta (ca orice reteta ce se face des), cu carne de pui si muuuulte legume. Si musai mazare. Am o obsesie pentru mazare, mama nu punea in salata ei de boeuf iar eu pescuiam mazarea cu prioritate din salata ori de cate ori era servita pe la mese aniversare pe la rude.

Salata de boeuf – reteta completa, printabila

Salata de boeuf

Salata de boeuf este o  salata satioasa cu carne (de vita sau pui), legume diverse, muraturi si maioneza, numai cat sa tina toate ingredientele laolalta. La finalul retetei, vedeti si reteta video a maionezei de casa facute de mine. Si video si maioneza ­čÖé
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta Aperitive si gustari
Bucatarie ruseasca
Cuvinte cheie salata boeuf, salata boeuf cu carne de pui, salata boeuf cu maioneza de casa
Timp de pregatire 20 minutes
Timp de gatire 20 minutes
Timp total 40 minutes
Portii 6 portii
Calorii 500kcal
Author Laura

Reteta video

Ingrediente

  • 300 gr. carne vita, pui
  • 2 morcovi
  • 1 telina mica sau un sfert de teina daca e mare
  • 1 pastarnac
  • 1 patrunjel
  • 2 - 3 linguri mazare folosesc de obicei mazare congelata
  • 2 cartofi mici
  • 3 - 4 castraveti murati, marime medie
  • 1 -2 bucati gogosari murati
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust
  • sare de lamaie dupa gust

maioneza

  • 2 galbenus de ou
  • 2 galbenus de ou fierte
  • 1 lingura mustar
  • 200 ml ulei

Mod de preparare

  • Punem la fiert intr-o oala mare in 3 l. de apa carnea, morcovul, patrunjelul, pastarnacul, telina - da, cred ca ati ghicit, vom avea n doar salata ci si o gustoasa supa de pui.
  • In alta craticioara, punem la fiert in apa cartofii.
  • Dupa ce acestia au fiert, aruncam apa, punem apa curata si pun la fiert si mazarea. Aceasta va fierbe repede pentru ca e congelata.

Intre timp ma pun pe facut maioneza

  • Intr-un bol inalt, pun galbenusurile crude, mustarul si un strop de ulei si incep sa o amestec (folosesc, de obicei, mixerul, doar am trecut de secolul vitezei, nu?)
  • La inceput, adauga putin ulei - cate un strop, mixand continuu, ca sa se incorporeze.
  • Dupa ce maioneza a inceput sa prinda ceva consistenta, putem adauga ceva mai mult, eu pun in medie o lingura de ulei, amestec pana se incorporeaza dupa care mai adaug o lingura si tot asa.
  • Zdrobesc cele doua galbenusuri si le adaug treptat in maioneza. 
  • Noua (de fapt, sotul are preferinta asta speciala) ne place ca maioneza sa fie ferma, ca urmare nu ne riscam sa adaugam ingrediente lichide gen suc de lamaie, ci folosim pentru o acrire usoara sare de lamaie.
  • Potrivim la gust cu sare si piper.

Asamblare salata de boeuf

  • Intre timp, au fiert si legumele si carnea din supa, le scoatem intr-o sita.
  • Tocam fiecare leguma in cubulete mici pe care le punem una peste alta intr-un bol mare.
  • Dezosam carnea, inlaturam pielea, si incepem sa taiem carnea de pui in cubulete pe care le adaugam peste celelate legume deja tocate.
  • Tot cubulete taiem si cartofii. Pe acestia ii fierb in coaja dupa care ii curat de coaja inainte de a-i toca. Nu-i tai inainte de a-i pune la fiert pentru ca mi se pare ca au alta consistenta cand ii fierb intregi.
  • Adaugam mazarea fiarta si scursa.
  • Incepem sa taiem cubulete muraturile. 
  • Pentru muraturi ca sa nu-si lase lichidul in maioneza, noi nu uitam sa le stoarcem inainte de a le adauga la salata. Le storc simplu, presandu-le intre palmele facute caus deasupra chiuvetei din bucatarie (ca sa nu facem mizerie si mai mare decat este deja).
  • Acum ca am adaugat toate ingredientele, adaugam si maioneza - cate o lingura la inceput si amestecam usor cu o lingura de lemn. Maioneza trebuie sa fie numai cat sa cuprinda laolalta toate ingredientele intr-un tot unitar. De obicei, imi trebuie maxim trei linguri iar daca mai ramane maioneza pe dinafara - nu se supara nimeni, imedoat ii gasim o folosinta, rar ramane la frigider pentru mai tarziu.
  • Cand am incorporat maioneza, incepem a potrivi la gust - sare, piper, sare de lamaie. Aici se merge pe principiul gustati si mai adaugati (daca e nevoie).
  • Punem salata in bolul de servit, o ornam dupa imaginatie si...e gata de savurat.

Pofta buna va doresc!

Cum folosim caseta de retete de mai sus

CategoriesRetete culinare
Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ÔÇŁMuncim ca sa traim, nu traim ca sa muncimÔÇŁ. Ce zici, ne imprietenim?

  1. Pingback:Ciuperci cu maioneza si muraturi, salata aperitiv simpla si delicioasa

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.