Salata cu prosciutto si sparanghel
Salata cu prosciutto si sparanghel, o reteta pe cat de simpla pe atat de savuroasa, delicioasa, punand in valoare doua ingrediente primadona.
Este sezonul sparanghelului, un sezon scurt din mai pana in iunie, asa ca ar fi cazul sa profitam cat il avem la dispozitie. Despre beneficiile sparanghelului am vorbit deja, e drept, pretul nitelus mare ca si faptul ca e oarecum necunoscut romanilor face ca deocamdata aceasta leguma sa fie cam ocolita in magazine. Totusi in ultimii ani nu mai poate fi considerata chiar o leguma de lux. De prima data de cand am testat-o, prin 2014, pana acum legatura de sparanghel are acelasi pret: 10 lei si e o legatura destul de generoasa ca marime.
Pentru ca stiu ca multi romani se feresc nestiind cum s-o gateasca, am scris si un tutorial cuprinzator despre cea mai recomandata metoda de preparare a lui – blansarea sparanghelului, o metoda care am invatat-o dupa indicatiile bonomului si excelentului bucatar Thomas Keller. Mai gatisem asparagus si inainte dar urmand indicatiile a iesit absolut delicios, culoare vibranta si cu o textura usor crocanta.
Aceasta salata are la baza blansarea pe care deja am explicat-o, ca atare aici nu voi pune decat explicatii sumare, pentru mai multe detalii si explicatii vedeti linkul de mai sus.
Salata cu prosciutto si sparanghel – reteta completa, detaliata

Salata cu prosciutto si sparanghel
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 10 tulpini sparanghel
- 6 felii prosciutto rupte
- 4 linguri ulei de masline
- 1 lamaie
- 3 ramurele cimbru
optional
- 50 gr. parmezan
pentru blansare
- 4 l apa
- 250 gr. sare
Mod de preparare
Curatarea si blansarea sparanghelului
- Punem la fiert 4 l de apa.
- Cat timp apa sta sa fiarba, pregatim sparanghelul, inlaturam cu un peeleri frunzulitele de pe tulpina pana sub lastari si cu un burete abraziv, frecam foarte usor tulpina, inlaturand pielita subtire de deasupra.
- Apucand fiecare tulpina spre lastari cu o mana si cu cealalta de partea de jos, indoiti tulpina pana se rupe.
- Am legat cate 5 tulpini intr-un manunchi, cu lastarii la acelasi nivel, legand buchetul in partea lastarilor dar si in partea inferioara a manunchiului.
- Cand apa s-a pornit sa fiarba, adaugam sarea. Pare multa sare dar aceasta are atat rolul de a asezona cat si cel de a tine pigmentul de culoare in planta.
- Asteptam ca apa sa porneasca sa fiarba din nou. Nu adaugam sparanghelul pana apa nu e in clocot.
- Puneti snopii de sparanghel in apa clocotita, avand grija sa nu adaugam prea multi ca prin temperatura lor sa nu opreasca fierberea.
- Sparanghelul va sta la blansat fix trei minute, timp in care vom pregati un bol de apa rece cu gheata sa il avem la indemana.
- Dupa trei minute, verificati textura si gustul sparanghelului si daca sunteti multumiti, scoateti-l si adaugati/l imediat in apa rece ca gheata. Eu am folosit chiuveta curata si dezinfectata, in acre am adunat apa foarte. Gheata are rolul de a nu lasa apa sa se incalzeasca cand bagam sparanghelul fierbinte. Eu am prevenit incalzirea lasand jetul de apa rece sa curga in continuare.
- O data ce asparagusul s-a racorit numai cat sa-l putem lua in mana, il scoatem si il putem gati imediat
Prepararea vinegretei
- Intr-un bol, se amesteca uleiul de masline cu frunzele de cimbru si zeama stoarsa de la o lamaie.
- Se asezoneaza vinegreta cu piper. Nu puneti sare deoarece atat prosciutto cat si spantanghelul (blansat ca la carte in saramura) ar trebui sa contina deja suficienta.
Asamblarea salatei
- Cu un peeler, am taiat fasii de-a lungul tulpinilor de sparanghel.
- Se asezoneaza feliile de sparanghel taiate cu peelerul cu vinegreta.
- Se adauga feliile rupte lejer de prosciutto pe marginea farfuriilor de servire iar fasiile de sparanghel pe mijloc.
- Pe margine presaram lastarii sparanghelului si optional putem presara niste parmezan ras.
- Asamblarea de mai sus e bineinteles pentru o servire mai de fite. Daca nu vrem sa ne complicam, amestecam toate ingredientele laolalta, adaugam cateva linguri de vinegreta, gustam si ajustam dupa gust si .............gata.
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.