Salata Caesar
Salata Caesar, reteta pe cat de simpla pe atat de faimoasa, cu ingrediente la indemana, usor de preparat
Cand zici salata Caesar, te gandesti ca ar trebui sa existe un Caesar…..Ei bine, exista. Sau, in fine, a existat.
Caesar Cardini era un proprietar de restaurant ce venise in America dupa primul razboi mondial impeuna cu fratele sau, Alex, si isi deshisesera restaurante atat in San Diego cat si peste frontiera americana, in Mexic, in Tijuana unde incerca sa ocoleasca restrictile impuse de faimoasa Prohibitie interbelica.
Wikipedia ne povesteste ca, potrivit membrilor familiei, aceasta salata are si o data de nastere: 4 iulie, da, exact, ziua nationala a SUA – in 1924, la sfarsitul zilei, toate proviziile fusesera epuizate, asa ca Caesar a incercat sa faca mancare din resturile pe care le-a gasit la indemana.
Cei mai multi pretind ca ansoa nu se regasea in reteta initiala si ca gustul era dat de sosul Worchestershire dar eu in aceasta reteta am mers pe varianta cu ansoa, voi puteti sa nu puneti, sosul Worchestershire poate fi suficient pentru a da savoarea necesara.
In Romania, salata Caesar se bucura de succes dar musai in combinatie cu pui. Pe mai toate site-urile de retete am gasit aceasta combinatie, incat la un moment dat am trait senzatia ca gresesc eu undeva.
Ceva adevar tot exista: salata Caesar este perfecta in combinatie cu gratarul – si nu numai cel de pui, ci si cel de porc sau, de ce nu, peste.
In privinta salatei, recomand sa folositi cu precadere…inima salatei, adica frunzele dinspre interior, mai crocante si mai mustoase.
Salata Caesar – reteta completa, printabila
Salata Caesar
Reteta VIDEO
Ingrediente
- 1 capatana salata curatata, cu frunzele desprinse de cotor, spalate bine si uscate
- 250 gr. crutoane de casa
Dressing Caesar
- 1 galbenus de ou
- 4 linguri zeama de lamaie
- 2 catei usturoi zdobiti pasta cu putina sare
- 1/2 lingurita Sos Worchestershire
- 1 lingurita mustar
- 2 lingurite pasta de anchoa facuta din fileuri zdrobite de anchoa
- 6 linguri ulei
- piper negru proaspat macinat
- 8 linguri parmezan ras foarte fin
Mod de preparare
Dressing Caesar
- Intr-un bol de marime medie, amestecam galbenusul de ou, pasta de usturoi, sosul Worchestershire, mustarul si pasta de ansoa. Eu un prefer sa fac aceasta operatiune cu mixerul vertical care isi face rapid treaba.
- In timp ce mixam compozitia, adaugam cate putin ulei, dupa care incepem a turna in fir subtire pana cand sosul va capata o textura cremoasa.
- Potrivim la gust cu suc de lamaie (dupa gust), sare (cu grija, ansoa e deja sarata) si piper.
Asamblarea salatei
- Intr-un bol (cel original era de lemn) punem frunzele de salata (uscate si rupte cu mana), turnam, dupa gust, deasupra sosul Caesar, radem si nnitel parmezan si garnisim cu crutoane.
- Asamblarea salatei poate fi facuta si in farfurii individuale unde poate fi condimentata si adaptata propriului gust mai usor. Eu, de pilda, in loc de parmezan, am preferat fulgi de drojdie.
- Amestecam usor si servim imediat.
Disclaimer
Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Mulțumim pentru poveste, dar și pentru rețetă!
Cu drag.
Ce pofta mi-ai facut!!! Acum e tarziu, 22,30, dar maine sigur fac si eu salata Caesar
Mmm, astept impresii