Sa vorbim putin despre ”coacerea in orb”

Coacerea in orb – procedeu de a pre-coace aluatul de tarta fara umplutura, pentru a avea o textura crocanta.

coacerea in orb

Coacerea in orb este o metoda cu care avem de-a face ori de care ori dorim sa gatim o tarta sarata sau dulce, o prajitura si vrem ca aceasta sa aiba  baza crocanta si sa ramana crud sau sa nu se inmoaie neplacut de la umplutura.

Pentru a obtine acest efect, vom coace acest aluat in cuptor inainte de a-i adauga orice umplutura, urmand urmatorii pasi:

Coacerea in orb – cum se realizeaza

  1. Pregatirea: pre-incalzim cuptorul la 180 grade C, pregatim tava pentru asezarea aluatului (ungem tava cu unt si o tapetam in strat subtire cu faina – excesul il inlaturam).
  2. Pregatim masa de lucru, pe care o pudram cu faina si, folosind sucitorul, intindem aluatul pana la grosimea aproximativa de jumatate de centimetru. Pentru diverse variante de aluaturi pe care le putem folosi, voi reveni ulterior cu detalii:)).
  3. Mai pudram o data foaia (pentru a preveni lipirea) si o rulam pe sucitor si o asezam cu grija in tava deja pregatita.
  4. Cu varful mainilor presam  aluatul sa ia forma tavii in care am asezat-o. Lucram la margini, in asa fel incat forma finala a aluatului copt sa fie estetica. Pentru detalii ultravizuale, va recomand videoclipul de mai jos. Chiar daca nu stiti engleza, tot veti vedea suficiente detalii in aranjarea aluatului cat sa va lamuriti suficient. Daca stati mai bine cu engleza citita, cautati in partea de jos butonul CC, filmul are si o subtitrare in engleza.
  5. Luam o furculita si intepam din loc in loc aluatul. Asta va preveni deformarea sau formarea de bule inestetice. Punem aluatul astfel pregatit pentru 10 minute la frigider.
  6. Cand scoatem aluatul, pregatim niste folie de copt de marime aproximativ egala cu aluatul pus in forma de tarta si o punem peste el iar deasupra umplem tot spatiul cu  niste greutati: boabe de fasole (eu mai jos am folosit boabe de naut), bile speciale care se gasesc in comert (dar cu boabele de mai sus merge foarte bine). O metoda ingenioasa pe care am mai gasit-o este de a pune aluatul in forma iar deasupra asezam o a doua forma de tarta, deasupra punem o greutate si bagam la cuptor. Metoda o puteti vizualiza aici, tot ce ba trebuie sunt doua forme de tarte de aceeasi marime (sau pe aproape).
  7. Bagam la cuptor fierbinte pentru un sfert de ora.
  8. Scoatem si inlaturam greutatile si foaia de copt si bagam iar in cuptor vreo 5 minute.

Ce sa faci cand aluatul de tarta ramane necopt?

Se coace aluatul ca in instructiunile de mai sus, se verifica daca aluatul este copt complet si uscat.

Apoi, ungi baza cu albus sau ou intreg batut si sa-l la cuptor pentru inca 5 – 10 minute. Astfel se va crea un strat rezistent la umezeala care va proteja aluatul. Sau daca vrei sa faci o tarta dulce, unge aluatul cu ciocolata topita si las-o sa se intareasca inainte sa adaugi umplutura.

Acum avem un aluat gata format pe care-l putem umple cu crema si fructe dupa preferinta si imaginatie. Va invit sa urmariti si video-ul de jos. E foarte instructiv si de ajutor la nevoie.

ww

Published by

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

Lasă un răspuns

*

2 Shares
Share1
Pin
+11
WhatsApp