blank
|

Rizotto cu vin rosu

Rizotto cu vin rosu, orez gatit cu vin rosu mai pe romaneste, o reteta gustoasa de inspiratie italiana, cu savoare puternica, condimentata. Perfecta alaturi de un gratar de porc sau servit simplu cu putin parmezan ras deasupra.

rizotto cu vin rosu

Acum, ca sa fiu cinstita, trebuie sa spun ca acest orez fie il placi, fie il detesti. Are un gust condimentat, puternic care complimenteaza perfect o friptura sau un gratar. Unora poate sa nu le placa gustul puternic de vin dar mie si lui iubi ne-a placut foarte mult.

E drept, ajuta foarte mult sa folosesti un vin care nu doar sa fie de buna calitate (cum altfel?) dar sa va si placa. Nu de alta dar savoarea lui e puternica in acest preparat. Si daca tot e asa, macar sa va placa. Oricum noua ni s-a parut delicios si va indemn sa va trageti propriile concluzii, incercandu-l macar o data.

Reteta este a lui Buddy Valastro. Il stiti daca ati urmarit (ca mine) serialul Cake Boss, cu cofetaria aia de familie unde lucreaza si mamica si surprile si cumnatii si nepotii si stranepotii ….(ei, sa nu exageram)….

Oricum Buddy spunea ca aceasta reteta este una din modalitatile prin care isi exprima dragostea pentru un vin bun. Subscriu.

Daca aveti nevoie de inspiratie pentru cateva retete cu orez, musai sa aruncati o privire aici, gasiti idei de retete pentru toate gusturile. Va spuneam ca acest rizotto merge de minune cu carne – de porc in special, alegeti o reteta care sa fie mai simpla in arome caci risotto-ul nostru e suficient de plin de arome.

Rizotto cu vin rosu – reteta completa, printabila

blank

Rizotto cu vin rosu

Reteta gatita, scrisa si publicata de Laura
Orez delicios cu o savoare condimentata
timp de pregatire 10 minutes
timp de gatire 25 minutes
timp total 35 minutes
fel de mancare fel principal
bucatarie italiana
calorii 3853 kcal

Reteta VIDEO

Ingrediente
  

  • 350 gr. orez
  • 170 gr. pancetta
  • 500 ml vin rosu sec
  • 1800 ml supa concentrata de pui
  • 1 ceapa mica, taiata fin
  • 1 lingurita rozmarin uscat
  • 1 lingurita oregano uscat
  • 2 catei usturoi taiata marunt
  • 2 linguri patrunjel frunze taiat marunt
  • 100 gr. parmezan ras fin
  • 50 gr. unt
  • sare
  • piper negru proaspat macinat

Mod de preparare
 

  • Pun pieptul intr-o oala cu apa si adu-l la punctul e fierbere la flacara medie.
  • Intr-o oala neaderenta, punem la topit pe foc o lingura de unt si pancetta. Asta ar dura cam 4 minute. Eu una de data asta n-am pus pancetta dar sigur ii adauga o savoare in plus.
  • Adaugam ceapa taiata marunt, rozmarinul, oregano si gatim pana cand ceapa se inmoaie.
  • Adaugam orezul si usturoiul maruntit, amestecam totul cu o lingura de lemn pentru un minut.
  • E momentul sa turnam 50 ml  vin si amestecam pana cand e absorbit de orez, dureaza circa 2 minute.
  • Turnam restul de vin si gatim, amestecand pana cand vinul e absorbit de orez. 
  • Adaugam in orez 100 ml de supa fierbinte si fierbem, amestecand constant pana lichidul e absorbit, dupa care adaugam din nou circa 100 ml de supa pana e absorbit complet. Cintinuam tot asa pana cand dupa un sfert de ora......
  • Va trebui sa adaugam supa in functie de consistenta pe care vrem orezul sa o aiba. Unii prefera sa fie mai cremos, altii (ca noi) vor doar atat lichid cat sa dea savoare si textura preparatului fara ca acesta sa devina prea moale. Dar totula aici tine de gustul personal.....
  • Gustam orezul pentru a verifica daca s-a gatit. Trebuie sa aiba o textura al dente. Mi s-a mai intamplat sa vad orez fiert exagerat de mult, incat se dezintegreaza. Timpul obisnuit de fierbere al orezului este de 20 de minute.
  • Daca orezul are textura preferata atat la gust cat si ca aspect, luam oala de pe foc, adaugam patrunjelul taiat, parmezanul ras plus inca doua linguri de unt.
  • Gustam si potrivim la gust daca e nevoie cu sare si piper.
  • E foarte buna cu carne (in special de porc) gatita gratar sau friptura.

Notite bine de stiut

De obicei, eu congelez supa clara de pui ori de cate ori am posibilitatea. Cand am nevoie e suficient a scoate de la congelator, a o incalzi si a o adauga in mancarea dorita. Trebuie incalzita inainte de a fi adaugata in mancare deoarece adaugata rece incetineste procesul de gatire.

Disclaimer

Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

rizotto cu vin rosu

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Apreciaza reteta




Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.