Retete spornice, gustoase si sanatoase cu orez
Retete cu orez – 0rezul este unul din cele mai sanatoase si mai populare ingrediente, cu beneficii multiple si multe retete variate cu acest ingredient – pentru inspiratie v-am lasat mai jos o lista de retete de tot felul cu care sa va incantati familia. Enjoy!
Daca vorbim de un ingredient sanatos, ieftin si cu mare potential gastronomic, atunci trebuie sa spunem ca orezul este fruntas. Cand vine vorba de a categoriza orezul, prima impartire este in orez cu bob lung si orez cu bob scurt. Cu cat mai scurt si mai rotund e bobul de orez, cu atat e mai bogat in amidon. Acesta este unul din motivele pentru care orezul cu bob lung este pufos la gatire in timp ce orezul cu un continut mare in amidon e mai lipicios.
Orez alb vs. orez brun
La inceput, orezul este brun.
Bobul contine embrionul (din care va creste viitoarea planta), endospermul si doar invelisul a fost inlaturat ceea ce face ca orezul brun sa fie mai nutritiv. Orezul alb are si embrionul inlaturat, facandu-l mai stabil si mai rezistend la oxidare dupa ce este gatit.
Principalele doua categorii de orez – cel alb si cel brun se diferentiaza cantitatea mai mare de fibre pe care orezul brun o contine. Dar nici beneficiile orezului alb nu sunt de lepadat: contine calciu si fier, este diuretic, protejeaza inima, Este extrem de satios si are un mare potential de versatilitate cand vine vorba de a-l prepara in bucatarie.
Orezul alb se gateste in jumatate din timpul necesar orezul brun sa fie gata..
Retete cu orez
- Orez Mujadara este o reteta vegana, inspirata din bucataria Orientului Apropiat, o recomand, este foarte gustoasa si se face usor. Aveti aici la indemana si linkul retetei dar puteti urmari si reteta VIDEO. Apropo, la canalul Youtube Casuta Laurei v-ati abonat?
- Reteta de pilaf de orez cu pui nu am apucat inca sa o public pe blog dar o voi face cat de curand. Pana una alta, va las reteta VIDEO pe care am publicat-o de curand pe Youtube. Delicios si extrem de simplu de facut.
- Orez gatit in stil coreean – cum gatesc coreenii orez, indicatii simple si precise, o reteta usor de facut, excelenta ca garnitura in diverse retete
- Bibimap, un favorit de-al meu, este o reteta cu iz asiatic, cu ingrediente simple si arome surprinzatoare si delicioase.
- Orez cu prune uscate era un preparat frecvent de post in casa bunicilor mei, o reteta delicioasa si simpla cu ingrediente la indemana. Puteti vedea reteta scrisa la linkul de la inceputul propozitiei dar mai jos puteti vedea si reteta VIDEO. Enjoy!
- Orez Biryani cu pui este o reteta plina de arome si savoare – asa cum de altfel suntem obisnuiti atunci cand vine vorba de bucataria indiana. Ingredientele sunt simple dar magia o fac condimentele.
- Orez in stil indian este o alta reteta de inspiratie indiana, cu ingrediente extrem de ieftine si arome subtile.
- Orez salbatic cu merisoare si nuci este in fapt o reteta de salata, se face rapid si este foarte satioasa cu un contrast interesant de texturi si gusturi dulci- acrisoare.
- Sarmale vegane cu umplutura de orez si ciuperci este o reteta de post, spornica si satioasa, cu o umplutura delicioasa. Personal o prefer variantei cu carne pe care o gasesc greu digerabila si grea la fiere.
Ha, pun pariu ca ati crezut ca ati scapat de mine?
Nuuu, mai am inca doua retete sa va propun, amandoua preparate de mine dar publicate nu pe blogul de fata ci pe lauralaurentiu.ro unde ocazional zburd cu retete.
- In primul rand, vreau sa va propun acest aspectuos risotto cu ciuperci si piure de mazare, e pe cat de aratos pe atat de gustos si simplu de facut. Are si o reteta VIDEO pe care o puteti vedea mai jos.
- A doua reteta de risotto este un risotto simplu cu parmezan si verdeata, perfect ca garnitura langa o bucata de peste sau niste carne.
Pofta buna si inspiratie sa aveti testand aceste delicioase retete cu orez!
In urmatoarele saptamani le voi incerca cu siguranta pe toate. Sunt o mare fana a orezului si nu ratez niciodata ocazia de a manca o reteta noua.
Astept impresii 🙂