1

10 retete plus delicioase cu cartofi – o colectie utila

retete cu cartofi

Colectie delicioasa de retete cu cartofi, retete diverse, mai sofisticate sau mai simple

retete cu cartofi

Ma gandesc ca multi din voi are la indemana acest ingredient ieftin, asa ca m-am gandit sa va ajut sa-l gatiti cat mai creativ si sanatos cu o colectie de retete in care cartoful nostru este incontestabila primadona.

Cartoful – scurta istorie si caracteristici

Cartofii constituie unul din alimentele de baza pentru o mare parte a populatiei globului. Totusi popularitatea lui este de data recenta, caci a fost adus din America de Nord doar in secolul al XVIII-lea, unul din cei mai frenetici promotori ai lui fiind nutritionistul Antoine-Augustin Parmentier.

  • In functie de tipul de cartof pe care-l avem la indemana, mai fainos sau mai ferm, putem alege intre diverse retete. Cartoii cu textura ferma, mai prelungi si cu coaja mai tare, au un continut mai mic de apa in vreme ce cartoii fainosi sunt de obicei rotunzi, au o textura mai catifelata la gatire dar au si o cantitate mai mare de zaharuri in continut.
  • Cand cumparati cartofi, aveti grija sa aiba o textura ferma, sa nu aiba zone verzi sau sa nu fi incoltit. Petele de pe cartofi care-s negre sau moi sunt semn ca cartoful respectiv a inceput sa putrezeasca din interior.
  • Conditii de depozitare – intr-o incapere intunecoasa, uscata, rece – o pivnita de obicei unde temperatura ideala este intre 13 – 16 grade Celsius. Aveti grija – tinuti la sub 7 grade C ve determina cresterea cantitatii de zaharuri din cartofii fainosi. De asemenea, depozitarea cartofilor in lumina soarelui, formeaza niste pe coaja lor niste  pete verzi,pete care sunt amare la gust si usor otravitoare.
  • Pregatirea cartofilor pentru gatit – cand curatam cartofii de coaja, pulpa este expusa rapid oxidarii – pentru a evita acest lucru, ii scufundam imediat ce i-am taiat in apa rece.Pot fi pastrati astfel pana la patru oe inainte de a fi gatiti. Nu uitati de asemenea ca la temperatura apei sub 7 grade, nivelul zaharurilor din cartof incep sa creasca.

Retete cu cartofi – colectie

Una din cele mai populare metode de a gati cartofii este coptul in cuptor. Cum sa obtii niste cartofi deliciosi, rumeni, crocanti la exterior si rumeni la interior? Incercati reteta de mai jos….

Cartofi copti la cuptor

Cartofi copti la cuptor

Niste derivate ale retetei de mai sus sunt si….

Cartofi la cuptor cu sare de mare

Cartofi la cuptor cu sare de mare

Cartofi gratinati cu susan

Cartofi gratinati cu susan

Mai toata lumea face pireu de cartofi ca garnitura pentru diverse mancaruri. Dar stiati ca pireul de cartofi poate fi ingredient de baza in doua preparate delicioase? Si anume in…

Cartofi duchesse

Cartofi duchesse

Gnocchi de cartofi

Gnocchi din cartofi

Un mod creativ de a gati cartofii….

Oua coapte in cartofi

Cartofi umpluti la cuptor

Clasicele….

Salata de cartofi cu ceapa

Salata de cartofi cu ceapa

Salata de cartofi cu usturoi

Salata de cartofi cu usturoi

Salata nemteasca de cartofi

Salata nemteasca de cartofi

Salata orientala

reteta publicata de mine pe www.retetecalamama.ro.

O reteta de baza in preferintele romanilor….

Ciorba de cartofi cu afumatura

Ciorba de cartofi

Cartofii frantuzesti

La noi in casa, cartofii frantuzesti sunt foarte populari. Vedeti aici cum ii gatesc, este o reteta pe care am publicat-0 pe www.lauralaurentiu.ro.

Sper sa va fie de folos aceasta colectie si spor la gatit!

  1. Pingback:Salata de cartofi cu usturoi, reteta simpla, perfecta in orice anotimp

  2. Pingback:Salata de cartofi cu ceapa

  3. Pingback:Cartofi razuiti la tigaie cu ceapa si ardei, o garnitura simpla ~ Casuta Laurei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.