10 retete plus delicioase cu cartofi – o colectie utila
Colectie delicioasa de retete cu cartofi, retete diverse, mai sofisticate sau mai simple
Ma gandesc ca multi din voi are la indemana acest ingredient ieftin, asa ca m-am gandit sa va ajut sa-l gatiti cat mai creativ si sanatos cu o colectie de retete in care cartoful nostru este incontestabila primadona.
Cartoful – scurta istorie si caracteristici
Cartofii constituie unul din alimentele de baza pentru o mare parte a populatiei globului. Totusi popularitatea lui este de data recenta, caci a fost adus din America de Nord doar in secolul al XVIII-lea, unul din cei mai frenetici promotori ai lui fiind nutritionistul Antoine-Augustin Parmentier.
- In functie de tipul de cartof pe care-l avem la indemana, mai fainos sau mai ferm, putem alege intre diverse retete. Cartoii cu textura ferma, mai prelungi si cu coaja mai tare, au un continut mai mic de apa in vreme ce cartoii fainosi sunt de obicei rotunzi, au o textura mai catifelata la gatire dar au si o cantitate mai mare de zaharuri in continut.
- Cand cumparati cartofi, aveti grija sa aiba o textura ferma, sa nu aiba zone verzi sau sa nu fi incoltit. Petele de pe cartofi care-s negre sau moi sunt semn ca cartoful respectiv a inceput sa putrezeasca din interior.
- Conditii de depozitare – intr-o incapere intunecoasa, uscata, rece – o pivnita de obicei unde temperatura ideala este intre 13 – 16 grade Celsius. Aveti grija – tinuti la sub 7 grade C ve determina cresterea cantitatii de zaharuri din cartofii fainosi. De asemenea, depozitarea cartofilor in lumina soarelui, formeaza niste pe coaja lor niste pete verzi,pete care sunt amare la gust si usor otravitoare.
- Pregatirea cartofilor pentru gatit – cand curatam cartofii de coaja, pulpa este expusa rapid oxidarii – pentru a evita acest lucru, ii scufundam imediat ce i-am taiat in apa rece.Pot fi pastrati astfel pana la patru oe inainte de a fi gatiti. Nu uitati de asemenea ca la temperatura apei sub 7 grade, nivelul zaharurilor din cartof incep sa creasca.
Retete cu cartofi – colectie
Una din cele mai populare metode de a gati cartofii este coptul in cuptor. Cum sa obtii niste cartofi deliciosi, rumeni, crocanti la exterior si rumeni la interior? Incercati reteta de mai jos….
Cartofi copti la cuptor
Niste derivate ale retetei de mai sus sunt si….
Cartofi la cuptor cu sare de mare
Cartofi gratinati cu susan
Mai toata lumea face pireu de cartofi ca garnitura pentru diverse mancaruri. Dar stiati ca pireul de cartofi poate fi ingredient de baza in doua preparate delicioase? Si anume in…
Cartofi duchesse
Gnocchi de cartofi
Un mod creativ de a gati cartofii….
Oua coapte in cartofi
Clasicele….
Salata de cartofi cu ceapa
Salata de cartofi cu usturoi
Salata nemteasca de cartofi
Salata orientala
reteta publicata de mine pe www.retetecalamama.ro.
O reteta de baza in preferintele romanilor….
Ciorba de cartofi cu afumatura
Cartofii frantuzesti
La noi in casa, cartofii frantuzesti sunt foarte populari. Vedeti aici cum ii gatesc, este o reteta pe care am publicat-0 pe www.lauralaurentiu.ro.
Sper sa va fie de folos aceasta colectie si spor la gatit!