Retete cu avocado, o colectie delicioasa
Retete cu avocado, o colectie de retete cu avocado, retete diverse, nutritive si delicioase, numai bune a fi savurate in sezonul rece.

Nu e prima oara cand declar aici pe blog, in gura mare, ca iubesc avocado. Ei, n-a fost chiar iubire la prima vedere si nu sunt singura care la primul contact cu acest deliciu nu l-a apreciat la inceput la adevarata valoare.
Cum iti dai seama ca avocado este copt?
Daca vi se tare ca pulpa e tare, mai lasati fructul cateva zile pe bufetul din bucatarie, se va coace si va fi numai bun de savurat.
Principalul motiv pentru care nu ai totdeauna o prima experienta placuta cu avocado este faptul ca nu stii sa recunosti un avocado copt. Un avocado copt nu e tare la pipait, poti apasa foarte usor pe pulpa fructului si o simti usor moale dar nu exagerat de moale, flescait – ca atunci suntem la extrema opusa, adica acel avocado e prea copt. Daca ati avut o experienta neplacuta cu avocado, eu va indemn sa-i mai dati o sansa dar sa fiti atenti la consistenta pulpei inainte de a-l taia pentru o reteta.
Retete cu avocado – cateva cuvinte despre ingredientul vedeta
In primul rand, avocado este un fruct, e originar din America Centrala, face parte din familia plantelor Lauracee, verisor bun cu camforul, scortisoara si dafinul.
Citeam undeva (din pacate nu mai stiu unde ca as fi dat sursa) ca avocado este unul din fructele exotice cele mai curate si netratate chimic care se vand la noi. Una din explicatii este legata de faptul ca avocado incepe a se coace doar dupa ce este cules din copac, asadar daca ati dat peste un avocado necopt in magazin, acela clar este proaspat, cules de curand din copac. Daca vreti sa grabiti coacere unui avocado, puneti-l intr-o punga de hartie cu un mar alaturi – cam tot asa puteti convinge si o banana prea verde sa se coaca mai repede.
Un alt detaliu interesant legat de avocado este ca acesta rezista in copac pana la 18 luni, asta da fruct economic – sta in copac luni de zile fara sa se strice, se coace doar dupa ce e cules si nu necesita tratament chimic ca sa se pastreze in conditii optime.
Un detaliu care trebuie precizat: fructul de avocado se taie in jurul samburelui din mijloc si indata ce a fost taiat , pulpa trebuie unsa cu suc de lamaie pentru a preveni oxidarea. Daca uitam acest detaliu, curand, partea expusa la aer a pulpei se innegreste si isi pierde aspectul apetisant.
Avocado are atat intrebuintari culinare cat si cosmetice. Mastile din avocado pentru ten au reputatia ca revigoreaza si intineresc pielea. Dar despre asta, poate intr-o postare ulterioara.
Retete cu avocado – o colectie delicioasa
Retete de baza
Aici sunt doua retete faimoase in intreaga lume, nu am decat cele doua retete pe blogul meu dar v-orecomand pe a doua in varianta gatita de Laura Laurentiu. Desi nu lam publicat-o pe blog, am incercat-o si e delicioasa.
Maioneza de avocado un clasic pentru orice iubitor de avocado, eu n-au reteta pe blog dar o gasiti pe www.lauralaurentiu.ro, o recomand, e absolut delicioasa.

Guacamole, faimos in toata lumea, este un sos mexican extrem de sanatos si gustos.
Gustari si sandwichuri
Cel mai des folosesc avocado in aperitive si gustari, mai ales in sandwichuri, fara exceptie prezenta avocado in aceste retete le da un inconfundabil gust fresh, placut. Mai toate retetele din aceasta categorie le gasiti pe blogul Casuta Laurei, cu exceptia pateului, reteta Claudiei.

Sandwich cu avocado si castravete

Sandwich picant Martha Steward





Fel principal
Paste cu avocado, o reteta extrem de simpla si foarte delicioasa, gata in maxim un sfert de ora.

Bauturi si desert
Retetele de mai jos se folosesc de gustul neutru al avocadoului ca sa-l faca vedeta in doua retete mai degraba dulci dar si foarte nutritive datorita ingredientelor. Musai sa le incercati, sunt foarte gustoase.
Smoothie de avocado cu limetta

Smoothie ciocolatos cu crema de alune si avocado

Sper ca v-am convins sa incercati cateva retete cu avocado, acum este sezonul cel mai propice a-l consuma, caci nu avem prospaturi de ale noastre pe piata. Voi ce retete cu avocado ati incercat?
Si mie imi place avocado si il consum cat de des pot. Cu toate astea nu ma pot lauda cu o colectie asa de mare de retete cu avocado cum e a ta. Buna idee s-o alcatuiesti!
Ba las ca ai multe retete, am dat o numaratoare ca Pristanda
Multumim pentru retete! Si eu ador avocado si mai ales supa crema de avocado si conopida: trei buchetele de conopida /broccoli fierte 10 min cu un ardei gras verde si putina sare, se racesc bine apoi se scurg si se pun in blender cu 1 avocado, zeama de la 1/2 lamaie. Un deliciu!
Vai , ce idee interesanta! Cred ca musai incerc si reteta asta a ta.