Rata cu vin alb si rozmarin

Va povesteam ca am luat o rata de la tara. Era o pasare marisoara, asa ca am reusit sa fac mai mult de un fel de mancare din ea. Una din mancaruri a fost aceasta rata cu vin alb si rozmarin, reteta obisnuita de friptura in vin. Popularitatea acestui gen de preparat sta in faptul ca obtii ceva delicios fara eforturi mari, punand accent pe calitatea si pe prospetimea ingredientelor.

Rata cu vin alb si rozmarin

Ca verdeata, am folosit rozmarinul dar puteti folosi ce verdeata va place sau aveti la indemana. De asemenea inainte de a o prepara,puteti pune carnea de rata la marinat (reteta de marinata o aveti mai jos), eu n-am facut-o pentru ca am vrut sa se simta puternic gustul de vcarne de rata, asa cum este el, fara arome suplimentare in afara celor obisnuite in friptura.

Tipareste reteta

Rata cu vin alb si rozmarin

Tip de reteta: fel principal
Bucatarie: clasica
Timp de preparare: 10 minutes
Timp de gatire: 40 minutes
timp total: 50 minutes
Autor: Laura - www.casutalaurei.ro
Rata in vin alb cu rozmarin, o reteta clasica de friptura inabusita, a carei savoare si gust delicios sta in calitatea si prospetimea ingredientelor

Ingrediente

  • 1 kg rata (1 5 )
  • 2 - 3 crengute rozmarin
  • 1 catel de usturoi
  • 1/2 pahar apa
  • 100 ml vin alb sec
  • 6 linguri ulei de masline extravirgin
  • sare

Mod de preparare

  1. Curatam rata, o taiem in bucati.
  2. Pregatim o tigaie in care turnam ulei si un praf de sare.
  3. Cand uleiul s-a incins, prajim la foc iute bucatile de rata. Cand s-au rumenit pe o parte, le intoarcem pepartea cealalta
  4. Dupa ce s-au rumenit, adaugam rozmarinul,usturoiul si 50 ml vin alb, punem un capac peste tigaie si lasam sa se prepare inabusit,la foc mediu.
  5. Dupa un sfert de ora, adaugam si restul de vin, apa, acoperim cu un capac si lasam sa fiarba pana cand carnea e facuta. Daca e nevoie, intre timp mai adaugati apa din cand in cand.
  6. Servim carnea de rata cu o garnitura de cartofi la cuptor sau cu orez sau...cu ce vreti voi.
  7. Pofta buna!

Notite

Putem lasa rata taiata bucati intr-un castron, cu 2 crengute de rozmarin, 3 catei de usturoi zdrobiti si 500 ml vin rosu, 2 foi de dafin, boabe de piper negru. Marinam rata peste noapte in acest amestec iar a doua zi o preparam conform retetei de mai sus, folosind vinul de la marinada strecurat in prealabil.

Leave a Reply

3 Shares
Share
Pin
+13
WhatsApp