Pui umplut – sfaturi si mici secrete pentru un pui umplut perfect

2011-12-28by Laura0

Pui umplut – sfaturi si mici secrete pentru un pui umplut perfect

2011-12-28by Laura0
DSC3130_thumb-25255B6-25255D.jpg

Pui umplut – trucuri si secrete pentru un pui umplu perfect de fiecare data. Cum facem sa avem un pui crocant si cu carne frageda care sa se topeasca in gura? Cat dureaza coacerea puiului la cuptor? Despre aceste lucruri povestim in postarea de fata.

Pui umplut

 

Indiferent ce umplutura avem pentru pui, cu ce este asezonat sau cu ce garnitura va fi servit, sunt cateva reguli pentru a gati un pui umplut perfect care nu se schimba:

Ingrediente de calitate.

Folositi cel mai proaspat si mai rotofei pui pe care il gasiti.

Pregatirea

Pentru ca puiul gatit sa fie suculent, este o idee mai mult decat binevenita sa fie scos din frigider cu o ora inainte de a fi gatit. Daca ignorati aceasta regula, o surpriza neplacuta poate fi o friptura de carne gatita neuniform.  Regula valabila pentru toate tipurile de carne.

Pregatirea carnii de pui in saramura.

Carnea de pui are mai putina grasime si are predispozitie a se usca usor la temperaturi mai inalte. Tinerea carnii in saramura inainte de gatire ajuta in obtinerea unei carni suculuente, crescand capacitatea fibrelor din carne de a retine umiditatea dar si de a avea mai mult gust datorita aromelor pe care le absoarbe in timpul acesta. Despre infuzarea in saramura am vorbit mai pe larg aici.

Uscarea puiului

Inainte de a incepe sa-l asezonam, vom usca perfect puiul cu servetele absorbante in interior si exterior. Apa se transforma in aburi iar pielea nu se va mai rumeni si nu va mai fi crocanta.

Ungerea pielii cu materie grasa

Ungerea pielii cu unt va face ca aceasta sa fie rumena si crocanta. Daca introducem unt si plante aromatice pe sub piele, vom avea acelasi efect de rumenire dar si un plus de gust. Untul poate fi inlocuit dupa preferinte si in functie de ce avem la indemana cu ulei vegetal sau untura.

Legarea puiului.

Nu este obligatorie dar este recomandata pentru ca, prin legare, vom fi siguri ca se face uniform si va pastra o forma frumoasa la servire.

Timpul de coacere la cuptor

Timpul de coacere al unui pui este legat direct de greutatea acestuia. Un pui de un kilut jumatate are nevoie de o ora si 20 de minute sa se faca la o temperatura de 190 grade C.

Verificarea coacerii la cuptor

Obiceiul de a verifica puiul din cuptor, de a-l intoarce si de a turna sos din tava peste el, nu este deloc rau, dor ca trebuie sa tinem cont sa nu stam mult cu  usa cuptorului deschisa. Se pierde caldura si se incetineste coacerea.

Odihnirea puiului dupa scoaterea de la cuptor

Cand scoatem puiul de la cuptor, musai sa-l lasam totdeauna un sfert de ora sa se “odihneasca”. Carnea continua sa se gateasca si dupa ce a iesit de la cuptor iar temperatura interna poate creste cu 5 – 7 grade C.  Dupa aceasta crestere initiala a temperaturii, carnea va incepe sa se raceasca, textura devine mai ferma iar sucurile se redistribuie. Rezultatul? Va fi mai suculent si mai usor de taiat.

Puiul la cuptor – o varianta de a gati puiul in mod delicios si sanatos, economic si versatil

Puiul umplut este o alegere minunata pentru mesele in familie dar este si o varianta economica intrucat orice resturi de carne raman, pot fi refolosite in zilele urmatoare in retete diverse de la sandwichuri diverse pana la salate si feluri principale.

Si acum ca am finalizat teoria, iata si niste retete de pui umplut incercate de mine – de gatit, am gatit mult mai multe variante, e cazul sa le recuperez si pe blog

Retete de pui umplut

Pui pe sticla la cuptor

Pui umplut cu mere – reteta mamei

Pui la cuptor cu 40 de catei de usturoi

Pui la cuptor cu 40 de catei de usturoi


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *