Pui umplut cu mere la cuptor – reteta mamei mele

Pui umplut cu mere la cuptor, o reteta pe cat de simpa pe atat de eleganta si domneasca, este o alegere perfecta pentru o masa in familie, resturile putand fi refolosite cu succes in multe retete.

pui umplut cu mere la cuptor

Una din retetele mamei preferate cand vine vorba de mese festive este puiul umplut la cuptor, mai precis fix aceasta reteta de pui umplut cu mere la cuptor. O alegere deloc surprinzatoare – reteta este extrem de simpla dar cu efect maxim. Orice reteta de pui umplut este in fapt una foarte simpla si reusita daca tineti cont de cele cateva reguli de baza despre care am povestit aici .

De retinut este ca la timpii de coacere se calculeaza in functie de greutatea puiului – la un kilogram jumatate are nevoie de aproximativ o ora jumatate sa fie gata, asta in conditiile in care nu deschideti deloc usa aragazului. La fiecare deschidere, se pierde caldura si, in consecinta, durata coacerii se prelungeste.

Eu, la puiul umplut prefer sa folosesc la ungere unt dar am avut rezultate la fel de bune cu unsoare – fie ea si de porc. Adesea aleg sa folosesc unt aromat, savoare va fi speciala si  subtila. Doar ca va trebui sa tineti cont de cata sare veti folosi, eu la untul aromat pun sare si va trebui sa tin cont de asta la asezonare. Desi….e cam greu sa sarezi exagerat puiul :), el fiind o carne destul de fada de la natura. Daca te tenteaza si alta reteta de pui umplut minunat, va recomand puiul cu patruzeci de catei de usturoi a lui Jamie Oliver – un deliciu.

Gata cu vorbaria, sa trecem la treaba ca murim de pofta……

Vezi cum pregatesc pui umplut cu mere (2 minute 34 secunde)

Pui umplut cu mere la cuptor – reteta completa, printabila

Tipareste reteta

Pui umplut cu mere la cuptor

Tip de reteta: fel principal
Bucatarie: clasica
Timp de preparare: 15 minutes
Timp de gatire: 1 hour 30 minutes
timp total: 1 hour 45 minutes
portii: 4 persoane
Calorii: 250 kcal
Autor: Laura

O delicioasa reteta de pui umplut cu mere

Ingrediente

  • 1 pui intreg
  • 60 gr. unt
  • 3 mere
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust

optional

  • o legatura verdeata
  • 1 gutuie

Mod de preparare

  1. Cu cel putin o ora inainte de a va apuca de lucru, scoateti puiul si tineti-l la temperatura camerei. Profitati de ocazie ca sa toaletati puiul, sa inlaturati eventalii peri ramasi si alte asemenea.

  2. Daca vreti, aveti optiunea si de a tine puiul intr-o saramura care il va ajuta sa fie mai suculent si ii va da un pus de gust. Eu tura asta n-am tinut in saramura.

  3. Dam drumul la cuptor si il preincalzim la 190 grade C.
  4. Cu niste servetele de bucatarie absorbante, uscam pielea puiului peste tot - asta va ajuta la o rumenire frumoasa. Puiul se sterge si usuca atat in interiorul carcasei cat si la exterior.
  5. Luam jumatate din cantitatea de unt si ungem interiorul puiului. 

  6. Taiem merele in patru bucati si le bagam in interior, inghesuindu-le inauntru.  Le puteti pune cu cotor cu tot (varianta rustica) sau fara ( pentru mai multa eleganta).

  7. Daca doriti puteti pune si alte ingrediente (eu am pus doar unt si mere) - niste verdeturi ar fi foarte potrivite. Eu, de data asta, am tinut reteta simpla - umplutura doar cu mere.

  8. Ungem cu restul de unt exteriorul puiului, generos, pe toate partile - si pe spate si pe fata. 

  9. Punem puiul in tava unde il vom coace, il legam pentru un aspect final frumos. 

  10. In jurul puiului am asezat restul merelor ce nu au incaput in pui si o gutuie taiata in patru. 

  11. Asezonam cu sare si piper. Eu am fost destul de precauta cu asezonarea deoarece am folosit unt aromat care era deja aromat si usturoiat.

  12. Am bagat la cuptorul incins la 190 grade C.

  13. Nici n-am mai umblat la el o ora jumatate. Daca o faceti nu e gresit, puteti sa-l verificati, puteti chiar sa mai turnati din lichidul din tava peste pui daca credeti ca va fi prea uscat, din experienta mea operatiunea nu e necesara dar, daca o faceti, trebuie sa tineti cont ca, de cate ori deschideti cuptorul, se pierde caldura - in consecinta si coacerea puiului va dura mai mult. 

  14. Intre timp, am pregatit si garnitura - eu am facut un pireu de cartofi care, credeti-ma, merge divin in combinatie cu puiul si cu marul copt.

  15. A, si nu uitati de niste mujdei de usturoi - o nebunie de combinatie.

  16. O data timpul scurs, se verifica puiul, al meu era rumenit usor si cu pielea crocanta, mmm, o bunatate. Si da, era gata. L-am mai fi putin, lasa pentru nitica mai multa rumenire, dar noi nu ne dam in vant dupa asta, ne cam batem cine ajunge sa guste putintica piele crocanta - daca e prea rumena, isi pierde farmecul. Dar asta e chestie mai mult de gust.

  17. Dupa ce scoatem tava de la cuptor, e musai sa mai lasam carnea sa se odihneasca un sfert de ora pentru a avea timp sucurile din carne sa se redistribuie uniform. Timpul e numai bun sa mancam linistiti o ciorba inainte.

  18. Sfat: Daca doriti, merele coapte din tava si sucul rezultat dupa coacere poate fi pasat si transformat intr-un delicios sos, eu tura asta doar am pus in fiecare farfurie alaturi de carne si pireu si mere coapte pe care le puteti zdrobi si manca amestecate cu pireul. Mmmm... 

Nutrition Facts
Pui umplut cu mere la cuptor
Amount Per Serving (200 g)
Calories 250
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

,

Leave a Reply

64 Shares
Share40
Pin24
+1
WhatsApp