P

Pui umplut cu ceapa si lamaie

Pui umplut cu ceapa si lamaie, reteta simpla, usor de facut cu un aspect festiv chiar daca e servit la o banala masa de zi cu zi in familie. Cum se prepara pui umplut cu ceapa si lamaie.

Acum, la drept vorbind, nu e reteta care sa ceara mare filozofie. Cateva linii indicatoare v-am dat aici.

Daca ar fi sa fac un rezumat…

Cele mai importante trucuri sunt:

  • tinerea puiului cateva ore in saramura,
  • puiul pe cale sa fie gatit sa nu fie rece ci sa fie lasat sa ajunga la temperatura camerei jumatate de ora inainte
  • al treilea truc – dupa coacere, sa fie lasat sa se odihneasca pentru jumatate de ora inainte sa fie servit. Vor avea timp sucurile de carne sa se redistriuie in tesut si va fi mai savuroasa. Ca sa o spun drept, ultima chestie am inceput s-o aplic dupa ce Gordon Ramsay a tot insistat cu asta prin retetele lui. Acelasi Gordon Ramsay este si sursa retetei de fata, de capul meu nu stiu daca ma puneam sa bag in pui lamaie si ceapa.

Este una din acele mancaruri grozave care cere minim de efort, lasa loc de creativitate in arome si gusturi si arata grozav in orice situatie, fie ea de zi cu zi sau la ocazie.

Cateva reteta DE PUI UMPLUT ce exista deja pe blog

Am o usoara obsesie pentru pui umplut. Cred ca v-ati dat seama de asta deja, e destul de evident ca am deja cateva retete de pui umplut. Preferata mea e cea de pui umplut cu mere, reteta mamei. Cum puteti deduce usor, e una din retetele preferate ale copilariei mele.

Pui la cuptor cu 40 de catei de usturoi

Apoi, inspirata de Jamie Oliver, am pregatit si puiul la cuptor cu 40 de catei de usturoi. o nebunie de mancare, mai ales pentru cei ce prefera usturoiul gatit la cuptor. Si nu in ultimul rand, vreau sa va aduc aminte cu placere de reteta de pui pe sticla, nu e chiar pui umplut dar e teribil de delicios.

Si pentru ca tot suntem la capitolul pui, vreau sa va amintesc de inca o metoda de a prepara puiul intreg, am incercat metoda asta in doua retete, ambele cu rezultate delicioase. E asa numita tehnica a fluturelui in care se inlatura prin taiere coloana verticala a puiului, se scoate cu finete osul pieptului iar puiul il vom gati aplatizat. Cu tehnica asta am gatit puiul toscan la caramida incinsa dar si portughezul si picantul pui piri piri.

Inca ceva detalii de subliniat

Revenind la reteta de fata, as fi putut foarte bine denumi aceasta reteta pui la cuptor cu piper Sichuan. Asa il si gasiti in retetarul lui Gordon Ramsay. N-am denumit-o asa pentru ca n-am folosit piper Sichuan, nu am avut la indemana de data asta. Am folosit in trecut, de fapt, chiar l-am cumparat de cateva ori si-mi place, are un gust aparte usor mentolat.

Tot Gordon Ramsay recomanda pentru sarea cu lamaie un tip aparte de sare, sarea Maldon, o sare de mare folosita ca si condiment in special in bucatariile gourmet.
O sare de o puritate superioara cu cristale albe,subtiri,de tip piramidal cu o textura crocanta. Se gaseste si in Romania dar e scumpa, eu am inlocuit-o cu sare neaosa grunjoasa.

Ce e aparte la reteta asta e modalitatea pe care o propune Gordon Ramsay pentru a ne asigura o rumenire frumoasa a puiului. Si anume ungerea puiul cu galbenus. Cred ca e prima data cand incerc asa ceva, de fapt sigur e prima data . Pana acum am folosit pentru asta unt – in special unt aromat – si sunt multumita de ambele variante. E musai sa o spun daca tot le-am testat pe amandoua.

Pui umplut cu ceapa si lamaie – reteta completa printabila

pui umplut cu ceapa si lamaie

Pui umplut cu ceapa si lamaie

Pui umplut cu ceapa si lamaie, reteta simpla, savuroasa, usor de preparat
Salveaza pe Pinterest Tipareste reteta
Fel de reteta fel principal
Bucatarie usoara
Cuvinte cheie pui umplut cu ceapa si lamaie, pui umplut trucuri
Timp de pregatire 30 minutes
Timp de gatire 1 hour
timp de odihna 20 minutes
Timp total 1 hour 30 minutes
Portii 6 portii
Calorii 183kcal
Author Laura

Reteta video

Ingrediente

  • 1 pui intreg
  • 1 ceapa
  • 1 lamaie
  • 1 bulb fenicul
  • 3 linguri mix de piper Sichuan vezi reteta mai jos

sare aromata cu lamaie

  • 3 bucati lamaie
  • 3 linguri sare grunjoasa

mix de piper

  • 2 linguri piper boabe negru, zdrobit in mojar
  • 1 1/2 lingura piper Sichuan zdrobit

Mod de preparare

Mixul de piper Sichuan

  • Punem intr-un mojar cele doua tipuri de piper.
  • Zdrobim boabele de piper cu pistilul. Puteti face operatiunea si la un blender dar nu folositi viteza mare si pasati butonul cateva secunde. Nu vrem sa transformam piperul in pudra prea fina. 
  • Folosim din amestec cat ne trebuie la reteta si restul il putem depozita intr-un borcanel pentru alta mancarica buna.

Sare cu lamaie

  • Radem cele trei lamai de partea galbena pe razatoarea fina.
  • Intr-un mojar, am pus sarea grunjoasa, am adaugat coaja galbena de lamaie si am amestecat pana s-au omogenizat laolalta.
  • Se poate pastra pana la 2 saptamani pus intr-un borcanel inchis sau punguta ermetica.

Pregatirea puiului umplut

  • Se incinge cuptorul la 220 °C.
  • Puiul intreg il toaletam de eventual peri si altele si musai il lasam sa stea la temperatura camerei pentru o jumatate de ora. Si mai bine este daca ati avut timp sa il tineti cateva ore in saramura. Un pui intreg poate fi tinut in saramura pana la 8 ore, va spun drept ca niciodata nu l-am tinut atat dar trei ore da si diferenta e mare si mult favorabila tinerii in saramura. De data asta nu am facut-o din lipsa de timp dar in general o fac pentru ca e un pas care merita si care face un plus de diferenta in bine. 
  • Asezonam cavitatea interioara a puiului cu 1 – 2 linguri de sare cu lamaie.
  • Curatam ceapa si o taiem in jumatate, la fel si lamaia. Eu nu am folosit ca nu am avut dar Gordon a pus si un bulb de fenicul. Ca ierburi, am pus cateva frunze uscate de busuioc, Ramsay a pus busuioc proaspat dar na…lucram cu ce avem.
  • Inghesuim bucatile de ceapa, lamaie, fenicul si verdeata in cavitatea puiului.
  • Amestecam cele doua galbenusuri de ou si incepem a unge puiul din plin pe toata partea vizibilam mai putin pe spate. Galbenusul uns va actiona ca un lipici al condimentelor pe pielea puiului.
    pui intreg in tava uns cu galbenus de ou
  • Presaram peste tot puiul 3 linguri de mix de piper si 4 linguri de sare cu lamaie. Freaca condimentele pentru a fi cat mai uniform imprastiate, inclusiv pe aripi si copane. Nota Daca ai tinut puiul in saramura, micsoreaza cantitatea de sare intrucat carnea si-a tras destula sare in tesuturi deja.
  • Am legat puiul. Pentru asta, folosesc de obicei ata de papiota pe care o asez in cateva straturi sa o fac mai groasa nitel si o leg la capete. Pornesc din parte de sus, trec ata peste aripi, o aduc pe sub copane si inconjor de doua – trei ori extremitatile puiului. Nu le leg foarte strans pentru ca e nevoie de putin loc sa circule aeruk in timpul coacerii. Aveti mai jos un scurt filmulet facut de mine si postat pe IGTV  fix despre cum leg eu puiul pentru cuptor. 
  • Punem puiul in mijlocul cuptorului, locul ideal pentru a ne asigura ca se gateste uniform peste tot.
  • Dupa 15 minute de stat la cuptor, coboram temperatura cuptorului la 180 °C, temperatura care va ramane pentru tot restul timpului.
  • Timpul total de preparare depinde greutatea puiului. In principui e usor de calculat cate 15 minute pentru fiecare 500 gr. carne. Adica pentru un pui de 1 kg, asta inseamna 1 ora, pentru 1 pui de 2 kg sunt doua ore.
  • Cea mai sigura modalitate de a verifica daca puiul este facut in interior, este sa folosim un termometru de carne, au am doua, unul mecani si unul electronic. De care aveti, il infigeti in copanul superior. Daca temperatura aratata e 82°C, puiul e facut.
  • Cand il scoatem din cuptor, il lasam obligatoriu sa se odihneasca la temperatura camerei circa 20 de minute inainte de a-l servi. 
Laura

Bine ai venit in Casuta Laurei! Sunt Laura, femeie optimista, creativa, sotie, mamica cu o pasiune scapata de sub control pentru gatit - incerc tot felul de retete culinare diverse, reteta de mancare variate, retete de desert de casa, retete de prajituri. Ma pasioneaza si organizarea si gospodarirea eficienta sub deviza ”Muncim ca sa traim, nu traim ca sa muncim”. Ce zici, ne imprietenim?

  1. Pingback:Pui umplut cu mere la cuptor, deliciul meselor in familie

  2. Pingback:Pui la cuptor cu 40 de catei de usturoi, reteta simpla dar de mare efect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.